Милиони от Малката Яра стигнали до Бойко Рашков чрез градинаря Николай?

0

Бившият МВР шеф разследван за афера за 6 млн. лв., минали през приближения му Николай Воденичаров

Бившият МВР шеф и настоящ депутат от „Продължаваме Промяната“ Бойко Рашков може да се окаже един от главните покровители на контрабандните схеми на Никола Николов – Паскал, бившият началник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров и синът му Стефан.

След като баща и син Димитрови бяха арестувани при акция на ДАНС заедно с шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова като членове на организирана престъпна група, създадена с цел контрабанда, пране на пари и подкупи на държавни служители, стана известно, че Рашков е поддържал дружба с Голямата и Малката Яра, както са известни контрабандистите Димитрови.

Снимки от дома на Бойко Рашков

в компанията на арестувания Стефан Димитров и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев удостовериха по безспорен начин близостта на депутата от „Продължаваме Промяната“ с контрабандиста на цигари.

Според обясненията на Бойко Рашков, той се запознал с Марин Димитров, когато бил вътрешен министър, тъй като контрабандистът искал да му разкаже как през 2009 г. бил притискан от Бойко Борисов да оттегли свои показания срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов за подкуп от 200 000 лв.
Рашков неглижира общите си снимки със Стефан Димитров и пудела му с думите, че нямал навик да прави полицейски проверки кой му влиза в дома, особено когато става дума за купони и хубави поводи. Празниците си правел с много хора и не подозирал, че баща и син Димитрови от Хасково са контрабандисти на високо ниво.

Те идвали няколко пъти в къщата му

заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. По време на партитата синът Стефан често щракал с телефона си, а фотосите впоследствие препращал до другари, за да видят, че е на една маса с Рашков. „Различни хора, различни нрави. Младият човек обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели. Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива“, обясни Рашков в интервю пред „Свободна Европа“.


Оказва се обаче, че Бойко Рашков е съсед по имот със Стефан Димитров – Малката Яра и че двамата ползват един и същи градинар – Николай Воденичаров. Прословутото имение на Рашков с рекордните 12 бани и тоалетни и със застроена площ от над 700 кв. м. край Американския колеж в София е съседно с къщата на арестувания контрабандист.
В края на 2022 г., когато според ДАНС Стефан Димитров – Ярата вече е движил контрабанден канал на цигари от Турция към България и е плащал на полицаи и митничари, в ГДБОП е

образувана разработка за пране на пари

с наименование „Градинарят“, като разследването установява, че в аферата е намесен и Бойко Рашков, който по това време е шеф на МВР.
Ангажирани с разследването на аферата твърдят, че в периода 2020-2022 г. през 64-годишният Николай Воденичаров, който работи като градинар в къщата на Бойко Рашков от 2012 г. насам, са преминали 5 830 000 лева, дошли на няколко транша от Швейцария и Кипър през дружествата „Евроелектрик“ ООД и „Никмар“. Милионите били превъртени няколко пъти между фирмите, преминали и през градинарят на Бойко Рашков, а накрая потънали в дружества в офшорни зони и собственици.
Съмненията на разследващите са, че

милионите левове са за Бойко Рашков

и идват от контрабандистите, които са използвали като сламена фигура по прехвърлянето на средствата градинарят Воденичаров.
В ГДБОП стигат до Бойко Рашков покрай разследването на оперативно интересно лице от кръга на баща и син Димитрови, като използват разрешени СРС-та срещу него. Така научават, че градинарят Николай Воденичров често контактува с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Воденичаров е привикан за обяснение в ГДБОП, а след като разпита му приключва, той е проследен от цивилни антимафиоти как отива право в имението на тогавашния МВР шеф във вилна зона „Американски колеж“.
Впоследствие разработката „Градинарят“ е потулена от настоящия шеф на ГДБОП Явор Серафимов и от подчинените му Анелия Ангелова и Йонка Алексова. Разследването по тази афера обаче е било подновено преди около месец, преди да се стигне до арестите на шефката на митниците Петя Банкова, Марин Димитров – Ярата и неговия син Стефан.
Предполага се, че

сумата от почти 6 милиона лева,

преминала през общия градинар на Бойко Рашков и Стефан Димитров в периода 2020-2022 г., е била за опъване на чадър над контрабандните канали.
Същевременно „Уикенд“ научи, че образуваната през далечната 2019 г. в КПКОНПИ проверка на имуществото и богатството на Бойко Рашков, е установила огромно разминаване между официалните му доходи и декларираното имане, но резултатите от ревизията са били потулени. Рашков стана обект на разследване от Атикорупционната комисия в началото на 2019 г. заради неподадена по закон данъчна декларация. Вече повече от 5 години обаче ревизорите от КПКОНПИ мълчат за резултатите от проверката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.