ДАНС надуши бандата на Иво Митничаря след подкупи за 1,9 млн. лева

0

Докато цялата държава гледа „Капитан Андреево”, на ГКПП „Дунав мост 2” върви зверска далавера

Подкупи от близо 2 млн. лева на ГКПП „Дунав мост 2 Видин-Калафат” влязоха в радара на ДАНС, разузна „Уикенд” от свой човек в службите. Докато цялата държава се е втренчила в необятния паричен поток на „Капитан Андреево” с арестите на бандата на Царя на цигарите Никола Николов – Паскал, по Дунава се вихрят престъпления за колосални суми, които досега умишлено бяха игнорирани.

Отдавна не е тайна, че цигарената мафия на Паскал е опримчила в мрежите си както шефове от върха на Агенция „Митници”, така и редовите служители по ГКПП-тата. За обикновения българин вратата леко се открехна покрай ареста на вече бившата шефка на приходната агенция Петя Банкова, баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите от Хасково и детронирания главен секретар на МВР Живко Коцев. Към обвиняемите за организираната престъпна група на Краля на цигарите обаче трябва се добавят още доста имена, отсече източникът на „Уикенд”.
Сред тях изпъква служителят Иво Поаков – Митничаря, който е на доста висок пост – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ в Териториална дирекция „Митници Русе“, под чиято шапка е ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат”. Според данни на службите само за 3 месеца – от януари до март, Иво Поаков е пропуснал през „Дунав мост 2” 19 камиона с контрабандни цигари на Никола Димитров Николов – Паскал. Схемата донесла загубите за държавата от неплатени мита и ДДС за над 33 млн. лв.
Отделно митничарите, пропуснали тировете с контрабанда, прибирали от всеки камион по 100 хил. лв. Така излиза, че за 19 камиона Иво Поаков и приближените му са гушнали 1,9 млн. само от подкупи, а бюджетът е загубил над 33 милиона лева от акциз и данъци.
В оповестена вече информация камарите с пачки митническият бос инвестирал в Сърбия и Черна гора – страни извън ЕС, с които България няма обмен на информация. Ченгетата обаче ровят и в по-стари криминални изцепки на Иво Поаков. Редови служители са разпитани покрай разкритие, че миналата година Агенция „Митници” е прикрила страховит скандал с 30 тира цигари, минали през вдигната бариера на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат”, но заловени от другата страна на границата от румънците.
„Платили сме си на Иво Поаков, защо ни спирате”, питали учудени шофьорите на заловените камиони при разпит от службите на северната съседка. Абсолютно всички задържани в Румъния шофьори с цигари, заготовки за цигари, филтри, тютюн и т.н., идващи от България, докладвали, че са платили конкретно на българския митничар Иво Поаков, което е документирано от колегите на север.
Запознатият с ужасите по браздата криминалист призна пред „Уикенд”, че за да се разкрие цялата истина и всички свързани с Паскал лица, трябва да се поиска правна помощ от Румъния. Колегите там разполагат с огромно количество данни за контрабандни цигари, пропуснати от конкретни митнически смени в България, които много лесно може да се установят по датата и часа.
Според изтекла преди дни информация от Агенция „Митници”, в момента се подготвя грандиозна спецакция с арести именно на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат”. Операцията има за цел да удари конкретни митничари като опит за сваляне на напрежението, което „Контрабандагейт” нанесе на приходната агенция покрай разбиването на ОПГ-то на Никола Димитров Николов – Паскал.
По-важният аргумент за провеждането на своеобразната наказателна акция обаче бил да бъдат разчистени неопетнените служители на „Дунав мост 2” заради съмнения, че са източници на информация за грандиозната корупция, която върви по границата под крилото на Иво Поаков. Подготвената акция цели служителите, които не участват в колосалната цигарена и автомобилна далавера с обмитяване под масата, да бъдат ударени, за да не пречат на милионните приходи, смята източник от шапката на митниците – Финансовото министерство. И подчерта, че криминалните схеми, които сега трябва да бъдат прикрити на държавно ниво с арести на неопетнени служители, са документирани от румънските колеги. Наложителна е намесата на „Европол”, нашите тук няма да запушат корупционния поток, от който всички пълнят чекмеджета, отсече източникът от върха на Министерството на финансите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.