Ще пусне ли съдът Божков от домашния му арест?

0

Васил Божков може да бъде пуснат от домашния си арест. Бизнесменът е поискал от съда да бъде преразгледана мярката му за неотклонение. Това съобщиха от Софийския градски съд, който ще се произнесе по искането в първия работен ден след Великден.

В момента Божков е под домашен арест по т.нар. хазартно дело. Това е и първото от трите разследвания, водени срещу него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда.

Внасянето на обвинителния акт е сред доводите на Божков да поиска свободата си, пише „Сега“. Според него той винаги е бил изряден пред съдебните власти. А когато е получавал разрешение от прокуратурата да напусне за определено време домашния арест, винаги е бил стриктен.

Но домашният арест вече му пречел – както на бизнеса, така и на политическата дейност. Освен това, по думите му, при положение, че делото е вече в съда, няма опасност, ако е на свобода, да пречи на разследването.

На 25 април станаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. Вероятно и затова прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, за да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях – точно длъжностни лица от ДКХ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.