Светломир Нешков-Куцара на свобода, ама не съвсем!

0

Известният затворник твърди, че е лежал повече, отколкото трябва, въпреки че е изтърпял 22-годишната си присъда, няма официална заповед за освобождаването му, пускат го с „временно прекъсване на наказанието“ и без документи

Един от най-известните затворници у нас Светломир Нешков-Куцара излезе от затвора след 22-годишна присъда, но не е баш свободен, както се очакваше.

Въпреки че наричаният навремето Бога на колите е излежал цялата си присъда, все още няма официална заповед за освобождаването му. Куцара е пуснат с „временно прекъсване на наказанието“. 

Служебната бележка то пандиза, с която е освободен Куцара
Служебната бележка то пандиза, с която е освободен Куцара

„В момента нямам дори документ за самоличност, само служебната бележка от затвора и затворническата ми карта. Не мога да си наема квартира, не мога да работя, общо взето, не мога да правя нищо. Бях освободен 10 дни по-късно от затвора, защото не ми сметнаха работата за април и май. А сега се оказва, че сякаш съм освободен само за малко, въпреки че съм излежал цялата си присъда. Тя беше 29 години и 11 месеца, сега ми приспаднаха над петте години, в които бях в ареста, и работните дни. Но пак има грешки в сметките на затворническата управа. Да не говорим, че не ми бяха приспаднали годините, прекарани в задържане под стража, което ми коства няколко условно-предсрочни молби. Аз казвам остава ми една година, те ми казват „не, остават ти 6 години“. Това ми казаха на последната ми молба за условно-предсрочно освобождаване. Това е недопустимо! Дори Върховният касационен съд казва да ми се приспаднат години в ареста от общата присъда, но някак това не се случи допреди месец. ВКС се произнесе през 2006 година. Ако ми бяха приспаднали всичко още тогава, можеше отдавна да съм на свобода, условно-предсрочно освободен, имам предвид. А сега, освен че лежах 10 дни повече, нямам и никакви документи и никакви опции. Ще искам по 2 бона обезщетение за всеки ден, в който бях незаконно задържан в Софийския централен затвор“, категоричен е Нешков. 

Оказва се, че Нешков е освободен с тази служебна бележка, докато управата на затвора не преизчисли всички дни на трудов стаж, които Куцара има през годините. Работните му дни все още не са сметнати за месец май. Когато направят това, от Софийския централен затвор трябва да подадат тези документи до съда, откъдето официално да кажат: „Да, Нешков е излежал всичко, освобождаваме го от затвора“, и да издадат официално постановление. След това съдът трябва да изпрати документите за освобождаване до управата на затвора. Там шефът на пандиза се подписва и така вече има официална заповед за окончателното освобождаване на Куцара.

Куцара сподели пред „България Днес“, че е отседнал при приятел в момента и се надява, когато вече има документи, да започне работа. 

Свеломир Нешков се чуди свободен ли или не!
Свеломир Нешков се чуди свободен ли или не!

52-годишният Нешков е от русенското село Мартен. Всичко за него приключва малко след полунощ на 6 март 2002 г. във Варна, когато в полицията постъпва сигнал за опит за кражба на „Опел Кадет“. Ченгетата приближават, без да пускат буркана и сирената, но двамата апаши виждат патрулката и побягват. Униформените тичат след тях, като неколкократно предупреждават, че ще стрелят. Бегълците не се подчиняват и служителите дават предупредителни изстрели със стоппатрони. Тогава единият беглец стреля по полицаите, които отговарят на огъня и в крайна сметка спипват бандитите.

Според самия Нешков той не е стрелял по полицаите, за да ги убива, а е гръмнал във въздуха, за да ги уплаши и да може да избяга.

В крайна сметка Куцара е спипан от ченгетата и пратен зад решетките. Едната от множеството му присъди е за опит на убийство на полицай. Куцара излежаваше присъда от 29 г. и 11 месеца, която е групирана от множество други за различни умишлени престъпления. Сред тях са кражби и грабежи, включително с опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на служител на МВР, хулиганства, незаконно държане на огнестрелно оръжие.

„България Днес“ се опита да се свърже с ГДИН, с управата на затвора и с прокуратурата, за да поиска разяснение относно ситуацията с Куцара, но така и не получихме отговор. Какво ще стане в крайна сметка с Куцара, предстои да разберем.

Кариера зад решетките

Само допреди няколко дни Нешков лежеше в Централния софийски пандиз, където доскоро беше „кмет на затвора“. Бил е зад решетките и във Варна, Враца, Белене и Ловеч. Налагаше се да го местят заради конфликти със служители и съкилийници и защото отказвал да се подчинява на разпореждания.

До 2020 г. са му налагани 20 дисциплинарни наказания. След като през миналата година поиска предсрочно освобождаване, стана ясно, че администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 г., смята, че има трайна промяна в поведението му. Почти през цялото време е трудово ангажиран, работил е във фитнеса, в кухнята, завършва средно образование. Получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет за 2021 г. Заместник-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода. Участва активно в издаването на вестник „Затворническо право“, където води рубрика с правни съвети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.