По 1 млн. евро подкупи на месец плащала бандата на Паскал

0

Племенник на бившият митничар Георги Радев – Вечния е ковчежникът на контрабандистите

Подкупи в размер на поне 1 милион евро всеки месец е плащала на мастити полицейски служители и митнически шефове групировката на контрабандния бос Никола Николов – Паскал, за да минават безпрепятствено през българските граници тирове с цигари, горива и други високоакцизни стоки. Това разкрива източник на „Уикенд“ от ДАНС седмици след акцията по задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови – Ярите.

В корупционната афера като главно действащо лице лъсна и главния секретар на МВР Живко Коцев, който за да избегне ареста си, предпочете да стане анонимен свидетел срещу Паскал и бандата му, но след изтекли в медиите негови снимки с контрабандистите беше скоропостижно уволнен от служебния премиер Димитър Главчев.


Според запознати с разследването на ДАНС за корупция по високите етажи на МВР и митниците и покровителство на контрабандни схеми, първите данни за плащания на подкупи постъпили още през месец юни 2022 г. Тогава била засечена среща в София между Стефан Димитров – Малката Яра, племенник на бившия митничар от Свиленград Георги Радев – Вечния, който носи името и фамилията на чичо си и тогавашния директор на Национална полиция Венцислав Кирчев.
Твърди се, че срещата е била договорена с посредничеството на Бойко Рашков и че след нея

Кирчев си тръгнал с 250 000 евро в джобовете

и с поет ангажимент да бъде осигуряван коридор през най-големите гранични пунктове в страната за нелегален внос и износ на високоакцизни стоки. Месец след проведената среща обаче Кирчев, който е бивш директор на Областната дирекция на МВР в Хасково, е освободен от поста си от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, а мястото му е заето от Атанас Илков.
Мълви се, че полицейската рокада е извършена под давлението на секретарят на президента Румен Радев – Николай Копринков с цел пренасочване на подкупите, идващи от контрабандистите, към „Дондуков“ №2. Любопитен детайл е, че докато Демерджиев е служебен вътрешен министър, ДАНС преустановява разследването за контрабанда и участието на висши полицаи и митничари в покровителството на каналите на Паскал по границите. Към онзи момент разследването установява, че освен Венцислав Кирчев, чадър над контрабадните канали на Паскал опъват и още няколко мастити полицаи, сред които директорът на Гранична полиция „Аерогара“ Петър Субев, началникът на полицията в Дмитровград, както и високопоставени служители от различни териториални дирекции на Агенция „Митници“. Към държавните служители ежемесечно се насочвали подкупи в общ размер от 1 милион евро.
Разследването е подновено в края на 2023 г., когато в службите за сигурност постъпват данни, че Никола Николов – Паскал, ковчежникът му Георги Радев – Вечния и баща и син Димитрови са създали нов контрабанден

канал за внос на нелегални цигари от Турция.

Според оперативни данни, чрез бившия митничар от Свиленград Георги Радев, групата на Паскал отваря две нелегални фабрики за папироси в Одрин. Цигарите, произведени в Турция, се прекарвали основно към Гърция, като всяка седмица се изкарвали поне по 5 тира с безакцизни папироси. Цигарите влизали в България от Турция, а после преминавали през българо-гръцката граница, скрити под кутии със замразени тестени изделия.
Според шефът на ДАНС Пламен Тончев, който беше изслушан в парламентарна комисия в началото на седмицата, основната роля на арестуваните Марин Димитров – Ярата и синът му Стефан Димитров била да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности с цел осигуряване на протекция. В замяна лицата от държавните структури, получавали възнаграждения или им било осигурявано кариерно израстване. Според думите на Пламен Тончев, арестуваната шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова и Живко Коцев са получавали

„дарове и облаги“ на паркинга на парламента

от Стефан Димитров – Малката Яра.
Тончев съобщи и че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация, касаеща дейността на Агенция „Митници“. След като става шефка на митниците обаче е установено, че Банкова е поддържала доверителни отношения с контрабандиста Стефан Димитров. Публично известно е например, че за миналата Коледа тя получава скъп подарък от него – чанта от последната колекция на италианската модна къща „Прада” за 3800 евро (над 7500 лева), с която Банкова даже идва няколко пъти на работа, но после се усеща, че луксозната вещ „боде очи” и я скрива.
Смята се, че плащанията на подкупите са били одобрявани от Никола Николов – Пакал, а парите са осигурявани от ковчежника на бандата Георги Радев. Той е племенник на родения през 1974 г. Георги Радев – Вечния, бивш митничар от Свиленград, отстранен от митниците през 2013 г., след като е уличен в корупция и в покровителство на контрабандни мрежи. Впоследствие племенникът на Георги Радев се превръща в дясна ръка на Никола Николов – Паскал и е смятан за диспечер в контрабандата на цигари и наркотици. До този момент Радев не е задържан, като според информация на „Уикенд“ ковчежникът на Паскал е офейкал към Гърция заедно с началника си.
Същевеменно в медиите изтекоха членски карти на „Асоциация на служители от МВР работили и работещи срещу организираната престъпност“, издадени на името на Никола Николов – Паскал и на ковчежника му Георги Радев. И двете карти са издадени през март 2021 г., когато в службите за сигурност вече е имало обемиста информация за контрабандната дейност на Паскал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.