Темида посича авер на Иво Карамански

0

Македонецът Саша Сулик ликвидира охранител през 2001 година

Мисля, че съм нов човек и съдът трябва да вземе предвид, че се оправям, жалва се убиецът

Темида посече приближен на легендарния мафиотски бос Иво Карамански-Кръстника. Македонецът Саша Сулик, който излежава присъда за убийство в Софийския затвор, поиска да излезе условно предсрочно на свобода. Софийският градски съд обаче, а после и Софийският апелативен отхвърлиха молбата му и той остава в Централния пандиз в столицата.

„Искам да кажа, че съжалявам за стореното от мен преди толкова години. Мисля, че съм нов човек и съдът трябва да вземе предвид, достатъчно съм доказал, че се оправям. Съжалявам много, просто няма да си простя това, което стана преди толкова години, но вярвам за в бъдеще, че няма да сгреша с нищо, да направя нещо лошо на човек и т.н. Просто искам съдът и цяла България да ми простят. Повечето от моя живот мина в България – дали в затвора или навън – такава ми е съдбата. Искам да докажа занапред само добри качества. Моля да уважите молбата ми“, жалва се приближеният на Кръстника пред Темида.

„Моля да уважите така депозираната молба, с която е инициирано настоящото производство. Считам, че както затворническата администрация, така и защитата са на мнение, че е налице първата изискуема предпоставка за УПО на Сулик, а именно изминалият срок на изтърпяно наказание – към момента той се явява на практика 90% от присъдата. Считам, че съдът много внимателно следва да се запознае със затворническото досие на осъдения и като вземе предвид всички данни, както когато е бил на специален режим, така и към момента, като следва да се отбележи докладът от затворническата администрация, с който му е изменен режимът от „строг“ на „общ“. Следва да се направи ясната справка, че са налице категорични данни и че осъденият се поправя с все по-бързи темпове. Считам, че точките опасност от рецидив в момента са среден, като в самия затворнически доклад е описано, че опасността спрямо самия С. е ниска. Реално като дефицитна зона единственото, което се изтъква в доклада и което според тях обосновава становището, че е необходимо още поправяне, е неговото криминално минало. Човек няма как да промени миналото си и при положение че говорим за лице, което фактически е 27 г. лишено от свобода, то считам подобни доводи за най-малкото несъстоятелни“, заявява адвокатът на Сулик пред столичните съдии.

В крайна сметка молбата е отхвърлена и от Софийския градски и от Апелативния съд. Догодина македонецът пак ще може да опита да излезе от пандиза.

Припомняме, че македонецът Саша Сулик ликвидира охранителя на ресторанта „6 без 10“ в Студентски град. На 18 март 2001 година Сулик гръмва 20-годишния Михайлов в гърдите при сбиване между посетители в заведението, в което се намесва и охранителят. За самото заведение се смята, че е било собственост на небезизвестния по онова време Йордан Гиздов.

След екзекуцията на Михайлов Сулик е обявен за издирване. Македонецът пребивавал в страната ни незаконно и без каквато и да е била адресна регистрация или някакви документи изобщо. За него се твърди, че бил част от обкръжението на Кръстника Иво Карамански, а после преминал в редиците на Бранимир Григоров-Бранко. В ъндърграунд средите навремето витаеше слух, че Бранко е кумец на един от лидерите на бившия бос на СИК Младен Михалев-Маджо и е бил важна фигура в силовите групировки.

Първоначално Сулик остава неоткриваем за ченгетата, но в крайна сметка го откриват след няколко седмици. Сулик е закован с доживотна присъда, но впоследствие наказанието му е изменено на 30 години решетки. Това решение е на Софийския градски съд от 2022 година. Тъй като човекът на Иво Карамански-Кръстника е излежал повече от половината от присъдата си, само преди месец Сулик се жалва да излезе, но това не става. Право на опит ще има пак догодина.

 Иво Карамански-Кръстника

Иво Карамански, по-известен като Кръстника, е бивш български гребец и основна фигура в престъпните групировки, характерни за първите години след разпадането на тоталитарната система в България. Той е смятан за един от най-големите мафиотски босове.

Според книгата „Най-богатите българи“ Иво Карамански оставя наследство от минимум 30 милиона долара. Приживе притежава над 20 дружества, групирани около основното „Корона“ – „Корона Иншурънс“ АД, „Корона-арт“, „Корона-бизнес“, „Тракия фрутс“ ООД, К.А.Ф. ООД, „Булфиш“ ООД, „Сава консултинг“ ООД, „Сава интернешънъл“ ООД, „Преображение“ ООД, „Темида 98“ ООД, „Карам“ ООД, „Мултифарма“ ООД и др.

Застрахователното му дружество остава без лиценз наред с конкурентите от ВИС и СИК по времето на вътрешния министър Богомил Бонев. Той обаче се развива в много други области – производство на кетчуп, развъждане на моруна, производство на дини, валутна търговия.

Кръстника е ликвидиран на 20 декември 1998 г. 33-годишният Стефан Кирилов Въжарски застрелва Карамански по време на гуляй във вила в столичния кв. Симеоново. Кръстникът умира на място, а Въжарски е осъден на доживотен затвор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.