Нотариуса заплашил адвокатка! Магистрати спасили от кражба имот до Съдебната палата

0

Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, е заплашил адвокатка в съдебна зала в София. Това е станало по гражданско дело в Софийския апелативен съд, който разглеждал спор за голям имот до Съдебната палата в столицата. Инцидентът станал на 21 април 2017 г. с председател на съдебния състав Цветко Лазаров.

В. „Телеграф“ разполага с протокол от съдебното заседание, в който са записани действията и притесненията на страните по делото, както и фактът, че се е наложило да бъдат извикани полицаи от СДВР.

Делото се води за масивна сграда на столичния бул. „Витоша“. В съда е представен предварителен договор за покупко-продажба между собственика на имота Марийка Радкова и фирма „Спринт 2002“ ЕООД с управител Николай Христов Атанасов. Според този договор тя го продава за 400 000 лева, от които е получила 300 000 лева, а останалите ще вземе при приключването на сделката пред нотариус. Радкова е категорична, че не е подписвала този договор и не е получавала никакви пари. Фирмата обаче завежда дело за обявяване на предварителния договор за окончателен. Пред първата инстанция – Софийския градски съд, се правят няколко тройни графологични експертизи, според чиито заключения подписът на Радкова под предварителния договор е автентичен и тя губи делото.

Жената наема друг адвокат – Мария Колева, която започва битката пред втората инстанция – Софийския апелативен съд. Защитата иска петорна експертиза. Заключението на вещите лица е, че подписът на Марийка Радкова под предварителния договор за продажба на имота й не е автентичен.

На 21 април 2017 г. в съдебната зала се събират двете страни и експертите. Изненадващо управителят на фирмата Николай Атанасов представя две копия на скандални документи. Единият е запис на заповед – Атанасов да плати 50 000 лева на майката на съдията по делото, а другият е договор за заем от 20 000 лева, които Атанасов да върне на едно от вещите лица.

Експертът заявява пред съда, че не е подписвал договор за заем. Като доказателство сочи, че на датата, на която пише, че е съставен договорът, не е бил в страната и това може да се провери със свидетели и разпечатки от мобилни телефони. „Доказуемо е, че съм отсъствал от страната, дори гласувах в друга страна, на 26-и бяха изборите“, заявява пред съда вещото лице.

Съдът отказва на искането на фирмата да си направи отвод. „Представените доказателства са ксерокопия и настоящият състав счита, че те са изготвени умишлено за целта на настоящото производство, за да се дискредитира както съдебният състав, така и допуснатата от съда експертиза и назначени вещи лица“, пише в протокола от заседанието.

Тъкмо делото да започне, и човек, който не е страна по него, се обажда в съдебната зала: „Да не се дава ход на делото. Разполагам с оригинал на договор за заем, но няма да го представя“. Тогава по искане на съда е снета „самоличността на лице, което нарушава реда в залата“. От личната му карта става ясно, че това е Мартин Божанов. Той заявява пред съда, че е съдружник в дружеството, което е закупило „Спринт“. Казва, че няма да даде на съда оригинала на договора за заем, тъй като името на съдията е цитирано в жалба на Атанасов до ГДБОП. „Как ще ви представя оригинала на вас, господин председател. Ще го предам на прокуратурата и на ГДБОП“, заявява Божанов.

Адвокатката на собственичката на имота се оплаква, че тези документи не са й дадени да се запознае с тях. Докато съдът се съвещава, тя пита експерта за какво става въпрос. „Изведнъж господинът, когото не познавам (посочва Мартин Божанов), започна да ме напада. Почувствах и имам съмнения за заплаха срещу мен. Свидетели са всички в залата. Нито зная кой е този човек, нито го познавам, нито съм се обръщала към него по някакъв повод. Аз в този момент се чувствам притеснена. Аз чувствам заплаха за живота си“, заявява пред съда адвокат Мария Колева. Тя иска спиране на делото и документите да бъдат изпратени на прокуратурата, която да ги провери, както и фирма „Спринт“.

Съдът разпорежда да се снимат личните карти на всички присъстващи в залата, а в нея никой да не влиза или излиза. Делото е прекратено и съдът си прави отвод. „Налице са обстоятелства, които компетентните органи ще установят дали съставляват престъпление или не, поради което бе извикана група от СДВР, на която ответниците по жалбата ще трябва да представят всички оригинали, които не искат да представят на съда поради съмнение, че ще бъдат откраднати или изгубени“, мотивира се съдът.

В следващите часове полицаи разпитват всички, които са присъствали в съдебната зала.

Впоследствие делото е разпределено на друг състав на САС и то е спечелено от собственичката на имота, тоест е доказано, че тя не е подписвала предварителен договор за продажбата му. Мартин Божанов и Николай Атанасов не успяват да го придобият.

Мъглата на разследването

Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, продължава да изслушва граждани, съдии и прокурори. След убийството на Нотариуса на 31 януари т.г. в затворен комплекс на територията на бившите дипломатически тенис кортове в Горна баня се заговори, че мъжът е бил брокер в съдебната система. До момента няма официална информация дали е бил сътрудник на МВР, дали полицейски коли са пазели клуб SS, където са се събирали представители на съдебната власт. Не се знае и докъде е стигнало разследването в СГП въз основа на предадени преди близо 2 г. от ГДБОП материали за групата на Божанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.