Нови 100 млн. лева за жената на уволнения шеф на парното?

0

Александър Александров подаде оставка, но обществените поръчки, обявени от него, си продължават

Скандалният аферист Александър Александров вече не е изпълнителен директор на „Топлофикация „София”, но схемите, при които пари от общинското дружество се насочват към фирми на жена му продължават да си действат. За това алармират източници на „Уикенд”, според които дори и уволнен, директора ще продължи да върти схемите си.

Така половинката на Александров Светлана Пашалийска може да лапне нови 100 млн. лева. И то напълно законно, без наследникът му Васил Ковачев да може да направи нещо. Друг е въпроса дали Ковачев въобще има намерение да си мръдне пръста, коментират служители в дружеството. Те припомнят, че той дълги години заема ръководни постове в столичната „Топлофикация”, включително и зам.-изпълнителен директор. През това време не се е чуло да реагира на сигналите за далавери при провежданите обществени поръчки за ремонти и изграждане на нови топлопроводи, доставка на резервни части, превоз на работници. При тях условията за участие са така изготвени от шефа му Александър Александров, че да спечелят предварително избрани компании, а конкурентите им да губят надпреварата. Победителите впоследствие възлагат голяма част от дейностите на фирма „СП Констръкшън”, собственост на половинката на директора на общинското дружество Светлана Пашалийска. До момента Пашалийски е прибрала над 15 млн. лева, но сумите може съвсем скоро да нараснат в пъти заради предстоящото подписване на нови строителни договори, обясняват запознати.
През последните месеци начело на „Топлофикация „София” Александър Александров е обявил обществени поръчки за над 200 млн. лева. Процедурите по тях са почти приключили и остава само избор на победителя и подписване на договор от страна на новият шеф Васил Ковачев. Огромна част от поръчките са за ремонт или изграждане на нови топлопроводи.
Наглед всичко изглежда нормално. Както отдавна е известно, мрежата на столичното парно е изключително амортизирана и се нуждае от постоянни реконструкции. Друг е въпроса, че при конкурси, в които прогнозната цена на ремонтите стига до 60 милиона лева, почти няма конкуренция. Преглед на документите показва, че желание да приберат 200-та милиона на столичното парно са проявили само три фирми – „Монтажи Ко”, „КМС” и „Стийл Трейд България”.  Явно десетките други български строители не се нуждаят от милионите. Или пък са наясно, че поръчката е с предварително избран победител и няма какъвто и да е смисъл да участват. За капак, документи за участие във всяка една от поръчките подават само две от фирмите. Така формално се изпълнява изискването да има конкуренция и конкурса няма как да бъде прекратен.
Повече от ясно е, че става дума за предварителни договорки и разпределение кой какво да спечели, както подозират хора от бранша. Още повече, че за две от фирмите участници – „Монтажи Ко” и „КМС” стана ясно, че при предишни договори с „Топлофикация „София” са ползвали като подизпълнител фирми на Светлана Пашалийска, съпруга на директора на общинското дружество Александър Александров. От документите, които общинския съветник и лидер на „Спаси София” Борис Бонев разсекрети, става ясно, че към Пашалийска са отивали половината от парите, които нейния възлюбен е разпределял за ремонти. Така, ако схемата се повтори отново, оправната дама може да глътне нови 100 милиона лева.
Служители в столичното парно обясняват, че новият директор Васил Ковачев на практика е с вързани ръце. Процедурата за обществените поръчки обявени от предшественика му е почти приключила. След отварянето на офертите в следващите една -ве седмици Ковачев е задължен да подпише договори с фирмите победители, разпределяйки 200-та милиона лева за ремонти на столичната топлофикация. Е, има и възможност да прекрати поръчките, но това значи, че цялата ремонтна програма на дружеството за тази година просто няма да се случи. Това автоматично гарантира серия нападки от общинските съветници на ГЕРБ, които през последните седмици са много активни в разкриването на нередности в столична община. Разбира се, общинарите на Бойко Борисов пропуснаха да поемат отговорност, че именно с техните гласове през 2019 г. начело на „Топлофикация „София” е поставен измамника Александър Александров. Публична тайна е, че негов покровител е Орлин Алексиев.
Всъщност, договорите за ремонт, при които милиони отиват към фирми на жена му, далеч не са единствените далавери на Александър Александров. В Софийската градска прокуратура вече върви проверка срещу него заради сключени договори с търговци на въглеродни емисии. Твърди се, че за последните шест години „Топлофикация „София” е платила с 200 млн. лв. повече, отколкото би дала, ако беше ги купувала по пазарни цени. Дали при тази схема близки на директора Александров също са се облагодетелствали, предстои да разберем.
Факт е, че докато е начело на общинското дружество със заплата от 6000 лв., Александър Александров демонстрира демонстрира стандарт на живот като на олигарх. Както писа сайта Lupa.bg, босът на столичното топло е профукал милиони в Обединеното кралство за глезотиите на щерка си Теа. Малката е студентка трети курс в британски частен университет, където годишната такса е 100 000 паунда. Госпожицата, чийто гардероб е препълнен с топ брандове от ранга на „Шанел”, „Версаче”, „Балме”, „Диор”, „Луи Вюитон” и „Ермано Шервино”, обитава лъскав мезонет в центъра на Лондон, чиито наем е 180 000 британски паунда. Като награда за добрите оценки, Теа редовно е глезена от татко Александър и мама Светлана с баровски екскурзии до екзотични дестинации. Както си му е реда, младата девойка отсяда само в топ-хотели, чиито наем не пада под 2000 евро на вечер.
На фона на циничния разгул, другата дъщеря на Александров (от първия му брак) гасне в нечовешка мизерия, на ръба на лудостта. В тийнейджърските си години момичето пада в лапите на секта, чиито гурута за по-малко от година промива мозъка й, пристрастявайки я към опиати. Александров не щял да чуе за пропадналата си наследница, затварял грубо телефона на майка й и отказвал да даде и една стотна от парите, с които обсипва Теа. Клетницата преживявала с мизерна социална помощ от 350 лв., а неин дом били психодиспансерите, отвратени са близки до семейството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.