Болница осъдена за използване на генетичен материал от мъж без негово разрешение

0

Софийският градски съд осъди болница в София заради използването на генетичен материал без разрешение на собственика му, съобщи Нова телевизия.

Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на семейни начала с жена от Варна. Двамата планират инвитро процедура. На него му се налага престой в София, за да се грижи за майка си, която е претърпяла тежка операция. По препоръка на негова стара позната – лекар, оставя за съхранение генетичен материал в столична болница с идеята да го използва за инвитро процедурата.

Но година по-късно животът му се обръща на 180 градуса. Разбира, че е станал баща. Но не от жената, от която иска дете, а от неговата позната лекарка. Без разрешение тя е използвала генетичния му материал и е направила инвитро процедура.

„През декември ми праща снимка с детето и ми честити Коледа. Написа ми, че ще правят кръщене и ме кани. Обадих ѝ се и я питах като какъв да се явя на събитието и тя каза, че бащата съм аз“, разказа Людмил Петровски.

Мъжът настоява и за ДНК тест, който потвърждава думите на лекарката.

24-годишните не само 24 часа в „24 часа“ – това, което не виждате

„Оказа се, че аз съм бащата 99,9 процента, а тя – 0. Тоест, не е биологична майка“, обяснява Людмил.

От болницата тогава отказват среща с екипа на телевизията. В писмено становище заявяват, че случаят не засяга пропуск от страна на лечебното заведение, а уреждане на междуличностни отношения. Майката също отказва среща.

След информирано съгласие за замразяване, съхранение и размразяване на сперма, подписано лично от Петровски, мъжът лично е оставил за съхранение биологичния си материал в болницата. Декларацията за съгласието му е попълнена от лекарката. Под тази декларация има място за два подписа – на двамата партньори. И двете графи са подписани. Графологична експертиза установява, че подписът не е на Петровски. А в двете графи се е подписала лекарката.

Мъжът завежда дело срещу лечебното заведение. А СГС осъжда болницата.

„Болницата е осъдена като възложител на работата вследствие на събрания материал. Беше установено, че липсва информирано съгласие. Медицинските служители не са се съобразили и са нарушили действаща наредба“, поясни адвокатът на мъжа Станислава Колева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.