Машора невинен за трафик на мигранти, няма да лежи в затвора

0

Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово е оправдан изцяло от съда в Гърция по обвинението в трафик на мигранти. Това съобщи за „24 часа“ адвокатът му Гънчо Гънчев.

Машора беше задържан през ноември 2021 г. по издадена от гръцките власти европейска заповед за арест и прекара няколко дни в ареста в Пловдив. Гръцката прокуратура го нарочи за трафикант, след като в края на септември – началото на октомври 2019 г. в продаден от него кемпер край Драма бяха засечени 28 нелегални чужденци от Иран, Ирак и Бангладеш. Возилото било продадено от Машора преди това, но купувачът Цветомир Иванчев не сменил талона и в колата бил открит старият документ, в който собственик се води Тошко Тодоров. Така той се сдоби с тежкото обвинение, но съдът в Пловдив отказа да го екстрадира.

След това купувачът на кемпера беше заловен и осъден в Гърция на 29 години затвор. Наказание от 8 години пък излежава шофьорът на колата, в която били мигрантите.

Все още се чака преведеното на български език решение на гръцкия съд.

„Още сънувам кошмари, не мога да забравя дните в ареста“, каза през 2022 година пред „24 часа“ Тодоров. Той прекара 9 дни в ареста по обвинение от гръцката страна, че с кемпер, който се води на негово име, са били транспортирани 28 бежанци край град Драма. В това време му стана ясно, че ако бъде признат за виновен, го чакат 224 години затвор. В Гърция законодателството за трафика на хора е строго и наказанието е до 8 години зад решетките за всеки мигрант.

След излизането от ареста Тодоров се залови да работи като шофьор, за да събира пари за хонорара на гръцкия си адвокат.

Близките и хора от целия Карловски край му вдъхваха кураж и вярваха, че в крайна сметка невинността му ще бъде доказана.

Кемперът, в който в края на септември – началото на октомври 2019 г. са открити 28 мигранти от Иран, Ирак и Бангладеш, е бил продаден от Машора 2 месеца преди това на българин от Плевен. Купувачът обаче не сменил талона и когато гръцките полицаи спрели буса с бежанците, открили вътре стария. В него собственик се води Тошко Тодоров. Така Машора бива нарочен за трафикант, макар справки от Гранична полиция да доказват, че по време на залавянето на мигрантите той е бил в България. Не е бил в отпуск или болнични и е ходил на работа, сочат пък документи от транспортната фирма, в която е шофьор.

По тази причина дори прокурорът по делото Димитър Молев настоя да бъде отхвърлена Европейската заповед за арест и съдът отказа екстрадицията. „Това обаче е прецедент, много хора са в положението на татко и са по затворите в Гърция. Това е схема – да купиш кола, да не смениш талона и да извършиш престъпление“, обясни тогава дъщеря му Стефани Тодорова.

Пред съда в Пловдив имаше протести в защита на баща й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.