Пак се прочухме: Нашенци в ареста, откраднали 50 млн. паунда от социалните помощи в UK

0

Банда от петима българи са задържани за финансова измама на стойност 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания.

Местните медии описват случая като „най-голямата измама в английското право“. Българите са подали хиляди фалшиви молби, като са използвали, както реални лица, така и откраднати самоличности.

Използвани са много фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и писма от личен лекар.
В рамките на разследването полицията идентифицира три „фабрики за помощи“ в Лондон, откъдето са идвали многократните фалшиви молби.

По време на обиските полицията е открила и пакети, съдържащи фалшиви и подправени документи, както и пачки с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Българските граждани Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г., вече са се признали за виновни в престъпления, свързани с измама и пране на пари, пише skynews.

Прокурорът Бен Рийд определи случая като „сложен и предизвикателен“. Разследването е съвместно между властите на Великобритания, България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността – Евроюст.
„Това дело е най-голямото съдебно преследване за измама с обезщетения, което някога е било повдигано пред съдилищата в Англия и Уелс“, каза той.

В продължение на няколко години обвиняемите са планирали да извършат измама в промишлен мащаб срещу системата за универсален кредит, което е струвало на данъкоплатците повече от 50 млн. паунда.
„Представяйки хиляди фалшиви искания, организираните престъпници са забогатяли от държавните средства, предназначени
за защита и подпомагане на най-уязвимите хора в нашето общество“, каза още Рийд.

Той заяви, че Министерството на труда и пенсиите (Department for Work and Pensions – DWP) сега ще започне процедура по конфискация срещу обвиняемите в опит да възстановят откраднатите пари.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 г., когато са арестувани за първи път.

Един от обвиняемите – Гюнеш Али, е бил арестуван и освободен, след като избягал в България.
През февруари миналата година обаче, след съвместна работа с българските власти, той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да може да бъде изправен пред съда. И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъда в съда в Ууд Грийн през май.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.