Съдът: Делата са накърнили престижа на Алексей Петров, прокуратурата да плати 50 хил. лв. на наследниците му

0

Държавното обвинение е осъдено и на 24 хил. лв., които били адвокатски хонорар по производството за пране на пари 

Девет месеца след убийството на Алексей Петров неговите наследници – съпругата и дъщерята, осъдиха прокуратурата да плати обезщетение за дело,  водено срещу бившия съветник на ДАНС преди десетина години. Решението е на съдия Ели Анастасова от Софийския градски съд и е от 24 април тази година.

Делото е започнато от него, но поради убийството му на 16 август м.г. в процеса са встъпили, неговите наследници. 

Решението не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Според него прокуратурата трябва да плати 50 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на воденото срещу Петров наказателно производство. Самият той е претендирал за 200 хил. лева. Както и сумата от 24 000 лева, представляващо заплатено адвокатско възнаграждение по образуваното дело, става ясно от решението на съда. 

Обезщетението засяга делото за изпиране на над 3,3 млн. лева. Прокуратурата твърдеше, че парите били присвоени от две фирми. Според обвинението тогава престъпленията били извършени в периода 2006-2008 г. Подсъдими заедно с Петров бяха още двама души – Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. По това дело бяха прочетени оправдателни присъди.

Според съдия Ели Анастасова от Софийския градски съд трябва да се вземе предвид, че до момента на депозирането на обвинителния акт в съда, Петров не е бил осъждан. При него е имало безпокойство и притеснение от възможността да бъде предаден на съд и да му бъде наложено наказание, аргументира се съдийката. Тя добавя, че както при всеки човек, обвинението е дало неблагоприятно отражение върху самочувствието и психиката му. Бил е притеснен и изнервен. 

Но не били установени специфични здравословни проблеми от физическо естество, обусловени от конкретното разследване.

Същевременно обаче било установено от събраните по делото доказателства следните специфични моменти: Петров е бил преподавател в два университета, поради което били накърнени преподавателския му престиж и репутация. Освен това е бил един от основателите на Съюз за стопанска инициатива на гражданите като повдигнатото обвинение е довело до напускане на бизнес партньорите му, което от своя страна сериозно е накърнило професионалните му чест и достойнство.

По делото бил разпитан и адвокат Лъчезар Таков, който познавал Петров още от отряда за борба с тероризма. Той казал пред съда, че делото се отразило доста тежко върху емоционалното състояние на Алексей Петров, защото бил горделив човек, с високо мнение за себе си, а още повече, че в този период  започнал и преподавателската си дейност в Пловдив, като същевременно преподавал и в УНСС.

Притеснявал се да преподава на студентите. Затворил се в себе си, ограничил социалните си контакти, скарал се с най-близките си роднини, много се променил, променил се неговият характер. Освен това много се отчуждил от хората, като започнал да се държи резервирано с всички около него, дори и с най-близките си роднини. По делото били разпитана и адвокат Ина Лулчева, която представляваше Алексей Петров по наказателните дела. Тя свидетелствала, че забелязала появата на срив в състоянието на клиента си. Той се чувствал потиснат от непрекъснатото образуване на нови и нови дела срещу него, страхувал се е, че делата никога няма да приключат, имал е проблеми и в създадения от него Съюз за стопанска инициатива на гражданите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.