Грешен час на катастрофата, в която е прегазен 15-годишният Филип, за малко да спъне делото

0

Грешка още в първото изречение на обвинителния акт срещу Петър Тодоров, който на 2 септември уби на пешеходна пътека 15-годишния Филип Арсов, за малко да спъне началото на делото. Става въпрос за неточно изписан час на катастрофата, в която почина ученикът.

„Разминаването е с 2 часа – твърди адвокатката на Тодоров Капка Гергинова. – Не казах за възраженията по правната квалификация, защото в настоящия момент бяхме в разпоредително заседание. В него се предвижда да се обсъждат само процесуални проблеми.“

Въпреки това съдът даде ход на процеса, но с указание в 7-дневен срок прокуратурата да отстрани несъответствието.

От държавното обвинение признаха за неволната грешка. Филип беше пометен на пешеходната пътека в центъра на София в 21,17 ч, което е коректно изписано на следващите страници в обвинителния акт.

Според експертизи по делото Тодоров е шофирал с около 88 км/ч при ограничение от 30 км/ч и с 2,1 промила алкохол в кръвта. Роднините на загиналото момче излязоха на протест и шествие преди началото на делото. „България няма деца за убиване“, „Докога убийците на децата ни ще са на свобода“ и „За пътните убийства доживотен затвор“, пишеше на лозунгите им.

Майката на Филип – Николина Петкова, заяви, че не иска извинение от Тодоров, а само да получи най-тежката присъда за убийството на детето . Миналата седмица „24 часа“ цитира адвокатката на подсъдимия, която предаде думите му, че страда.

И до днес близките на Филип не могат да приемат, че подсъдимият е под домашен арест. Той лежа в килия само 5 месеца. За разлика от него Кристиан Николов беше арестуван 16 месеца, а Димитър Любенов с поршето, който дрогиран уби французин – 20 месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.