Осъдиха на обесване ирански рапър, защитил жена! (СНИМКИ)

0

Ирански рапър е осъден на обесване за подкрепа на протести срещу смъртта на жена, арестувана за носене на „неподходящ“ хиджаб

Популярен ирански рапър дисидент беше осъден на смърт за подкрепа правото на протести срещу смъртта на жена, арестувана за носене на „неподходящ“ хиджаб.

33-годишният Тоомадж Салехи ще бъде обесен по обвинения, свързани с период на национални вълнения след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест през 2022 г., каза адвокатът на Салехи пред иранския вестник Sharq в сряда.

В публични изявления Салехи изказа подкрепа за вълната от демонстрации „Жени, живот, свобода“, довели до ареста му през октомври 2022 г.

Той също издава песни, критикуващи иранския режим и изискващи по-големи свободи и права на жените .

Салехи беше публикувал свои снимки, на които присъства на някои от протестите в подкрепа на  Махса Амини.

Амини почина през септември 2022 г., след като беше арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

Демонстрациите оттогава доведоха до хиляди арести, както и до съобщения за изтезания и смърт в ръцете на иранската държава.

След ареста си през 2022 г. Салехи беше осъден миналата година на шест години и три месеца затвор за „корупция на Земята“, но избегна смъртна присъда поради решение на Върховния съд .

Върховният съд откри „недостатъци в първоначалната присъда“ и върна делото на по-долна инстанция за преразглеждане. 

„Първи клон на Революционния съд на (централния град) Исфахан с безпрецедентен ход не изпълни решението на Върховния съд… и осъди Салехи на най-суровото наказание“, каза неговият адвокат Амир Райсиан пред Sharq.

Революционният съд обвини Салехи в „подпомагане на бунтове, събрания и тайни споразумения, пропаганда срещу системата и призоваване към бунтове“, каза Райсиан .

Иранското правосъдие все още не е потвърдило присъдата. Салехи има 20 дни да обжалва решението.

„Определено ще обжалваме тази присъда“, каза адвокатът му. 

Оттогава Салехи е обвинен в изтезания в затвора, според Iran Wire . 

Рапърът опроверга обвиненията срещу себе си по време на делото през март, според Райсиан.

Страницата на рапъра в Twitter/X, управлявана от негови роднини, каза тогава, че единствената справедлива присъда ще бъде пълното му „оправдаване и освобождаване“.

„Нямаше законно и обосновано цитиране“, твърдят те.

В публикация в социалните медии преди ареста си Салехи написа: „Трябва да знаете, че не се страхувам от смърт, затвор и изтезания. 

„Това, от което се страхувам, е да видя жени да продават телата си от нужда и да ми затворят устата. 

„Страх ме е да гледам как хората се навеждат в кофата за боклук до кръста си [за да намерят храна], но мълчат; да те видя да биеш работник и да мълчиш; да стана свидетел на убийството ви на протестиращ и измъчването на неговото търсещо справедливост семейство и да млъкна… Между вас и мен има море от кръв.

Салехи беше арестуван за първи път през септември 2021 г., след като песните му за корупция, бедност, екзекуции и насилие срещу протестиращи станаха вирусни.

*Източник: Mailonline

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.