2 г. затвор за Георги Семерджиев за фалшивата книжка

0

Софийският районен съд (СРС) осъди Георги Семерджиев на 2 години затвор, при първоначален строг режим, за използването на фалшив документ за управление на моторно превозно средство (МПС). Семерджиев ще трябва за заплати и разноските по делото на съда.

Според съдиите по делото, чрез събраните доказателства, както и от разпитите на свидетелите се установява по безспорен начин, че на 14.02.2022 г. в София, Семерджиев е ползвал неистински официален документ за управление на МПС, на който е придаден вид, че е издаден от Конфедерация Швейцария.

По време на заседанието защитата поиска от съда да направи запитване до Конфедерация Швейцария дали има издаван такъв документ с конкретният номер, който се разследва и на кое име е той. Адвокат Мирослав Христов каза, че самите обстоятелства по ползването на документа са изцяло неустановени, предвид факта, че на тази дата шофьорската книжка не е иззета, а само вписана във фиша от служителите на отдел „Пътна полиция“.

Прокурор Мима Куцкова уточни, че има категорични данни, че от посочената страна не е издаден такъв документ за управление на превозно средство, а съдът намери искането на защитата на неоснователно. По думите ѝ обвиненият е извършил престъплението при пряк умисъл и не са на лице смекчаващи вината обстоятелства. Прокурорът поиска лишаване от свобода около средния размер на съответна норма, а тя е 8 години.

„Каквото прецени съдът“, каза Семерджиев в последните си думи, преди обявяването на присъдата.

Присъдата на СРС не е окончателна и подлежи на обжалване.

На два пъти съдът отложи делото на Георги Семерджиев. Причината за това стана отсъствието на адвоката му Мирослав Христов , който беше глобен с общо 1500 лв. Днес адвокат Христов представи болничен лист, с който втората му глоба от 1000 лв. беше отменена.

В момента Семерджиев е подсъдим по няколко дела. Най-тежкото обвинение е за катастрофата на бул. „Черни връх“ в София през 2022 г., при която загинаха две млади жени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.