Заловените на „Капитан Андреево“ над 402 кг дрога били на братята кюрди Саид

0

Заловените на 20 април от митничари на граничния пункт „Капитан Андреево“ над 402 килограма хероин е трябвало да минат през България по „трасето на Паскал“, за да стигнат чак до Нидерландия, научи „Уикенд“ от свои източници от Агенция „Митници“ след хващането на рекордната наркопратка на стойност близо 20 милиона лева.

Огромното количество дрога, укрито в пакети в товарен камион, превозващ матраци от Иран през Турция и България за Европейския съюз, беше спипано на българо-турската граница след постъпила оперативна иформация до родните служби за сигурност. „Разследването още е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество. Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът“, коментира преди дни вътрешния министър Калин Стоянов.
Според полицейски източник на „Уикенд“, хероиновият канал, тръгващ от Иран и стигащ до Централна Европа, е бил обезпечаван от Никола Николов – Паскал и свързаните с него митничари. Твърди се, че каналът е поддържан от кюрдите Ридван и Мехмед Саид, които ежемесечно захранвали Европа с тонове хероин, минаващ през „Капитан Андреево“. Предполага се, че братята Саид са прекарали друга, по-малка хероинова пратка през България дни след ареста на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови и след като стоката им минала безпрепятствано през България, кюрдските трафиканти на дрога са решили, че обезпечения от Паскал контрабанден канал все още функционира.
Според данни от разследването, камионът със заловените 402 кг. хероин е бил с турска регистрация и е пътувал по дестинация от Иран за Нидерландия. До залавянето на хероина се е стигнало, след като митничари забелязали с рентген различна плътност на превозваните матраци. 63-годишният турски шофьор на камиона е задържан за постоянно, но отказва да дава показания. Засега той е единствения обвиняем за задържаната дрога и рискува присъда от 12 години затвор, както и глоба от 200 000 лева. Тирът, с който е превозван хероинът, ше бъде конфискуван.
През последните 5 години през България транзит минават огромни количества хероин, а цената на смъртоносната дрога на световния пазар е дори по-висока от тази на кокаина. Смята се, че с трафика на хероин са ангажирани поне 5 различни турски, ирански и кюрдски престъпни групировки, които си плащат, за да минават безпробремно товарите им през страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.