Мафиотски бос командва тайна група на ГРУ в България?

0

Цяла плеяда московски главорези са взели наши документи по времето на Ангел Марин

Руският мафиот Андрей Мироедов, известен като Мирич Питерски, ръководи нелегална група на кремълското военно разузнаване ГРУ в България, което през последните години извърши множество атентати срещу наши военни заводи. Това разкриха сензационно пред „Уикенд” източници от МВР. По техни думи този факт е много добре известен и в ДАНС, но контраразузнаването, което трябва да ни пази от чужди шпиони, в случая кой знае защо се прави на разсеяно.

Със санкция на Агенцията Мирич Питерски дори е получил българско гражданство още преди 16 години – през далечната 2008 г. Оттогава той си живее царски и обикаля без виза из цяла Европа, легендиран като български бизнесмен. Ролята на предприемач позволява в сметките на мафиота от Русия легално да се наливат големи суми пари. С тях се финансира логистиката на неговите руски приятели, включително и онези нелегали, пристигнали „по работа” у нас.  


В Пловдив, където е една от квартирите му, господинът е намерил бизнес партньорка в лицето на Тинка Димитрова, известна повече като Тина. Тя се подвизава в няколко спортни клуба, а специално с Мирич Питерски е подхванала и строежа на грандиозен спа-център в Стрелча за 10 млн. лева.  Усилията им са оценени подобаващо от държавата. През 2022 г. лично шефът на Българската агенция за инвестиции, по-късно министър на икономиката, Богдан Богданов връчва на госпожа Тинка сертификат за инвестиция клас А.
Съпругът на особата – Атанас Димитров, е бивш гребец, който през последните години е важна клечка в държавното предприятие „Профилактика, рехабилитация и отдих”, което раздава карти за почивка и лечение в санаториумите из страната.


Това семейство дава рамо на руснака да легендира присъствието си у нас като честен и крупен инвеститор. При добро желание са могли поне да прочетат, че в руските медии няма нито една публикация за кариерата на Мирич Питерски като спортист или бизнесмен. За сметка на това напоително го описват като „гангстер, който отдавна е включен в различни схеми на силите за сигурност.” За него се заговаря, че е вербуван от руските спецслужби след убийството на крупния бизнесмен Николай Тингаев през септември 2017 г. Тингаев е собственик на 3 фабрики и една научноизследователска лаборатория, които при това се намират в центъра на руската наука – Дубна. Бизнесът му просперира, докато един ден той се връща от Москва, пада на улицата и умира. Заключението на лекарите е инфаркт. Появяват се обаче съмнения, че е отровен и то по схемата, по която руските спецслужби са ликвидирали преди това неудобни руснаци из цял свят, включително и бившия офицер от службите Литвиненко. Активите на Тингаев след смъртта му преминават в семейството на бившия началник на Главното управление на вътрешните работи на Санкт Петербург Юрий Лоскутов, чийто слуга всъщност е Мирич.
Самият Мирич Питерски за първи път е арестуван през 2002 г. по подозрение за изнудване, но наказателното дело е прекратено незнайно защо. Според слуховете още тогава са оцени качествата му на „оперативен” работник под прикритие.


Разбира се, Мирич далеч не е първият руски мафиот, сдобил се по неведоми пътища с наш паспорт. Голям принос за „побългаряването” на тази порода „бизнесмени” има вицето на Георги Първанов – Ангел Марин, който си отиде неотдавна. За Марин казват, че е първият политик, който превръща ваденето на български документи от чужденци в средство за трупане огромни печалби. Както е известно, вицепрезидентът по закон дава окончателното одобрение за българско гражданство. Според слуховете, Марин и хората около него успяват да изкарат над 50 милиона лева само за няколко години!

Точно по онова златно време е разписан указът на грузинеца Владимир Тутберидзе, който в мътните години на прехода е сочен за дясна ръка на покойния топтрафикант Филип Найденов – Фатик. Още преди падането на комунистическия режим Тутберидзе цъфва у нас. Не минава много време след началото на прехода и името му се появява в криминалните хроники. Първият път е през 1997 г. покрай предотвратения атентат срещу грузинския президент Едуард Шеварднадзе, който е на посещение в България. Според полицейските информации сред замесените в подготовката на покушението е и Владимир Тутберидзе.. Впоследствие грузинецът и зетят на Фатик – Дениз Тюркмен са посочени в доклад на МВР като шефове на криминална структура за посредничество при търговия с оръжие, основно от контрабанда по трасето Кавказ – Западна Европа, изпиране на печалбите от нея, изнудвания и поръчкови убийства.
Полицейската справка е повод през 2001 г. Тутберидзе да бъде изгонен от България със заповед на тогавашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов като заплаха за националната сигурност. Впоследствие заповедта е отменена. Грузинецът триумфално се завръща и дори успява да вземе българско гражданство.


Друг другар на Фатик, ливанският наркобос Адел Саркис също е с български паспорт. През последните години Саркис се води собственик на скромна сладкарница, или поне това е официалната му легенда. Спецченгета си спомнят далеч по-пикантни подробност от биографията му. В разработки на МВР от близкото минало Саркис и Фатик са описвани като партньори в трафика на дрога от България към Близкия изток. Ролята на Саркис, който е бивш шеф на охраната на ливанския президент, е да намира купувачи, а Фатик осигурява производството и прекарването на дрогата през границата.
Български паспорт в продължение на десет години притежава и скандалният руски олигарх Сергей Адониев, близък до Владимир Путин. След намесата на бившия главен прокурор Иван Гешев през 2020 г. милиардерът все пак се прощава с гражданството си. Адониев се сдобива с наш паспорт през 2008 г. след предложение от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев. Приятелят на Путин щял да прави бизнес  у нас – това е поводът да иска БГ-паспорт. По закон обаче, дори и след министерската подкрепа, кандидатът трябва да отговаря на редица условия. Едно от тях е да не е осъждан, а проверката за това се прави от ДАНС. Руският олигарх няма как да отговори на това изискване. В неговата биография се мъдри присъда за пране на пари в САЩ. Това е публично известно, а и дори в ДАНС да не са знаели, са могли с едно кликване в гугъл, да открият тази информация за секунди. А от личната страница на господина са могли да видят, че той е чест гост на събития, организирани от президента Путин. Оказва се обаче, че прехвалените агенти на ДАНС така и не са успели да разберат за присъдата и дават положително становище за кандидат-българина. Десет години по-късно, след мощен натиск от западни спецслужби, държавната машина все пак се задейства срещу Сергей Адониев. Образуваната от прокуратурата проверка разкрива и още няколко подобни случая.
Така с паспортите си набързо се прощават Сергей Дружинин и казахстанеца Каир Рахимов. Те също са взели гражданство с мотив, че развиват бизнес у нас. Само че по времето, когато Пахимов, подава молба той е издирван от Интерпол за пране на пари. В молбите си Дружинин и Рахимов прилагат препоръка от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев. Проверка показва, че документът е фалшив.
Показателна е и историята с българското гражданство на Константин Циганов, за когото няма съмнение, че е не само бос на Уралмашовската групировка, но и дълбоко засекретен агент на руските спецслужби. Той изгрява при тежка конкуренция в подземния свят на Екатеринбург. През 2001 г. получава българско гражданство, като е доказан български произход на баба му. ДАНС тогава не възразява. Циганов живее със семейството си в София, играе в благотворителни мачове, спонсорира футболни турнири, тренира хокей в Зимния дворец, пътува по цял свят. Никой не го пита откъде са парите, които влага в огромния си строителен бизнес.


Още стоят недостроени неговите мегаломански градежи „Коста дел Кроко” край Царево, вкарва пари в недвижимите имоти и в планинските курорти, а също и в животновъдството. При това няма никакви данни, с нещо да е нарушил българското законодателство, той няма дори глоба от КАТ. И така докато през лятото на 2010 г. тогавашният председател на ДАНС Цветлин Йовчев издава заповед за експулсиране на Константин Циганов и неговия съдружник Андрей Панпурин като заплаха за националната сигурност. Наложена им е 10-годишна забрана за не влиза в страната. На 19 март двамата са задържани от маскирани полицаи в офиса им, недалеч от Софийския университет. При зрелищния арест от ръката на Константин Циганов изчезва часовник за над 15 000 евро, който така и не е върнат. Близките му пишат жалба до МВР, отговор няма.


Девет месеца по-късно Андрей Панпурин вече е отлетял в Русия. Константин Циганов е принудително въдворен в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Не могат да го натоварят в самолета за Русия, защото се оказва човек без гражданство. Накрая все пак излита. Оттогава живее в Белград, тихо, спокойно и пътува по цял свят, казват запознати. А в апартамента в София, който е обитавал срещу ресторант „Монтерей” на ул. „Жолио Кюри” се заселва тогавашния главен секретар на МВР Валентин Петров.
Както се казва – всичко е точно!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.