Катаджия: Катастрофата е същата като тази на Георги Семерджиев

0

Луксозна кола, разцепена на две половини, скорост, която унищожава животи и ламарини – два трупа, двама ранени. Така завършва неделята за четирима млади пловдивчани. Катастрофата е копие на касапницата в София, при която Георги Семерджиев уби две момичета и избяга.

Предишната нощ в Пловдив оглушителен трясък събужда целия квартал до възловото кръстовище на бул. “Руски” и “Шести септември” в Пловдив. В 3,30 ч луксозен “Рейндж Роувър”, управляван от 21-годишния Кристиан Екмекчиян, бясно хвърчи от Централна гара, навлиза в разделителната ивица между двете платна на бул. “Руски” и се блъска последователно в няколко големи дървета. Едното е изкоренено.

От удара мощният джип се разцепва на две, на място загиват водачът и 20-годишната Теодора Николова, която е на седалката до него. Отзад са момче и момиче по на 22 години, които са в тежко състояние, особено сериозни са травмите на девойката.

На място пристигат линейки, полиция и пожарна. И следва втори инцидент – огромен клон от едно от ударените дървета пада и ранява огнеборец. По чудо колегите му успяват да отскочат и да се спасят, но той е откаран в болница с множество счупвания.

Според първите данни мощната кола се е движила с близо 200 км/ч.

“Катастрофата е същата като тази на Георги Семерджиев, при която на 5 юли 2022 г. той уби две млади жени на бул. “Черни връх” в София и джипът му се разцепи на две. След това автотехническата експертиза установи, че бившият футболист е карал със 165 км/ч при удара”, коментира служител с опит от “Пътна полиция”.

Фактът, че колата се е ударила в няколко дървета, а едното го е изкоренила, подсказва на експертите, че скоростта е била огромна.

Все още няма резултати от химическите експертизи дали в кръвта на шофьора има алкохол и наркотици. Възможно е обаче дъждът, който направи пловдивските улици изключително хлъзгави, да е причина за кървавия удар.

Автотехническата екскпертиза, която трябва да установи скоростта при смъртоносния сблъсък, ще е готова вероятно след два месеца.

“А кръвната проба, която трябва да каже има ли алкохол и наркотици у водача, не се знае кога ще излезе”, разсъждават униформени.

Хора от квартала, събудени от силния удар, казват, че гледката е била повече от ужасяваща. Джипът се е усукал около едно от дърветата и след това се е разполовил. Частите му ги събираха часове и ги товариха в камион. Металното ограждение в разделителната ивица беше сплескано.

Работници от “Чистота” и “Градини и паркове” половин ден разчистваха мястото на зловещата катастрофа.

На мястото, където стана тежката катастрофа, има поставени цветя от близките на загиналите младежи. Майката на едно от пострадалите момичета, обясни, че компанията до късно е играла карти и са се прибирали.

Мократа настилка е допринесла за катастрофата, но според прокуратурата високата скорост е най-вече причината за това, което се е случило.

Химическа експертиза трябва да установи дали в кръвта на водача е имало алкохол или упойващи вещества.

Хора от квартала разказват, че тук всяка нощ чуват свистене на гуми на мотори, на автомобили. Със сигурност според тях има гонки и се питат къде е полицията.

„На същото място, където стана катастрофата, преди три години се прибирах към 23:30 часа и малко след това блъснаха един човек. Загина на място човека на тази пешеходна пътека“, заяви Димитър Василев.

„Много често след 22 часа чуваме как от моста на Герджика или с коли или с мотори правят гонки. Ужасно е! Притеснени сме много“, споделя пък Евгения Тодорова.

Началникът на Пътна полиция – Пловдив гл. инспектор Красимир Нешев пък потвърди, че 21-годишният шофьор е имал 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са му пет акта за административни и още 10 за маловажни, както и един електронен за превишение на скоростта.

Четири от актовете са за неизползване на колан по време на управление, уточни Нешев.

От тези нарушения не смятам, че е бил рисков, коментира той.

Пред БНТ автоинструкторът Дафин Урдажиев каза, че високата скорост е единствената причина за тежките катастрофи по пътищата.

„Не може да сложим човек, който да следи всеки, който е взел свидетелство за управление. Отговорността е лична“, допълни той.

„Липсата на практически опит при младия водач не му позволява той да е адекватен в това интензивно движение“, коментира автоинструкторът.

„Управлението на автомобила е дейност, която е правно регламентирана. Това означава, че след получаване на свидетелство за управление всеки водач носи законова отговорност. По отношение на контрола и обучението на град Пловдив, моите наблюдения са, че последното тримесечие на миналата година до днес, броят на санкционираните водачи значително се увеличи“, добавя той.

Урдажиев посочи, че най-честите нарушения са превишаване на скоростта, преминаване на червено, непоставяне на колани и говорене по телефона.

Често, допълва автоинструкторът, самонадеяността на младите водачи и липсата на дисциплина, са причина за тежки ПТП-та с такива мощни автомобили. Едно от възможните решения според него е повишаване на точките, които да бъдат отнемани за нарушения, „които статистиката показва, че са най-чести“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.