Разстреляха енергиен бос след сигнал за обир в дома му

0

Един бизнесмен, работещ в най-печелившата област енергетиката, живее скромно. Той обитава със семейството си панелка в „Люлин“, съседите му твърдят, че е скромен, и по нищо не личи, че е шеф на едно от най-печелившите дружества у нас. Затова, когато килър го причаква във входа на блока и го разстрелва с З куршума, комшиите му изпадат в шок, припомня „Галерия“.

Борислав Георгиев е изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“ ЕАД. Дружеството е създадено през 1974 г. като 100% държавна фирма, част от НЕК, с цел ремонт и поддръжка на оборудването на АЕЦ „Козлодуй“. От 1978г.  започва да произвежда резервни част и нестандартно оборудване, както и да извършва ремонт на енергетично оборудване при заводски условия, фирмата е приватизирана през 2003 г., като изборът на купувач предизвиква остри реакции сред останалите кандидати. Сделката е извършена наистина много бързо и 70% от дружеството е продадено за 15.6 млн. лв. на „Българска енергийна компания“. Останалият дял от 30% е на държавата и е под формата на имущество. „Атоменергоремонт“ разполага с производствена база на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, където е разположена съвременна техника и инструменти. Борислав Георгиев е шеф на печелившото предприятие в продължение на 10 години. Той има много приятели, никой от тях не знае да има врагове и да е заплашван. Затова ходи, без да се страхува за живота си и без охрана, като повечето мастити бизнесмени. На 6 април 2008 г. Борислав се прибира спешно от Сандански, където е на почивка със семейството си. През деня в апартамента му е извършен обир и след сигнал за това, Георгиев тръгва към София, където смята да остане за малко, докато полицията извършва оглед в обраното жилище и след това да се върне при близките си. Те обаче повече няма да го видят жив. По пътя към. входа среща съседи, на които обяснява: „Пак ме обраха, всичко са ми взели. Ще се местя вече от този опасен квартал“. Това е втората кражба от дома на бизнесмена. При първата изчезват скъпа техника пари и злато. Около 18.00 ч.  Георгиев влиза в бл. 102 и повече никой не го вижда жив. На трупа му се натъква съсед, който се обажда4 в полицията.  По-късно експертизата ще покаже, че Георгиев е убит с 3 изстрела от.2 метра разстояние. Входовете на проектилите са от дясната страна на главата на жертвата, а направленията са еднакви- отпред назад, от дясно наляво и от долу нагоре. Според вещите лица стрелящият е стоял лице в лице с пострадалия и леко вдясно. Той е държал оръжието сравнително ниско, на нивото на хълбока, с цев, насочена нагоре. Жертвата е била обърната към вратата на асансьора, а килърът е бил непосредствено до първото стъпало. Най-вероятно е стреляно през преграда – торбичка, дреха или нещо друго, което се потвърждава и от това, че е намерена само една гилза, твърдят специалистите.

Трите изстрела са направени бързо, защото зоната на попадение е сравнително малка, като след всяко попадение главата на жертвата се е измествала назад.

Вероятно е стреляно с преправен от газов на боен пистолет „Макаров“, не е ясно обаче дали той е бил със заглушител, защото оръжието не е намерено. Съседите обаче не са чули изстрелите. Часове след разстрела на бизнесмена на около-километър от мястото на покушението е открит опожареният автомобил, с който убийците са се придвижвали. Това е  който е имал оригинален номер РК 0643 AН и е бил собственост на Тодор Божилов от Перник. Колата е била открадната на 11 октомври 2007 г. в Самоков и е обявена за издирване. След убийството е изгоряла напълно и следи в нея не са открити.

Два часа-след разстрела от фирмата коментират, че жертвата е развивала почтен бизнес и няма как убийството на Георгиев да е свързано с работата му. Полицията обаче работи по всички възможности за тежкото престъпление. Появява се и „сръбска“ версия

сия, защото година преди смъртта си Георгиев

изпълнявал инвестиционни проекти на територията на западната ни съседка и често пътувал дотам. Приятели на загиналия твърдят, че Георгиев е бил консултант по няколко сделки в Сърбия, но това било без заплащане. Те не знаят той да е имал собствен бизнес там. Съпругата на жертвата обаче — Надежда Георгиева, разказа, че мъжът й пътувал непрекъснато до западната ни съседка, където бил директор на фирмата „Траял“ за автомобилни гуми. Имал трима шофьори, които били и нещо като охрана. Не знаела за закани нито по телефона, нито лични.

Бизнесменът обаче бил изнервен напоследък, но Георгиева смята, че било заради многото задължения на фирмата. Разследването изглежда почти безнадеждно, когато е арестувана бандата на килърите на Петър Стоянов-Сумиста. Криминалисти събират доказателства, че зад покушението стои именно тя, а прокуратурата обвинява за убийството един от членовете на бандата — Васил Костов-Кеца.

Според събраните доказателства цялата операция започнала през февруари 2008 г. Петър Стоянов възложил на Кеца, който бил негов шофьор, организацията и реализацията на престъплението. Сумиста се заел да установи точния адрес на Георгиев, като възложил това едни от ключовите свидетели по делото „Килъри-те“ – Боян Джамалов, Георги Петров-Космоса и Светослав Петров, известен като Светльо Смъртта.

На 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд осъди на доживотен затвор Петър Стоянов -Сумиста, Васил Костов -Кеца и Георги Вълев за няколко убийства – на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. Две години по-късно Варненския апелативен съд потвърди наказанието, но отмени присъдата в частта за убийството на Георгиев поради липса на достатъчно доказателства. Такива бяха само твърденията на техни близки авери, които не можаха да бъдат потвърдени с други улики. Криминалисти смятат, че едва ли някога ще бъде разкрит поръчителят и килърът. Тежкото престъпление ще остане в дългия списък на „неизвестните извършители“, белязали прехода у нас в края на миналия и началото на този век.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.