Чеци уби студентката Яна в леговище на наркомани

0

Нощта на 8 срещу 9 юли 2011 г. се  оказва фатален за 28-годишната студентка Яна Кръстева. През нощта тя купонясва в „Маймунарника“ в Борисова градина.

 Повечето от младежите, участващи в забавлението, са пияни и дрогирани. Те са там заради два концерта – един на стадиона на ЦСКА, другият – на раппевецът Спенс.

Общи познати представят един на друг Яна и Николай Русинов-Чеци. Двамата танцуват и след това си тръгват заедно, защото са в една посока. Повече никой не вижда младата жена жива. Два дни по-късно трупът й е намерен завит в одеяло и спален чувал. На мястото е направен заслон от клонки, където често се събират наркомани. От убиеца на Яна няма и следа, която да насочи ченгетата къде да го търсят. Междувременно е направен психологически портрет на килъра. Психолозите описват неизвестният изверг като изключително агресивен, движещ се в неуравновесена среда. Това е мъж около или

над 30-годишен, възможно  е да е криминално проявен. Един човек се познава в това описание и духва за Румъния, откъдето      заминава за Турция. Това е Николай Русинов-Чеци, за когото криминалистите даже и не подозират в този момент. Те събират улики – косъм, който жертвата

стиска в ръката си, още 4 са открити върху трупа. Яна        е била изнасилена и пребита жестоко. Тя е била пияна, но не дотолкова, че да не се бори с насилника.

Малко по малко след разпити на свидетели, купонясвали с жертвата във фаталната нощ, става ясно, че тя си е тръгнала с Чеци. Мъжът следи от чужбина всичко, което медиите пишат по случая и все още не е решил дали ще се върне в България, води десетки разговори с познати, включително и с адвокат.

Те успяват да го убедят, че няма преки улики за това, че той е убиецът и мъжът се връща обратно. Очакванията му се сбъдват, когато идва и се предава. От прокуратурата вярват на всяка негова дума и не са притеснени от отказа му да се подложи на детектор на лъжата.

Той отива на море и живее нормален живот.  Появява се и нов заподозрян. Таксиметровият шофьор Георги Рогачев свидетелства, че на 9 юни в 5,15 часа сутринта е видял клошаря Пламен Трифонов в Борисовата градина, като според описанието му тогава той бил с дълга черна коса. Според таксиджията, вече било светло и той успял добре да го разгледа. Самия Трифонов категорично отрече да е бил в парка и каза, че никога не е имал дълга коса. Той обаче е на път да се изправи пред Темида, след като експерти проявяват изключителна некомпетентност при анализа на косъма, намерен в ръката на убитата Яна и излизат със заключението, че той е на клошаря. Колегите им от Института по криминалистика и криминология излизат и го потвърждават. Косъмът обаче е изпратен за експертиза в Австрия и тамошните

специалисти са категорични, че принадлежи на Русинов и Трифонов е освободен поради липса на доказателства.

Космите по гърдите на момичето са също на Чеци,  който е арестуван на 12 април 2012 г. – близо 10 месеца след убийството. Той не отрича, че се е виждал с Яна и е правил с нея секс на мястото, където е намерен трупът и, но твърди, че я е оставил жива около изгрев-слънце – някъде а 5.00 ч. Синините по тялото на младата жена той обяснява с това, че сексът е бил груб по желание и на двамата. Поръчана е експертиза на БАН. Учените от Националната астрономическа обсерватория трябваше да уточнят кога е настъпило утрото във фаталния 9 юли 2011 г. Че Русинов е бил в парка около 5.00 часа сутринта се потвърждава и от негов телефон разговор, проведе н чрез мобилна клетка, разположена в близост до Борисовата градина. Според съдебно-медицинската експертиза обаче смъртта на Яна е настъпила около 3.00 часа през нощта, т.е. два часа след убийството на Яна Чеци е бил близо до трупа. Появил се и нов свидетел – скитникът Мирослав Цветков, който твърди, че чул шум от тежък тропот и видял  видял едър мъж да тича по алеята в парка, близо до мястото на смъртта ма Яна. „След два дни на снимка във вестника разпознах, че човекът от въпросната вечер е Николай Русинов“, заяви на едно от заседанията пред Софийския градски съд Цветков.

Делата срещу Русинов се точиха с години. Софийски градски съд го прати доживот зад решетките, но апелативните магистрати намалиха присъдата му на 20 години затвор. 7 години след зверството върховните им колеги потвърдиха наказанието.

В мотивите си за отмяната на доживотната присъда съдиите пишат . „Той е обнадежден, че ще постигне сексуална интимност, надявайки се на поетия от нея алкохол, проявявайки упоритост и неоправдана агресия. Това не води до желание на смъртта й, а че  се е отнесъл нехайно към възможността тя да настъпи“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.