Контрабандната мрежа на Паскал минава през 8 гранични пункта

0

Аферистите предложили подкуп от 1 млн. лв. за да назначат ченгето Венцислав Кирчев за шеф на полицията и да уволнят граничар №1

Контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и свързаните с него баща и син Марин и Стефан Димитрови се е разпростирала върху рекордните осем гранично-пропусквателни пункта в България, разкриват пред „Уикенд“ разследващи полицаи.

Според данни от разследването, групата на 63-годишния бивш митничар и агент на Държавна сигурност се е занимавала основно с нерегламентиран внос-износ на цигари, алкохол и петролни продукти, но е обезпечавала чрез влиянието си в митниците си и други контрабандни товари, за което е прибирала дял от печалбата.
Под контрола на Паскал и хората му са били най-оборотният гранично-пропусквателен пункт в страната – ГКПП „Капитан Андреево“, както и Лесово, ГКПП „Кулата“, Калотина, Дунав мост – Русе, ГКПП Видин, ГКПП Оряхово и гранично-пропусквателният пункт при село Стрезимировци.
„Съществуват оперативни данни, които засега не са подкрепени с конкретни доказателства, че криминалната структура на Паскал е опитала да сложи ръка върху

бизнеса с трафик на бежанци

и тяхното нелегално преминаване през България с подкрепата на служители на „Гранична полиция“. Бандата е съумяла да вербува десетки граничари на средно и ниско ниво, но намеренията им да овладеят трафика на мигранти са били осуетени с назначаването на Антон Златанов за шеф на „Гранична полиция“, разкрива пред „Уикенд“ запознат с разследването срещу бандата на Паскал.
Твърди се, че първоначално групата около Никола Николов е търсила начин да осъществи контакт и да корумпира Антон Златанов, но е срещнала трудности при намирането на посредник. Смята се, че Златанов е бил в лоши отношения с бившия МВР шеф Бойко Рашков, както и с главния секретар на полицията Живко Коцев. Заради това контрабандистите опитали да уредят преназначаването на Антон Златанов на друга длъжност чрез секретаря по вътрешна политика на президента Румен Радев – Николай Копринков. Въпреки обещания подкуп от 500 000 лева обаче,

Копринков не съумял да изгони Антон Златанов,

който се ползвал с пълната подкрепа на вътрешния министър Калин Стоянов.
Според свидетел по аферата с митниците, чрез Марин Димитров – Ярата и неговата близост с Николай Копринков, контрабандния бос Паскал е опитал да върне обратно като директор на Главна дирекция „Национална полиция“ освободеният от поста през лятото на 2022 г. Венцислав Кирчев. „През последната година бяха направени многократни опити Кирчев да бъде възстановен на поста, който заемаше, като предлагания подкуп за назначението му беше 500 000 лева“, твърди в показания, дадени пред прокурор бившия шеф на Окръжната дирекция на МВР в Хасково Ангел Ганчев.
Преди дни показанията на Ганчев бяха прочетени в съдебна зала от прокурор Стоян Лазаров, който обаче не пожела да разкрие самоличността на свидетелят. Държавният обвинител успя да убеди съда, че Марин Димитров – Ярата трябва да остане за постоянно зад решетките въпреки твърдението на адвоката на контрабандиста Любомир Таков, че здравословното състояние на клиента му е трайно разклатено. Часове след задържането си на 4 април Марин Димитров – Ярата съумя да напусне ареста и да постъпи за лечение в „Пирогов“, но дни по-късно все пак беше върнат в килията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.