30 години затвор за измамници, задигнали над 250 бона от пенсионер

0

Две братовчедки измамили и изнудвали пенсионери за стотици хиляди левове, влизат зад решетките, реши Пловдивският окръжен съд.

25-годишната Атанаска Георгиева ще търка наровете 12 г. Тя ще трябва да заплати 7000 лв. и ще се раздели с половината си имущество. Вида Колева на 45 г. ще лежи в затвора с година по-малко, но също получи от съда глоба и конфискация. Съучастникът им Стоян Петров, който в момента излежава друга присъда, влиза в килията за още 7 години.

Колева и Георгиева издирвали самотно 1 живеещи възрастни хора, за да ги измамят, пише „Галерия“.

Двете жени са замесени в схеми за измама на самотно живеещи пенсионери. Според обвинителния акт Атанаска е причинила имотна вреда на жертвите си в размер на над 130 000 лева, а Вида за около 120 бона.

Един от пострадалите е 66-годишният Стоян Минчев от село Белозем. Мъжът влязъл в интимни отношения с по-младата от братовчедките, която започнала да крънка от него пари. Той й дал 3000 лева назаем, като определил в какъв срок да му бъдат върнати парите.

Това обаче не се случило и тогава жената му обещала вместо да му върне заема, нейни роднини да ремонтират покрива и улуците на селската му къща. Няколко дни по-късно в дома му дошли няколко мъже, които сменили 2-3 метра улуци. След това заявили, че ремонтът е готов и му поискали огромна сума за ремонта. Започнали да го заплашват и изнудват. Човекът дал всичките си спестявания, но измамниците започнали да го водят по банки и фирми за бързи кредити, където го накарали да изтегли десетки заеми. След това го заплашили и го накарали пред нотариус да прехвърли на жените част от собствеността си върху няколко ниви, които по-късно продали.

Взимал е и техника на кредит, която е давал на жените. Жертвата е била принудена да издаде и пълномощно на Атанаска за земите и къщата си, „за да не ги загуби“.

След като разбрал какво го е сполетяло, Минчев получил инсулт. Според версията на Атанаска тя се запознала с белоземеца в китайски ресторант до Централна гара в Пловдив, когато с мъжа й били разделени. Той почерпил детето й със сок и двамата се заговорили. Разказали си един за друг, тя му споделила, че в момента живее на квар-1 тира с малкия. Разменили си номерата и Минчев започнал да й звъни често, за да я кани на ресторант.

След това започнал да я опипва като сам предлагал да й дава пари, за да й помогне. Племенникът на жертвата – Сашо Грозев обаче, твърди, че пенсионерът е бил дори пребиван, като престъпниците го заплашвали, че ако не дава пари, няма да живее дълго. Тримата осъдени може да обжалват наказанията си в 15-дневен срок.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.