Паскал стоял зад разбитите в Испания цигарени фабрики

0

Бизнесът се движел от Георги Радев, синът на Миню Стайков измамен с милиони и бит за назидание

Обявеният за международно издирване от родните власти контрабанден бос Никола Николов – Паскал е бил основен акционер в разбитите преди седмица от испанската полиция две незаконни фабрики за цигари в Мадрид и в Лусена, научи „Уикенд“ от свой източник от службите за сигурност. Бившият митничар не е ръководил пряко производствения процес в нелегалните тютюневи цехове, но сенчестия бизнес в Испания му е носил милиони евро печалба. Според неофициални данни от течащото на Иберийския полуостров разследване, една от двете „български“ цигарени фабрики – тази в Лусена, е функционирала от есента на 2021 г., а тютюневия цех в Мадрид е отворил врати миналата пролет.

Двете нелегални фабрики за цигари бяха разбити от испанската полицейска служба „Гуардия Сивил“, а в рамките на операцията бяха арестувани 20 души – 15 българи и петима украинци. Според обявлението на властите в Испания, иззетата от нелегалните фабрики продукция се оценява на приблизително 7,6 милиона евро – 33 тона тютюневи листа и 6 милиона къса цигари, а в оборудването на цеховете са

инвестирани над 5 милиона евро.

Имената на задържаните в Испания българи не се съобщават, но според наш източник сред арестуваните липсват високопоставени членове от криминалната мрежа на Паскал, а закопчаните са предимно работници и „мениджъри“ по пласмента на цигарите, имитиращи марките „Филип Морис“, „Фортуна“ и „Лъки Страйк“.
Информацията за дейността на нелегалните цигарени фабрики в Испания е постъпила в „Гуардия Сивил“ от ДАНС само дни след показните арести на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и на Марин и Стефан Димитрови, твърди полицейски източник на „Уикенд“. Според думите му, родните власти са знаели от поне година за незаконното производство и продажба на цигари, реализирана от бандата на Паскал в Испания, но по една или друга причина са сигнализирали „Гуардия Сивил“ едва след избухването на „митничарската“ афера в България.
Според оперативни данни, постъпили в ДАНС, незаконния цигарен бизнес в Испания на Паскал е бил движен от дясната ръка на 63-годишния контрабандист – Георги Радев, който е племенник на бивш митничар с прякор Вечния. През есента на 2021 г. Радев открил първата нелегална фабрика в Лусена – град в автономната област Андалусия, след като месеци по-рано от Полша било доставено почти цялото оборудване. „Фабриката в Лусена е била проектирана и построена така, че да се предотврати достъпът отвън и да се затрудни откриването ѝ. Входът към вътрешността на цеха за производство на цигари е бил замаскиран с изграждането на втора съседна сграда, която

легално е функционирала като дъскорезница.

Зад специално изградена бутафорна стена е открито скривалище, където работниците да се крият в случай на полицейска проверка“, разказва полицейски източник на „Уикенд“. Според думите му, производствения капацитет на „фабриката-майка“ е бил солиден – 20 000 стека цигари седмично. Нелегалната продукция е захранвала само пазара в Испания, но съществуват данни, че част от тютюнът е бил вкарван контрабандно от България. В дистрибуцията на цигарите са участвали няколко независими една от друга криминални структури, които са купували стоката на едро при различни условия. Средната цена, която е постъпвала при контрабандистите от продажбата на стек цигари е между 25 и 27 евро.
Контрабандните цигари са все по-сериозен проблем за държавите от Централна Европа. Акцизите на папиросите там са доста високи – по около 38 евро за стек, и съставляват сериозна част от бюджета на всяка една от държавите. Същевременно в последните години хората обедняват и все повече представители на средната класа минават на контрабандни цигари. Така делът на нерегламентираната стока в Испания се е вдигнал до 14-15%, а в съседната Франция достига критичните 29% – нива, каквито се срещаха единствено в България до 2014 г. В момента у нас не повече от 3-4% от продаваните цигари са без бандерол, и то предимно в района около Свиленград
Според информация, постъпила в ДАНС още миналата пролет, групата на Никола Николов – Паскал е отворила втората незаконна фабрика за цигари в испанската столица Мадрид съвместно със Стайко Стайков, синът на алкохолния бос Миню Стайков. Твърди се, че

Стайко е привлечен като съдружник

заради осигурено от него висококачествено оборудване за производство на всякакви видове цигари, принадлежало в миналото на пловдивчанина Антон Арабаджиев.
Машините за милиони левове били купени още преди няколко години и трябвало да бъдат инсталирани в изграждаща се нелегална фабрика за цигари в село Оризаре. След акцията на МВР от 1 септември 2018 г., при която беше разбита фабрика за нелегални цигари, скрита в мандра в Карнобат и последвалия арест на Миню Стайков, оборудването било изнесено по спешност в Сърбия. Според запознати, манифактурата дълго време не е работила, докато алкохолния бос реши проблемите си с правосъдието.
Твърди се, че в края на 2022 г. Стайко Стайков постигнал договорка с дясната ръка на Паскал – Георги Радев, да влезе в бизнеса с производство на нелегални цигари и така оборудването било изнесено към Испания, като контрабандистите гарантирали на наследника на алкохолния бос от Карнобат, че ще им бъде пълноправен съдружник.
„Стайко и баща му бяха

измамени от Паскал и Георги Радев,

като усилено се разпространява версията, че няколко месеца след като фабриката за цигари в Мадрид е започнала да работи, нейното местоположение е било сменено без знанието на собствениците на оборудването“, разкрива полицейски източник на „Уикенд“.
Именно неуредените финансови отношения между двете групи са причина за масовото меле в дискотека „Театро“ преди няколко месеца, когато синът на Миню Стайков и гардовете му бяха пребити от силоваци на „София Запад“ в свирепо кърваво меле.
„Във въпросната нощ Стайко се засече в заведението с Георги Радев, който е охраняван от Павел Георгиев – Павката и от други силоваци на „София Запад“. Възникналият масов бой не е в следствие на пиянска кавга, а заради измама за милиони левове и опита на Стайко да потърси сметка от дясната ръка на Паскал“, разкрива източник на „Уикенд“.
Според думите му, дни след акцията срещу контрабандния бос от Хасково, на синът на Миню Стайков било отправено предложение да стане защитен свидетел срещу бандата на Паскал. Стайко обаче категорично отказал. Твърди се, че Георги Радев е обявен за издирване със скрит бюлетин на МВР, но е съумял да офейка в Дубай още в началото на месец април.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.