Брендо излиза след има-няма 5 години

0

Босът се предал след договорена присъда, топ адвокати от Италия преговаряли за размера на наказанието му на Апенините

Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо, който на 24 юни изненадващо сам се предаде на родните власти и влезе в затвора, за да излежи три постановени присъди за трафик на дрога и пране на пари, произнесени в България, Италия и Румъния, е съумял да договори чрез скъпоплатени международни адвокати да изтърпи обща кумулирана присъда от 10 години лишаване от свобода в Софийския централен затвор. Това разкриват пред „Уикенд“ запознати със стратегията на 59-годишния митичен трафикант от Тополовград.

През последните две години Брендо на няколко пъти подаде молби до родните власти чрез адвокатите си да изтърпи трите му наложени присъди от 10 години затвор в Румъния, 20 в Италия и 6 в България у нас, но нито една от тях не беше удовлетворена заради факта, че Банев се водеше в неизвестност извън територията на Европейския съюз и беше издирван с червена бюлетина на Интерпол. След като Брендо се предаде доброволно, официалните преговори за общата му осъдителна присъда вече могат да се водят.
Приближени до Евелин Банев разкриват, че още в началото на годината той е наел италианските топ адвокати Серджо Спаньола и Марио Брузо да водят неофициални

преговори със съдебните власти в Италия

за бъдещо разрешение да лежи в български затвор, а не в пандиз на Апенините. Мълви се, че адвокатите на Брендо са съумели да убедят високопоставени служители от Министерството на правосъдието в Италия да не правят спънки на Брендо и да не настояват България да им го предаде, когато той бъде заловен.
„Постигната е договорка присъдата на Брендо в Италия първоначално да бъде намалена с 1/3 и той да излежи 15-годишно наказание в България. Според нашето законодателство обаче за трафик на наркотици максималното наказание е 12 години лишаване от свобода и присъдата ще бъде адаптирана. Банев вече има лежани над 2 години в килия на следствието и под домашен арест, така че

ще изкара най-много 10 години в затвора.

Той обаче ще има възможност да работи зад решетките след 2-3 години и да иска предсрочно освобождаване в близко бъдеще. Според неговите сметки той ще прекара само около 5 години в затвора, след което ще е свободен гражданин“, разкрива при/лижен до Евелин Банев. Брендо е на 59-годишна възраст, което означава, че той ще прекара старините си не зад решетките, а харчейки милионите, натрупани от 30-годишната му дейност на трафикант.
Същевременно проучване на „Уикенд“ установи, че всички съпроцесници на Евелин Банев – Брендо по делото „Кокаинови крале“, които се сдобиха с ефективни осъдителни присъди още през 2012 г., отдавна са на свобода. Още през 2021 г. от затвора в България предсрочно излезе Матей Боев, който беше осъден на 12 години затвор за трафик на тонове кокаин от Южна Америка към Европа. Преди около година пък от затвора в Стара Загора тихомълком е бил предсрочно освободен хасковлията Тинко Гарев, сочен като диспечер на кокаиновите пратки на Брендо от Южна Америкеа към Европа. През 2012 г. Тинко Гарев се сдоби с 15-годишна присъда по делото „Кокаинови крале“ в Италия, като беше признат за виновен за трафик на тонове кокаин, натоварени от Венецуела, Санто Доминго и разтоварени чрез моторни лодки и платноходка в териториалните води на Португалия и Испания. Дрогата е заловена на 15 февруари 2007 г., когато властите конфискуват почти 5 тона кокаин. Кокаинът е трябвало да стигне до бреговете на Канарските острови, а след това да бъде прехвърлен в Италия.
„Всички сподвижници на Евелин Банев – Брендо от процеса „Кокаинови крале“ в Италия отдавна са на свобода, той остана единственият, който не е изтърпял наказанието си. Сега му предстоят няколко години в затвора, след което той ще е свободен гражданин“, коментират приближените до Евелин Банев. Според думите им, Брендо е подготвял от поне година предаването си на родните власти, но се е явил сам в Софийския затвор едва след като е получил гаранции, че ще изтърпи в България общата си осъдителна присъда.


Ще лежи не в пандиза, а
в лечебницата заради
тежък гастрит

Тежък гастрит е на път на изпрати Евелин Банев – Брендо в лечебницата на затвора, научи „Уикенд”. Според запознати, се правят стъпки кокаиновият крал да изтърпи присъдата си на по-лек режим заради това заболяване. Храната в столичния зандан се оказва доста вредна за ВИП-затворника.
Проверка на сайта Lupa.bg установи, че гастритът на Брендо не е постановка. Той го хваща още в италианския затвор, където българският бандит спира да се храни, защото го е страх да не го отровят заради нарушени интереси на италианската мафия. Тогава Брендо сваля значителни килограми, а гладът се оказва фатален за здравето му.
След излизането на свобода от пандиза в Рим, родният мафиот подбира специални храни, с които да не влошава заболяването. При предаването си в Софийски централен затвор Брендо идва с обемист сак, той е пълен не с дрехи, а предимно с диетична храна, твърдят източниците ни.
Ако Брендо изпълни намерението си – да изкарва присъдата си в лечебницата на затвора, той ще се превърне в новия Янко Ваташки, който заради тежък диабет почти не излизаше от болницата в квартал „Банишора”. В момента пернишкият здравеняк е на свобода.
Евелин Банев вече има нужната документация за заболяването си, бил готов да се подложи и на всякакви текущи допълнителни изследвания, защото гастритът му бил реалност, а не блъф.
По наша информация Брендо все още е в приемната на затвора, където всички новопостъпили затворници се адаптират за 2 седмици. Очакванията са от там „кралят на кокаина” да се настани в лечебницата, където обаче мизерията също не е малка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.