7 предимства от приема на пробиотици за здравето на стомаха

0

Стомашно-чревният тракт играе решаваща роля в поддържането на цялостното ни здраве. Той е дом на трилиони полезни бактерии, които помагат при храносмилането, синтеза на витамини и укрепването на имунната система. Понякога тези добри бактерии могат да бъдат нарушени от фактори като стрес, антибиотици или лоша диета, което води до редица здравословни проблеми. В такива случаи добавянето на пробиотици към вашата рутина може да бъде от полза. Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се приемат в достатъчни количества, предлагат множество ползи за здравето на стомаха. Тази статия ще обсъди седем основни предимства от приема на пробиотик за стомах.

Подобрено храносмилане

Пробиотиците подпомагат храносмилането чрез увеличаване на производството на ензими и секреции на стомашна киселина, необходими за разграждането на храната. Те също така насърчават растежа на полезни бактерии в червата, подобрявайки способността им да произвеждат фибри, които тялото не може директно да усвои. Това помага за предотвратяване на симптоми като подуване на корема, газове и лошо храносмилане.

Укрепване на имунната система

Здравият чревен микробиом играе важна роля за поддържането на силна имунна система. Пробиотиците стимулират производството на антитела и естествени клетки убийци, които защитават тялото срещу инфекции и болести. Освен това те произвеждат вещества като късоверижни мастни киселини, които имат антимикробни свойства и могат да помогнат за предотвратяване на растежа на вредни бактерии и гъбички.

Предотвратяване на антибиотично-асоциирана диария

Едно добре известно предимство на пробиотиците е тяхната способност да предотвратяват антибиотично-асоциирана диария. Антибиотиците са ефективни при унищожаването на вредните бактерии, но те също убиват полезните бактерии в червата. Това може да доведе до дисбаланс в чревната флора, причинявайки диария. Доказано е, че пробиотиците намаляват риска от развитие на антибиотично-асоциирана диария чрез възстановяване на баланса между добрите и лошите бактерии в червата.

Намаляване на симптомите на синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва СРЧ е често срещано функционално стомашно-чревно разстройство, характеризиращо се с коремна болка, подуване на корема, запек и диария. Въпреки че точната причина за СРЧ не е известна, изследователите смятат, че промените в чревната микрофлора играят значителна роля. Проучванията показват, че приемането на пробиотици може да помогне за облекчаване на симптомите на СРЧ чрез подобряване на състава и функцията на чревната микробиота.

Подобрено психично здраве

Нарушенията на стомашно-чревния тракт могат да окажат значително влияние върху психичното здраве. Съществува нарастващ интерес към връзката между червата и мозъка, известен като „оста черва-мозък“. Пробиотиците могат да повлияят положително на тази ос чрез модулиране на невротрансмитерните нива, намаляване на възпалението и регулиране на имунния отговор. Някои проучвания предполагат, че пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия.

Насърчаване на загубата на тегло и метаболитното здраве

Някои щамове пробиотици са свързани с повишена загуба на тегло и подобрено метаболитно здраве. Тези полезни бактерии могат да помогнат за регулиране на апетита, подобряване на усвояването на хранителни вещества и изгаряне на мазнини. Освен това те могат да повлияят на нивата на хормони като грелин (хормонът на глада) и лептин (хормонът на ситостта), допринасяйки за по-здравословни хранителни навици и контрол на теглото.

Подобряване на оралното здраве

Пробиотиците могат да играят роля в поддържането на добро орално здраве чрез намаляване на броя на вредните бактерии в устата. Като контролират нивата на тези патогенни бактерии, пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на зъбен кариес, заболяване на венците и други стоматологични проблеми. Освен това някои изследвания показват, че пробиотиците могат да намалят лошия дъх чрез инхибиране на растежа на анаеробни бактерии, отговорни за халитозата.

Повече информация: Д-р Денкова официален сайт

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.