Митьо Очите отново е босът на таксиметровия бизнес в Слънчев бряг

0

100 бакшиша дерат туристите под шапката на Морския Ал Капоне, той прибира половината от заработеното

Несебърският наркомафиот Димитър Желязков – Митьо Очите отново е сложил ръка върху бизнеса с таксиметров превоз в Слънчев бряг чрез десетки подставени лица от крайморските села Тънково, Кошарица и Гюльовца, регистрирали се като еднолични търговци и сдобили се с разрешителни за извършване на таксиметров превоз от община Несебър, установи разследване на „Уикенд“.

Под шапката на Морския Ал Капоне работят минимум 100 таксита от общо регистрираните на територията на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и Равда 520 таксиметрови автомобила, като според местни жители реалната бройка на бакшишите, отчитащи се на Димитър Желязков, надхвърля 150 човека.
Според наредбата на община Несебър, приета през 2018 г. с цел да се ограничи

рекета на Митьо Очите над таксиметровия бранш,

един превозвач има право на максимум три автомобила, а в началото на годината местните общински съветници гласуваха минималните и максималните тарифи за километър пробег – съответно 2,50 лв. и 4,50 лв. дневна тарифа и 2,50 лв. и 5 лв. за нощен курс.
За разлика от София, където бранша работи на минималните определени от общината тарифи, за да привлича клиенти, в Слънчев бряг почти всички 520 таксиджии возят пътници на твърдо фиксирана „кожодерска“ тарифа от 4,50 лв. на километър. Сметката набъбва още повече от първоначалната такса – 7,50 лв., и от цената на минута престой, която е фиксирана на максималната възможна тарифа от 2,25 лв.
Така всеки турист, абитуриент или пък украински бежанец, дръзнал да се качи в такси в Слънчев бряг, трябва да си приготви минимум 20 лева дори за най-краткия курс. Цената на таксиметров превоз от Слънчака до летището в Бургас след пазарлък е 150 лева, но тя важи само за българи, иначе чужденците плащат по апарат, като сметката излиза между 200 и 230 лева. С автобус 35-километровото разстояние от Слънчев бряг до Бургас струва 8 лева, но директни линии почти няма, а автобусите обикалят през Поморие и Равда и им отнема повече от час, за да изпълнят курса – и то преди началото на летния сезон, когато трафика е мижав.
Таксиджии от Слънчев бряг, пожелали анонимност поради страх от кървава мафиотска вендета, разказаха пред „Уикенд“ че основната причина за скъпите таксита в най-големия курорт на Южното Черноморие е гангстерския монопол над сектора, наложен от бандата на Димитър Желязков. „Публична тайна е, че лицензите за таксиметрова дейност се издават не от община Несебър, а от Митьо Очите. Той

контролира най-оборотните стоянки в курортите

– тези пред автогарите, пред казината и по централните булеварди и алеи. Дори да не работиш за него и понечиш да се сдобиеш с удостоверение за регистрация, служители от общината те съветват да работиш на утвърдените с наредба максимални тарифи за превоз на пътници, за да не влизаш в конфликт с когото не трябва. Има издадена устна заповед от Митьо Очите всички таксита в Слънчев бряг да возят на най-скъпата тарифа. Тези, които подбиват цената, не са допускани до оборотните такси стоянки и даже до Слънчев бряг, пращат ги в Равда и в Обзор. От 520 регистрирани таксита в Несебър, сигурно едва 30-40 автомобила работят на по-ниска тарифа“, споделя таксиметров шофьор от Слънчака.
Негов колега разказва, че криминалната структура на Митьо Очите в таксиметровия бранш се ръководи от неговата дъщеря Станислава и от зет му Велислав, които са съпроцесници на Морския Ал Капоне по точещото се от години дело за рекет, търговия с дрога, поръчкови побои и палежи. През далечната 2016 г. именно заради сигнали, че Митьо Очите рекетира таксиджии да работят за него, разследващи проверяваха такси компанията „Уан“ на зет му Велислав, както и още 12 свързани с него дружества за превоз на пътници, но тогава нито един от

разпитаните над 30 шофьори от полицията в Несебър

не посмя да свидетелства, че си плаща на морския престъпен бос, за да „върти геврека“. Все пак 15 таксиметрови автомобила в Несебър под контрола на Митьо Очите бяха спрени от движение заради нередности в документацията им.
Осем години по-късно ситуацията в Слънчев бряг не се е променила много въпреки продължителния престой на Митьо Очите в арестантска килия и образуваното шумно наказателно дело срещу него и бандата му, което все още дори не е стартирало по същество в съда, установи репортер на „Уикенд” на място.
„Голямата дъщеря на Димитър Желязков – Станислава, оперативно управлява бизнеса. Тя наема мъже от Равда и от несебърските села Кошарица, Тънково и Гюльовца, предоставя им автомобили за ползване, регистрира на тяхно име фирми за таксиметров превоз и урежда цялата документация по издаване на разрешителни в община Несебър. Договорката е постъпилите приходи да се делят на две, като на шофьора се признава дневен разход от 50 лева за гориво, който се вади от сметката. Таксиджиите са длъжни да работят само с апарат, за да не извършват черни курсове, а

няколко здравеняци изпълняват ролята на контрольори

чрез внезапни проверки на таксиджиите. Тази пролет бакшиш от Равда беше жестоко пребит, след като го заловиха да вози украинец до Бургас с изключен апарат“, разказва таксиметров шофьор от Слънчев бряг.
Той разяснява, че таксиметровия бизнес на Митьо Очите е целогодишен, като дори през месеците извън активния летен сезон през юни, юли и август, останалите да работят таксиметрови шофьори возят пътници на максималните тарифи, наложени неофициално от Димитър Желязков. „Извън активния летен сезон такситата в община Несебър са около 50 на брой, като поне половината са на Митьо Очите. Работа има – в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Равда живеят постоянно около 40 000 човека, без да броим пребиваващите над 7000 украинци. Голяма част от тях имат пари и са редовни пътници. Дори и през зимата се изкарват минимум 200 лева на ден“, разказва пред репортер на „Уикенд” местен таксист.
Голямото „щавене“ обаче започва в средата на месец май, когато стартират абитуриентските балове и приключва в първите дни на септември с края на активния летен сезон. Това лято в Слънчев бряг очакват нов огромен приток на английски и германски туристи след неколкогодишен отлив. „Дневният оборот през юли и през август не пада под 500 лева и може да достигне до 1000 лева дори без да вземеш курс до летището в Бургас. Големите печеливши обаче не сме ние, таксиметровите шофьори, а Митьо Очите. Даже не съм си правил труда да смятам колко печели, но със сигурност става въпрос за милиони“, разкрива друг шофьор от Слънчев бряг.
Той подозира, че тази година, под давление на Митьо Очите, община Несебър е намалила броя на такситата от 650 на 520 автомобила, като са били отказани лицензи на таксиджии, работещи само за себе си и без да се отчитат на Желязков: „Чрез намалената бройка на автомобилите много таксиметрови шофьори бяха принудени да приемат условията на Митьо Очите да возят пътници на максимална тарифа и да отчитат половината приходи на бандата му“.
Дори и тези, които не са част от

сенчестата таксиметрова бизнес империя

на Морския Ал Капоне, са принудени да си плащат на мутрите му, ако искат да ползват такси стоянките пред автогарите в Несебър, Слънчев бряг, Равда и Свети Влас и тези пред казината и централния булевард на Слънчев бряг в района около хотел „Кубан“.
„Вече бяхме информирани, че който иска да паркира на най-оборотните стоянки и не работи за Митьо Очите, трябва да плаща такса от 100 лева на ден и да вози пътници на максималните тарифи, за да не подбива цената“, жалват се таксиметрови шофьори от Слънчев бряг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.