Явор Колев се връща по върховете на МВР заради флашките на Алексей Петров

0

Шефът на киберсигурността в „Лев Инс” изпял тайния коз на Трактора – унищожителни записи с престъпления на елита

Бившият шеф на „Киберпрестъпления” в ГДБОП Явор Колев ще се върне обратно в системата на МВР, при това на много висока позиция. Това предупреди пред „Уикенд” източник от кухнята на силите за сигурност. Причината – бившето топ ченге, в момента началник на антихакерския отдел в „Лев Инс” на Алексей Петров, е издал пред криминалисти тайния коз на Трактора – чудовищните аудио- и видеозаписи на престъпления, изневери, далавери и извращения на българския елит, събиран в продължение на десетилетия.

„Такава е цената на сделката – флашките срещу завръщане в най-силната структура в държавата – МВР”, не скри униформеният източник на „Уикенд”.
В началото на октомври 2021-а дойде новината, че Явор Колев се присъединява към екипа на „най-голямата застрахователна компания в България „Лев Инс”. Преди да оглави дирекция „Информационни технологии и киберсигурност” в дружеството на Алексей Петров, Колев бе натрупал 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Той е създател на структурите за противодействие на киберпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител, както в МВР, така и в ДАНС. От 2019 г. дори бе определен за национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при МС на Република България. Заради този си опит Явор Колев бе изкушен с огромна заплата, заради която напусна вътрешното министерство, за да оглави отдела за слухтене на Трактора, припомни източникът на „Уикенд”.
Всичко се разпадна на 16 август 2023-а, когато килъри от вече наблюдавана банда от Монтана причакаха доцента по национална сигурност на пътека във Витоша над софийския кв. „Бояна” и го убиха на място. Оттогава основна цел на държавни структури и мафиотски кланове, освен контрол върху активи за 500 милиона лева, са прословутите флашки с компромати, събирани в течение на години за всеки важен човек в държавата. Тук се намесва и Явор Колев, който като шеф на „Информационни технологии и киберсигурност” в „Лев Инс” бил един от малцината наясно къде точно се съхранява свръхчувствителната информация – без значение дали на флашки или на друг носител.
Според източника на „Уикенд” именно досегът до тези данни е сиренцето в капана за Явор Колев – след атентата срещу Трактора ексченгето е офертирано да предаде компроматите срещу връщане в МВР, и то не къде да е, а по самия връх на силовото министерство.
Мълвата носи, че сделка е постигната, поне такива са косвените данни от операцията, проведена на 23 февруари в сградата на „Лев Инс”. Тогава официално бе съобщено, че специализирана полицейска операция е заклещила централната сграда на застрахователната компания на софийския бул. „Черни връх”. От МВР уточниха, че спецакцията се провеждала „по неотложност”.
Прибързаната реакция на Явор Колев броени минути след като лъсна новината също е нишан, че нещо по-голямо се случва – според директора на информационни технологии и киберсигурност в „Лев Инс” действията на органите на реда не били насочени срещу застрахователната компания, а срещу друга, която се помещава в същата сграда. Ставаше дума за хакерската фирма „Cyber One”, която има партньорски отношения с „Лев Инс” и за която упорито се мълви, че също е била под контрола на Алексей Петров. Криминалисти разкриха, че именно в периметъра на компютърджиите от „Cyber One” е била и така търсената от МВР и мафията секретна информация, събирана години наред от Алексей Петров.
Източникът на „Уикенд” е категоричен, че на този ден – 23 февруари 2024-а, въпросните флашки са преминали скривалище в „Лев Инс” в ръцете на топ ченгета, които вече започнаха да вадят злепоставящата информация. За справка – вижте скандалните записи за чували кеш и овладяване на службите, които съсипаха ПП-ДБ през последната предизборна седмица. Нещо повече – ВИП ченгето сподели пред наш репортер, че Явор Колев се е постарал да затвърди бъдещата си позиция в МВР, като дори е помогнал информацията да бъде „отключена”, защото е повече от ясно, че подобни взривяващи държавата записи и видеа са били криптирани като предпазна мярка.
Сега очакваме с нетърпение официалното обявяване на новината, че Явор Колев се връща с гръм и трясък в структурите на Вътрешното министерство. След такава огромна услуга с осветляването на тайния коз на Алексей Петров, нищо чудно да бъде поставен на изключително висока позиция, защо не и шеф на ДАНС, предположи източникът под пагон на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.