България ще издирва трима украинци заради опита за убийството на Алексей Петров с гранатометите през 2015 г.

0

Процедурата трябва да премине през съда

Прокуратурата ще поиска от Софийския граски съд да издаде европейски заповеди за арест за трима украинци по разследване, свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година. Софийската градска прокуратура иска арест за Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков., издирвани във връзка с атентата с гранатомети срещу вече починалия бизнесмен. Това става ясно от съобщение на правовата институция.

Срещу Алексей Петров имаше два неуспешни атентата за покушение, но на 16 август миналата година бе ликвидиран показно в полите на планина Витоша.

Преди да бъде убит срещу него имаше два неуспешни атентата – през 2002 г. пред басейна „Спартак“ и през 2015 г. в близост до дома му. По първият случай и до момента няма никакво развитие, докато при втория някак много бързо бе разкрита украинска група от четирима души, която е организирала и извършила атентата с гранатомети. Дори бе заловен, обвинен и осъден като организатор за покушението Роман Логвиненко. Първоначално той получи присъда от 15 години, после тя беше намалена на 10 години, а накрая той бе пуснат предсрочно миналият май, само 4 месеца преди разстрела на Алексей Петров.

Въпросното покушение срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София като според обвинение само бронирания му мерцедес е предотвратило тежки последици. След инцидента Петров предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите на неуспешния атентат. Тогава той каза още, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод заяви: „с терористите – като с терористи“.

През цялото време прокуратурата твърдеше, че в атентата с гранатометите са участвали като преки извършители именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. От тях обаче и до момента няма и следа. Не става ясно защо точно сега прокуратурата иска европейски заповеди за техния арест и поради каква причина това не е било сторено и до момента. Няма информация и дали те по някакъв начин са навързани и с последващият разстрел на Петров през август м.г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.