Пратеният зад решетките адвокат Елдъров с нова присъда

0

Пловдивският адвокат Владимир Елдъров, който има присъда от 5,5 години затвор за подбудителство на убийство, палежи и унищожаване на чуждо имущество, днес се сдоби с нова присъда – този път условна от 1 г. Тя е за данъчни престъпления, тъй като не е внесъл в хазната 71 хиляди лева.

„Това е математическо престъпление. В този момент имах огромен брой клиенти, случва се“, обясни пред Пловдивският окръжен съд 45-годишният юрист. Укрил данъците в периода от 14 декември 2013 г. до 7 март 2015-а.

Тогава Елдъров работил като адвокат, специализиран основно в уреждане на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия и техни близки. За тази дейност получавал хонорар, върху който дължал налог. Станал обект на ревизия, която установила, че не всички хонорари са били отчетени в пълен размер като доход в данъчните декларации. От неплатената сума 29 071,46 лева е данък върху доходите на физическите лица, а 41 966,01 – ДДС. Пред съда прокурор Марин Пелтеков посочи, че в инкриминирания период Владимир Елдъров не е подал в пълен обем информацията за доходите си до счетоводителя си.

„Това се е получило с оглед на големия обем от клиенти“, заяви представителят на държавното обвинение. Той добави, че към онзи момент Елдъров е бил с чисто съдебно минало и затова поиска минимално наказание – 3 години условно, което след редукция с 1/3 да стане 2.

Защитникът му Йордан Давчев пледира за присъда под минимума, като посочи многото смекчаващи вината обстоятелства.

Съдия Екатерина Роглекова определи Елдъров да изтърпи 12 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.