ВИП ПАНДИЗЧИЯ: Специално меню за Брендо в затвора

0

Готвачът се съобразява с нуждите на Евелин Банев зад решетките

Кокаиновия крал е в приемното отделение на кауша, защото още се адаптира

Специално меню за Евелин Банев-Брендо приготвя главният готвач в Софийския централен затвор, където Кокаиновия крал изтърпява 6-годишна присъда за трафик на дрога. Това разбра „България Днес“ от свои източници в кауша.

Брендо има сериозни проблеми със стомаха и те не са от ден или два. Това го е накарало да пусне молба, в която пише какво може да яде и какво не може да си похапва, за да няма някакви усложнение впоследствие. С тази молба от управата на зандана са длъжни да се съобразят и го правят.

Брендо, когато се предаде пред затвора в София
Брендо, когато се предаде пред затвора в София

„Ние се съобразяваме със стомашните проблеми на затворниците. Имаме готвач, който приема молбите на лишените от свобода и спрямо различните им нужди готви каквото трябва, Имаме менюта за вегетарианци, за мюсюлмани. Като цяло имаме много различни менюта за всякакви нужди и разчети, по които се готви. Ако Банев е пуснал молба, че иска да се съобразим с неговото състояние, то със сигурност вече го правим. Такава молба не е минавала през мен, възможно е да е минала през коменданта, но не знам със сигурност.“ Това каза пред „България Днес“ началникът на Софийския централен затвор старши комисар Васил Кордев.

Шефът на затвора уточни, че Брендо се адаптира и все още не е при другите лишени от свобода.

„Банев е в приемното отделение на затвора. В момента тече адаптационният период, който е между 14 дни и 1 месец. Банев все още не е разпределен къде точно ще лежи, в кое крило. Това ще стане, когато мине този адаптационен период“, уточнява ст. комисар Кордев.

Кокаиновия крал винаги е бил стилен пред Темида
Кокаиновия крал винаги е бил стилен пред Темида

Брендо изненада цяла България, да не кажем цял свят, когато се предаде доброволно пред Софийския централен затвор миналата седмица. Евелин Банев бе прегледан в болницата към МВР, където стана ясно, че е здрав. После беше закаран обратно към пандиза, където е и в момента, в приемното крило. Кокаиновия крал излежава 6-годишната си присъда, която има у нас. Брендо има още две присъди. Едната е от Румъния и е 10-годишна, другата е от Италия и е 20-годишна. Както каза адвокатът на Брендо Силвия Найденова пред „България Днес“, предстои да има дело за приобщаване на двете чужди присъди. В момента се очаква само италианците да изпратят документацията по тамошната му присъда. Румъния вече е изпратила документите. Когато всичко нужно е налично, ще започне процесът, който ще реши съдбата на Банев.

У нас присъди не се обединяват, а се взема най-високата под внимание. Това означава, че най-вероятният сценарий е Кокаиновия крал да лежи 20 г., каквато е присъдата му от Италия. Това обаче може да се промени, ако за престъпленията му на италианска територия българският закон предвижда по-леки присъди. Това ще рече, че Брендо може да лежи 15, 10 години или дори по-малко. Какво ще стане с Кокаиновия крал, ще разберем в най-скоро време.

Всичко започна след мегаакцията в Италия, която стана известна като „Какаинови крале“. Тя се състоя през май 2012 г. и бе фокусирана върху разбиването на картел, който снабдява Европа с дрога. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера. През лятото на 2012 г. Брендо е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят. През пролетта на 2015 г. става ясно, че Кокаиновия крал е изчезнал. Той публикува книга на философска и кримитематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда, която е 10 години в Румъния.

След 5 г. в неизвестност Брендо бе задържан в Украйна – месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави. След като съдът в Украйна го пусна, Брендо избяга отново.

В момента най-вероятният сценарий на този етап е, че Банев ще лежи 20 години, каквато е присъдата му в Италия. Ако работи в пандиза и не прави пакости, след 10 години Брендо може да пусне молба за предсрочно условно освобождаване.

 84 сметки и 8 сейфа в „Креди Сюис“

Името на Брендо подпали швейцарските медии, когато стартира делото срещу банката „Креди Сюис“.

Всичко започна след мащабно разследване на германския вестник „Зюддойче цайтунг“, който раздуха сагата с швейцарците. Немското издание успя да разкрие хиляди съмнителни сметки в швейцарската банка. 84 сметки и 8 сейфа от тях принадлежат именно на Евелин Банев.

В сметките на Брендо в швейцарската банка имаше най-малко 55 милиона швейцарски франка. Тази информация стана ясна и на процеса срещу банката, в който тя е обвинена в неумишлена подкрепа на пране на пари.

В „Креди Сюис“ Брендо е наричан il nonno, или „дядото“. Парите му в тази банка са печалба от наркокартел, който Брендо движи, смята швейцарската прокуратура. Банев няма повдигнати обвинения по случая с „Креди Сюис“, но може да бъде извикан на разпит.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.