Ужаси от миналото: Охранител гръмна жена си и бебето им

0

Рязко охлаждане в отношенията между Дарина и Викторио е в дъното на двойното убийство, което потресе България на 26 октомври 2018 г., твърдят криминалисти. Според тях след появата на малката Никол майката изпада в следродилна депресия и отблъсква желанията за интимност на мъжа, с когото живее. Това довежда до редица скандали, като в крайна сметка Викторио е принуден да се изнесе от общия им дом и дори подава жалба срещу половинката си за психически тормоз.

Следват разправии по телефона, като в крайна сметка двамата се разбират да се видят в понеделник, за да изяснят отношенията помежду си и правата над дъщеря им.

В уречения час 26-годишният охранител Викторио Александров влита в наследственото жилище на половинката си Дарина Министерска в столичния квартал „Надежда“. Младата жена вярва до последно, че Викторио се е успокоил и ще чуе доводите й. Иска да се разделят временно, защото са се отчуждили. Това докарва до лудост отблъснатия мъж, който не може да преживее факта, че доскорошната му половинка е охладняла към него.

„Дарина искаше съвети дали е нормално да няма желания към Викторио. Успокоявахме я, че това е в реда на нещата. Че е обикновена следродилна депресия и че след появата на детето всички жени сме така. Явно мъжът до нея не е разбирал от дума“, плаче неутешимо близка приятелка на Дарина, която присъства на възпоменателна сбирка на майките в квартал „Надежда“ до езерото в Северния парк. Повечето от останалите жени не познават убитата майка, но са я виждали да разхожда малката Ники. Викторио не са засичали в парка.

„Ескалацията на напрежението между двамата идва заради личен мотив. Не става дума за ревност или трети човек. Самият Викторио подава жалба в петък срещу жена си, след като се е изнесъл от жилището, в което двамата живеят. Твърди, че Дарина го е травмирала, защото не му обръща внимание и се отнася пренебрежително към него. Обръщала се към него с цялото му име и му говорела на „бе“. В конкретния случай се скарват заради родителските права“, коментираха за „България Днес“ от полицията.

Звездна кухня с Мила и Толик

Ченгетата са категорични, че документите на Викторио са изрядни. Няма криминални прояви или психически отклонения. Затова и е притежавал законен пистолет като охранител. Не е използвал наркотици или алкохол във фаталната нощ, когато стреля два пъти в тялото на любимата си Дарина.

Майката Ваня, бащата Георги и младото семейство на кръщенето на бебето
Майката Ваня, бащата Георги и младото семейство на кръщенето на бебето

От гърмежите бебето Никол започва да плаче. Викторио я грабва, заключва вратата на жилището и тръгва да бяга. Хваща такси и опира дулото на пистолета в главата на шофьора. Нарежда му да кара към Ботевград. Видимо изнервен е, а детето не спира да плаче. Часът е малко преди три след обяд, смятат криминалистите в началото на разследването. Около 17,20 часа в жилището в „Надежда“ пристига на пожар майката на Дарина – Ваня. Звъни на вратата, но никой не отваря, което не е характерно за дъщеря й. Майката вика ключар и когато отварят, вижда тялото на дъщеря си в локва кръв.

За Дарина е късно да бъде спасена, но внучката Никол я няма в апартамента. Бабата подава сигнал около 18,30 ч. в полицията. Започва активно търсене на предполагаемия извършител. Това по думите на самата баба е Викторио, с когото Дари се е скарала предната седмица. Жената разказва, че това е втората им раздяла. Викторио е заплашил Дарина, че няма да се откаже от връзката им, и се налага баща й Георги да спи при нея в апартамента през уикенда, за да я пази.

През това време Викторио продължава да обикаля с отвлеченото такси. Казва на шофьора, че жена му е убила другото им дете, а той търси мост, от който да скочи и да се самоубие. Взима двата телефона на водача, за да не може той да се обади в полицията. След близо час и половина обиколки Викторио кара шофьора да остави него и детето в тъмна част около Горни Богров, посока „Джъмбо“. Казва, че ще даде детето на приятели, а той ще си тегли куршума.

Въпреки че е без телефони, чрез свой приятел таксиджията успява да подаде сигнал в полицията.

За жалост вече е късно. От храстите се чуват изстрели. Малката Никол е улучена в дясното око. Самият Викторио се опитва да сложи край на живота си, но не успява. Отървава се с одрасквания. Полицаите пристигат на място, а двамата простреляни са откарани в „Пирогов“. Детенцето умира, стрелецът е стабилизиран без опасност за живота.

Викторио е записан да напуска входа на блока на Дарина на видеокамери. Вижда се как бяга с детето. Изхвърля телефона си.

По време на разпитите става ясно, че Викторио е имал конфликт с майката и бащата на Дарина. Те не са смятали, че той полага достатъчно грижи за семейството си, и са настоявали двамата с Дарина да помислят трезво как ще се погрижат за бъдещето на детето си.

„Смятали са, че не е добра партия за дъщеря им, но в крайна сметка са помагали в името на 1-годишната Никол. Наскоро са отпразнували приказен рожден ден на малката принцеса, на който е присъствал и самият Викторио“, разкриват разследващите.

Искат линч за палача

„Нищо не го оправдава“, потресени са близките на Дарина и искат смърт за двойния убиец, затрил малката Никол и майка й. Майки се събраха край езерото, където са срещали жертвата и момиченцето й по време на разходките.

Всички плачат за нелепата смърт на Дарина Министерска, която е мечтала да стане фотограф. Съсипана е и майката на убиеца Викторио, която цял ден е пазена от полицаи в жилището, където последно е нощувал синът й.

Там до късния следобед в понеделник текат обиски, като е ограничено движението на всички живущи в кооперацията.

Родителите помагат на разследването

Викторио се прибира при родителите си, след като се изнася от дома на Дарина. Именно там първо се насочват разследващите. Откриват бащата на Викторио, който оказва пълно съдействие. Предоставя вещи на сина си, като помага и с контакти на близките му приятели, при които може да се е укрил. До четвъртък следобед домът на родителите остана изолиран от полицията, за да може разследващите да си свършат работата.

По думите на градския прокурор на София Емилия Русинова Викторио се е скрил с малката Никол в порутена сграда зад храсти в района на Горни Богров, която не се е виждала, тъй като вече е било тъмно. Александров първи е видял полицаите, които го търсят след сигнала на таксиджията. В този момент прострелва детето си в главата и се опитва да сложи край на живота си.

Прокуратурата обвинява Викторио за убийството на Дарина и Никол и похищението на таксиметровия шофьор. През януари 2021 г. Софийският градски съд наложи наказание от 20 г. затвор за двойния убиец. Обвинението протестира скандално ниското наказание, а апелативните магистрати постановиха най-тежката присъда — доживотен затвор. ВКС обаче реши окончателно — 30 г. решетки. Според съдебния състав касационните жалби са основателни
по отношение на оплакването за явна несправедливост на наказанието доживотен затвор. Не била изложена убедителна аргументация за възприетата, изключителна тежест на извършеното престъпление. Според върховните магистрати трябва да се държи сметка и за установените смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, искреното. съжаление за извършеното от Викторио Александров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.