Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

0

Единственият осъден от бандата е синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев

Девет години и четири месеца след шумната полицейска акция срещу бандата за убийства, търговия с дрога и пране на пари на Мила Георгиева – Универсалната и нейния син Мартин Георгиев – Джито, съда тихомълком оправда всички подсъдими в процеса с изключение на Максим Кулишев.

Синът на бившият шеф на митниците Христо Кулишев обаче беше осъден условно след сключено споразумение с прокуратурата и то не за криминални престъпления, а заради открити в дома му около 200 грама марихуана при задържането на групата на „Кървавата“ Мила в началото на месец януари 2015 г.
Според решението на съда, взето тайно от обществото в средата на месец април т.г., липсват доказателства, че Мила Универсалната, синът й Мартин Георгиев – Джито, бившия й съпруг Михаил Георгиев и брат й Ангел, стоят зад неуспешно

покушение над наркотрафиканта Жоро Шопа,

бомбен атентат срещу Радостин Бързанов – Радо Слънцето и стрелба с автомат над оневинения от съда килър на сикаджията Милчо Бонев – Бай Миле – Тихомир Дочев – Мравката. Съда оправда бандата на Мила Универсалната и по обвиненията за пране на пари и трафик и разпространение на дрога. Оправдателните присъди не са окончателни и могат да бъдат протестирани от Софийска градска прокуратура.
Шумната полицейска акция срещу Мартин Джито и майка му Мила се състоя в първите дни на януари 2014 г. след тайни показания на приближения до Евелин Банев – Брендо наркотрафикант Георги Семерджиев – Жоро Шопа. На 1 юни 2014 г. Семерджиев беше прострелян с 4 куршума от маскиран мъж, дебнещ го пред паркинга на бутиковия му хотел в софийския кв. „Лозенец“, но лекарите от „Пирогов“ го оперираха спешно и спасиха живота му. Впоследствие Семерджиев ще твърди пред криминалистите, че зад опита за покушение над него стои Мартин Георгиев – Джито, който опитвал да завземе

канал за трафик на дрога от България към Гърция

и създавал собствена банда за улична търговия с наркотици, ръководена от Георги Божилов – Жоро Тениса. Показанията на Семерджиев са подкрепени от друг представител на ъндърграунда – Тихомир Дочев – Мравката, който беше сред подсъдимите, но впоследствие оправдани килъри на боса от СИК Милчо Бонев – Бай Миле, показно разстрелян зедно с петимата си гардове в ресторант „Славия“ на 30 юли 2004 г. от предрешени като полицаи наемни убийци.
Според твърденията на Тишо Мравката, през пролетта на 2014 г. неговия джип бил обстрелван с автомат „Калащников“, но куршумите не го улучили и това спасило живота му. Преди това Тихомир Дочев участва в схема, ръководена от Иван Танев – Универсалния и Мила Георгиева, по която са

отклонени 45 милиона евро с фалшиви документи.

Парите са част от субсидия, отпусната от Европейския съюз на Румъния за предоставяне на храни на бедни. Милионите потъват в кипърска офшорка, след като са преведени на българската фирма „Ви Ем Корпорейшън“, а румънското министерство на земеделието и храните така и не получава 36 тона бяло брашно и 17 милиона бутилки олио. По това дело подсъдим в Румъния е Иван Танев – Универсалния, който е син на бившия министър на земеделието и храните Георги Танев, както и Сорин Гадзак, който пък е син на бившия румънски сенатор Чезар Магуряну.
Според приближени до Мила Георгиева, делото за поръчкови убийства, пране на пари и трафик на дрога, е инсценирано от някогашния й съдружник Иван Танев – Универсалния, който целял да прехвърли върху нея и семейството й цялата вина за аферата с отклонени европейски милиони в Румъния. Иван Универсалния все още е издирван от Интерпол и се укрива в Дубай. Смята се, че Георги Семерджиев – Жоро Шопа е играл важна роля в

препирането на милионите от румънската афера

чрез покупки на луксозни имоти в Барселона и в Гърция, записани като актив на офшорни дружества в Кипър.
Паметливи криминални хроникьори припомнят, че преди да се стигне до постановените само преди три седмици оправдателни присъди, Мартин Георгиев – Джито се укриваше почти 3 години от родното правосъдие в столицата на Доминиканската република Санто Доминго. През лятото на 2018 г. синът на Мила Универсалната сам се предаде в ГДБОП, а адвокатът му обяви, че през цялото това време той си е бил в България, но не е знаел, че е международно издирвано лице. Предполага се, че Мартин Джито е излязъл и впоследствие влязъл в България с фалшиви документи за самоличност.
Мартин Джито, който дължи прякора си заради неизменно шофираните от него и членовете на групата му джипове „Мерцедес“ G-класа, прекара няколко седмици в ареста, след което беше пуснат под домашен арест. Същевременно показания срещу него даде софийския наркобос Радослав Иванов – Темерута, приел ролята на защитен свидетел на прокуратурата. Според показанията на Темерута, Мартин Георгиев бил

посочен от Златко Баретата като негов наследник

в търговията с наркотици в София. Това се случило около 2-3 месеца след атентата срещу Златко Баретата пред Съдебната палата и невъзможността на бившия командос да контролира тогавашната си дясна ръка Ивайло Борисов – Ториното. Заради това Златомир Иванов ръкоположил младия Мартин за „капо ди тути капи“ в уличната търговия на кокаин, марихуана и екстази. Според договорката, дилърите на дрога трябвало да зареждат стока от Джито и бандата му. Мнозина обаче поставят под съмнения твърденията на Темерута, тъй като през 2014 г., когато уж Джито е обявен за боса на дрогата в София от Златко Баретата, той е бил само на 25-годишна възраст.
„Оправдателните присъди на Мартин Джито и майка му Мила Георгиева, отдавна бяха очаквани заради липсата на доказателствен материал още при внасянето на обвинителния акт – освен свидетелски показания и то на фигури от ъндърграунда, приели тайна самоличност, в кориците по делото нямаше нито едно доказателство, което да потвърди тезата на държавното обвинение“, твърди пред „Уикенд“ представител на съдебната ни система.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.