Паскал прекарал тонове кокаин към Гърция с яхти

0

Контрабандният бос имал разработен морски маршрут за нелегални товари, заловената дрога в Бургас засечена от американски митничар

Обявеният за международно издирване от родните власти контрабандист Никола Николов – Паскал е обезпечавал години наред морско трасе за трафик на тонове кокаин от България към Гърция, разкриват пред „Уикенд“ антимафиоти, разплитащи престъпната мрежа на 63-годишния бивш агент на Държавна сигурност.

Според данни от разследването, което се води срещу Паскал, баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев и отстранената шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, международния трафик на кокаин е било сред основните финансови пера в престъпната организация. Оперативни данни, придобити от

внедрени агенти на ДАНС в ъндърграунда

гласят, че Паскал е прекарвал кокаин от България към Гърция по разработен от него „ВИП маршрут“. Трасето се е наричало така, тъй като преноса на дрога се е извършвал с луксозни яхти, които тръгвали от яхтените пристанища в Созопол, Свети Влас и Несебър, минавали през Босфора и пролива Дарданелите, без да бъдат щателно проверявани от родните, от турските и от гръцките гранични власти и накрая акостирали на различни яхтени пристанища в гръцки териториални води в Средиземно и Егейско море.
Твърди се, че

кокаиновият ВИП маршрут на Паскал

е функционирал от поне десетилетие в периода март-октомври, като ежегодно се прекарвали по над 10 тона кокаин чрез десетки влизания и излизания на яхти от България към Гърция и обратно.
„Били са използвани различни мотиви за използването на този маршрут – или че яхтата се кара за ремонт в Гърция, или че собственикът й е избрал да почива там. Една и съща яхта обаче никога не е била използвана повече от един път годишно за пренос на кокаин, за да не буди подозрение“, твърди пред „Уикенд“ разследващ полицай, запознат с придобитите от ДАНС и засекретени за обществото и медиите данни. Според тях, обикновено при всеки яхтен курс към Гърция се трафикирали между 150 и 300 килограма кокаин. Твърди се, че Паскал е прибирал по 5000 долара за всеки прекаран килограм кокаин от международните наркокартели и че логистиката по обезпечаването на товарите е минавала през Марин Димитров – Ярата и синът му Стефан. Не е известно откъде е влизала дрогата в България, нито кой я е предоставял на Паскал, но се предполага, че това е ставало също по море, но чрез кораби –контейнеровози, акостиращи на пристанищата във Варна и в Бургас.
Според версия, усилено разпространявана в ъндърграунда, до акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия срещу контрабандната мрежа на Паскал и ареста на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова се е стигнало след

заловените на пристанището в Бургас 170 кила кокаин,

скрити в хладилни контейнери, в които са се съхранявали банани. Кокаинът беше открит на 24 март, а полицейската акция срещу групата на Паскал се проведе седмица по-късно – на 3 април т.г.
„Битува версия, че дрогата е открита не от нашите гранични власти, а от представител на службата на САЩ по митници и гранична защита, който наблюдава работата на Митница – Бургас и е с ранг на заместник-директор. Американецът е настоял контейнера с банани от Еквадор да бъде разпломбиран и щателно проверен, а впоследствие е написал доклад до посланика на САЩ в България, че родните гранични власти са игнорирали заповедта му кораба, разтоварил контейнера с кокаин, да не бъде пускан да излиза извън териториалните води на страната ни“, твърди източник на „Уикенд“ от подземния свят. Според него има връзка между задържаната дрога на пристанището в Бургас и последвалите арести на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, баща и син Марин и Стефан Димитрови и бягството на Никола Николов – Паскал. Смята се, че

дрогата на стойност поне 15 милиона лева,

е трябвало да бъде прекарана до Гърция по яхтения маршрут на Паскал. В южната ни съседка килограм кокаин се търгува на едро по 30 000 евро, а от уличната му продажба могат да се изкарат между 6 и 8 пъти повече пари.
Както „Уикенд“ разкри в миналия брой, разследване на ДАНС гласи, че контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и свързаните с него баща и син Марин и Стефан Димитрови се е разпростирала върху рекордните осем гранично-пропусквателни пункта в България. Бандата се е занимавала основно с нерегламентиран внос-износ на цигари, алкохол и петролни продукти, но е обезпечавала чрез влиянието си в митниците си и други контрабандни товари, за което е прибирала дял от печалбата.
Под контрола на Паскал и хората му са били най-оборотният гранично-пропусквателен пункт в страната – ГКПП „Капитан Андреево“, както и Лесово, ГКПП „Кулата“, Калотина, Дунав мост – Русе, ГКПП Видин, ГКПП Оряхово и гранично-пропусквателният пункт при село Стрезимировци.
Твърди се, че Паскал е обезпечавал и трасета за пренос на хероин през България и е прибирал пари от турски и кюрдски престъпни групировки, с които е разплащал подкупи към висши митничари, полицаи и дори политици.

Двупалубната лодка на контрабандиста изчезна от Созопол

Луксозната 19-метрова яхта на Паскал откарана към Гърция дни след бягството му

Луксозната 19-метрова двупалубна яхта на Никола Николов – Паскал, закотвена на яхтеното пристанище в Созопол, е отплавала от Черно море в средата на месец април, само дни след акцията срещу контрабандната мрежа на 63-годишния аферист, научи „Уикенд“.

Предполага се, че Паскал е разпоредил на капитана на яхтата да му я достави до Гърция, където се укри първоначално, за да избегне ареста си. Според полицейски данни, Паскал вече е в Дубай, за да избегне издадената наскоро срещу него европейска заповед за задържането му.
Яхтата на Паскал – „Азимут 58 Лазур“ на заводска стойност над 2 милиона евро, е била купена от контрабандиста през 2018 г. и оттогава стои на яхтеното пристанище в Созопол в непосредствена близост до яхтата на криппоралицата Ружа Игнатова.
Луксозният плавателен съд на Паскал е далеч по-скромен от този на безследно изчезналата криптоаферистка, но също предизвиква завистливи погледи. Яхтата е дълга 19 метра, разполага с три каюти, две тоалетни с душ и може да побере до 10 пасажери. Двупалубната яхта е с напълно оборудвана кухня. Твърди се, че в Гърция Паскал притежава още два луксозни плавателни съда и катамаран, които отдава под наем на заможни клиенти, когато е зает да прекарва контрабанди товари през българските граници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.