Над 10 часа продължили преговорите с барикадиралия се полицай в Пловдив, той имал боеприпаси и плашел с „голям отзвук“

0

Над 10 часа са продължили преговорите с бившия полицай Венцеслав Караджов, който се барикадира в дома си в нощта срещу петък, след като научи, че е получил доживотна присъда за убийството на родителите си. 

Около 18,30-19 бяхме на място пред дома на Караджов. Беше сам в дома си, нямаше други лица, заплашваше, че ще се случи нещо лошо или неприятно, ако има навлизане в имота му. Твърдеше, че има боеприпаси. Нещо, което може да има голям отзвук, както той се изрази. Всяка отправена заплаха ние приемаме сериозно. Това разказа старши инспектор Нели Костадинова, началник сектор „Психолаборатория“ – Пловдив, пред Нова тв.

Цялата улица “София” в Пловдив беше блокирана от спецсили, полицаи и жандармерия, докато Венцеслав Караджов се беше барикадирал.
Цялата улица “София” в Пловдив беше блокирана от спецсили, полицаи и жандармерия, докато Венцеслав Караджов се беше барикадирал. Снимка: Радко Паунов

Преговорите продължиха до сутринта, докато той съобщи, че е съгласен да се предаде. Преговорите се осъществяваха през други, доверени на него лица и с наше съдействие. Продължиха през цялата нощ. Опитвахме различни стратегии и начини да се предаде. Отчаян човек, който е притиснат до ъгъла и няма какво да губи. В крайна сметка той видя някаква светлина в тунела, за да не направи суицид или да не застраши други хора, допълни Костадинова. Преговорите продължили над 10 часа.

Караджов звучеше адекватен. Екипът, който беше на място, му даде причина да живее и да излезе с достойнство, разказа тя. Заплашваше не със суицид, а с това, че ако влязат други лица в дома му, ще направи така, че и той и други лица да напуснат този свят. В такива ситуации се действа с търпение, допълни експертката.

Дадохме му шанс да преосмисли взетото решение, излизайки, той имаше причина да живее. Да изговори ситуацията, в която се намира, да види, че винаги има някакъв шанс да живее, коментира ст. комисар Иво Бешков, директор на Института по психология на МВР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.