Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов

0

Напусналия съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия

Подалият оставка апелативен прокурор на София Радослав Димов, който в началото на седмицата напусна не само ръководната позиция в държавното обвинение, но и съдебната система, гасне от скоротечен рак на панкреаса. В следващите седмици той ще замине за Германия, където ще се подложи на скъпоструваща терапия в частна болница. Това разказаха пред „Уикенд“ загрижени за здравословното състояние на доскорошния висш магистрат негови приятели. Според думите им, Радослав Димов е разпродал почти цялото си имущество и е взел заеми от роднини, за да съумее да събере необходимите му над 250 000 евро за предстоящото лечение в Германия.

В началото на седмицата прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет гласува с единодушие депозираната дни по-рано оставка на Радослав Димов и го отличи със златна значка за „проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“. Доскорошният началник на Апелативната прокуратура на София не присъства на гласуването на оставката му, а негови близки издадоха, че

Димов не може да се държи на краката си

вследствие на бързо разяждащата го коварна болест.
Диагнозата „рак на панкреаса“ е била поставена на Радослав Димов в средата на месец януари след изследвания във Военна болница, а здравословното състояние на магистрата рязко се е влошило месец по-късно, след като неговото име беше обвързано без каквито и да е било доказателства като част от групата за влияние в съдебната система на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.
Дни след екзекуцията на Нотариуса, гръцкия бизнесмен Анастасиос Дикос, наблюдаващ инвестициите на корабния магнат Джон Кустас в България, обвини Радослав Димов, че е участвал в рекетьорска схема и е тормозел чрез заплахи за повдигане на обвинения собствениците на търговския център „Ринг мол“. Според думите на Анастасиос Дикос, неговия адвокат Александър Червеняков е бил офериран от апелативния прокурор Радослав Димов по телефона

да се срещнат, за да решат проблема на гърците

с държавното обвинение.
Набеденият като част от бандата на Мартин Нотариуса шеф на Софийската апелативна прокуратура сам поиска да бъде изслушан на извънредно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и се ожали, че е жертва на гнусна клевета, която почерня малкото му оставащо време живот. „Искам да изчистя името си приживе, защото не ми оставя много време“, обяви по време на изслушването Радослав Димов.
 „Не съм говорил, нито пък съм отправял заплахи, нито натиск върху гръцките бизнесмени. Те ме набеждават в рекет и заради това поисках Софийската градска прокуратура да се сезира и да извърши проверка, защото едва ли не се твърди, че магистрат върши престъпни деяния. Като прокурор никога не съм се занимавал с преписки и проверки, свързани с бизнеса на гръцки компании, до мен даже не е достигала информация за гражданско-правния спор, който се води за имот“, коментира Радослав Димов. В емоционалната си реч

набедения за човек на Мартин Нотариуса магистрат

се закле, че дори не е виждал с очите си Божанов. За неговото съществуване все пак знаел от жалбата на съдия Владислава Цариградска и от медийни публикации, които го сочели като един от босовете на имотната мафия в София. По време на изслушването пред Прокурорската колегия Радослав Димов допусна, че името му умишлено е вкарано в обращение като част от групата на Мартин Божанов от адвокат Александър Червеняков, с когото се запознал преди години в почивната база на прокуратурата в Бяла, но не поддържал дружески отношения с него.
„Някой употребява името на магистрат, за да се представи колко е велик и какви връзки има. Така се злоупотребява с името на прокурор. Вероятно за това става въпрос. Има всякакви юристи и колеги. Чрез името ми са искали да извлекат някаква полза за себе си“, предположи шефът на Софийската апелативна прокуратура.
Въпреки че доказателства за приятелство и протичаща през годините комуникация между Радослав Димов и Мартин Нотариуса не бяха предоставени, името на висшия магистрат беше споменато и в доклада, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в съдебната система на групата на Божанов.
„Състоянието на Радослав Димов рязко се влоши след недоказаните обвинения, че

рекетира бизнесмени съвместно с Мартин Нотариуса.

Стресът, напрежението, безпомощността и нанесената му публична клевета без възможност да я опровергае, буквално сринаха съпротивителните сили и имунната система на Радослав Димов. Той отслабна с над 15 килограма само за месец, лицето му придоби сивокафеникав цвят, а умората от болестта го прикова към леглото“, споделя пред „Уикенд“ приятел на доскорошния шеф на Софийската апелативна прокуратура.
Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г., а преди това оглавяваше Софийската районна прокуратура. Той дълго време беше смятан за приближен до предсрочно освободения миналата пролет главен прокурор Иван Гешев, както и до скандалния бивш началник на столичното следствие Петьо Петров – Еврото, също нашумял като рекетьор на съдебната система след аферата „Осемте джуджета“. Димов признава, че навремето често е посещавал закрития вече ресторант „Осемте джужета“ заради добрата му кухня, но яростно отхвърля подмятанията, че е бил част от репресивната машина на Пепи Еврото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.