Депутатския имунитет спаси Бойко Рашков от повдигане на обвинение

0

Бившият МВР шеф все още не е разпитван дори като свидетел за връзката си с контрабандистите

МОНИКА БОРИСОВА

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков се е спасил от повдигане на обвинение като закрилник на контрабандистите Никола Николов – Паскал и Марин и Стефан Димитрови – Ярите благодарение на съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, научи „Уикенд“.

Преди три седмици Кирил Петков осигури имунитет на Бойко Рашков, след като подаде заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК), че влиза в Народното събрание от 23-и МИР в София, а не от Перник, където беше водач на листата на ПП-ДБ. По този начин втория в пернишката листа Бойко Рашков стана

депутат за сметка на Настимир Ананиев

в 50-ия парламент, който също е проверяван от прокуратурата заради негова счетоводна фирма, обслужвала белгийска компания, разследвана в Антверпен за незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества и изпиране на приходи, придобити от престъпления.
Заради осигуряването на депутатски имунитет на Бойко Рашков, от държавното обвинение временно са се отказали да му повдигат обвинения, вероятно за да се спести разразяването на пореден бурен политически скандал и обвинения, че прокуратурата обслужва интересите на ГЕРБ.
През пролетта, когато контрабандистите Марин и Стефан Димитрови – Ярите бяха арестувани заедно с шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, в медиите изтекоха снимки от

пищни банкети на Бойко Рашков

с приближените до Паскал аферисти. Тогава Рашков обясни, че познава Марин Димитров – Ярата покрай негова жалба срещу Бойко Борисов, като според думите му, многобройните му срещи с него и със сина му са били свързани с други случаи, както и че в онзи момент не е знаел, че Димитрови баща и син са част от криминалния контингент.
Думите на Бойко Рашков обаче бяха опровергани от бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, който на заседание на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ разказа, че от края на 2021 г. е виждал многократно Стефан Димитров в сградата на МВР. В някои случаи той влизал през транспортния вход и го засичал пред кабинета на Рашков, докато е чакал да влезе при него. Впоследствие се разбра, че докато Рашков е бил МВР шеф, е имал десет срещи с Ярите в кабинета си, като информацията е на база на книгата за посетители.
„Има събрани множество доказателства и свидетелски показания, че Бойко Рашков е покровителствал контрабандната мрежа на Никола Николов- Паскал и баща и син Димитрови, но на този етап той остава извън обвиняемите лица. Нещо повече – Бойко Рашков дори не е бил разпитван от разследващите в качеството му на свидетел“, признава пред „Уикенд“ ангажиран в разследването за митничарското ОПГ.
Неофициално се твърди, че Рашков е щял да бъде привлечен като обвиняем в бъдещия съдебен процес, ако беше останал извън Народното събрание, но влизането му в 50-ия парламент като депутат от „Продължаваме Промяната“ временно го е спасило. Мълви се, че Рашков е уличен в схеми с контрабандистите в

разработката на ГДБОП „Градинарят“.

Бившият МВР шеф е съсед по имот със Стефан Димитров – Малката Яра и двамата ползват един и същи градинар – Николай Воденичаров. В края на 2022 г., когато според ДАНС Стефан Димитров – Ярата вече е движил контрабанден канал на цигари от Турция към България и е плащал на полицаи и митничари, в ГДБОП е образувана разработка за пране на пари с наименование „Градинарят“, като разследването установява, че в аферата е намесен и Бойко Рашков, който по това време е шеф на МВР.
Ангажирани с разследването на аферата твърдят, че в периода 2020-2022 г. през 64-годишният Николай Воденичаров, който работи като градинар в къщата на Бойко Рашков от 2012 г. насам, са преминали 5 830 000 лева, дошли на няколко транша от Швейцария и Кипър през дружествата „Евроелектрик“ ООД и „Никмар“. Милионите били превъртени няколко пъти между фирмите, преминали и през градинарят на Бойко Рашков, а накрая потънали в дружества в офшорни зони и собственици.
Съмненията на разследващите са, че

милионите левове са за Бойко Рашков

и идват от контрабандистите, които са използвали като сламена фигура по прехвърлянето на средствата градинарят Воденичаров.
В ГДБОП стигат до Бойко Рашков покрай разследването на оперативно интересно лице от кръга на баща и син Димитрови, като използват разрешени СРС-та срещу него. Така научават, че градинарят Николай Воденичров често контактува с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Воденичаров е привикан за обяснение в ГДБОП, а след като разпита му приключва, той е проследен от цивилни антимафиоти как отива право в имението на тогавашния МВР шеф във вилна зона „Американски колеж“.
Впоследствие разработката „Градинарят“ е потулена от шефът на ГДБОП Явор Серафимов и от подчинените му Анелия Ангелова и Йонка Алексова. Предполага се, че сумата от почти 6 милиона лева, преминала през общия градинар на Бойко Рашков и Стефан Димитров в периода 2020-2022 г., е била за опъване на чадър над контрабандните канали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.