Килър гръмна убиеца Тинето пред „Герена“

0

На 18 февруари 2002 г. грима мъже — Георги Христов-Тинето, Мюмюн Мюмюн-Мечката и Георги Maшев извършват грабеж, за който ще се говори с години в Харманли. Те нападат кола на местна турска текстилна фабрика „Каванч“, в която са главният счетоводител на Георги Демирев, касиерката Златка Христова и шофьорът Фикрет Тасим.

Тримата са изтеглили пари за заплати на работниците и престъпниците знаят това много добре. Те се блъскат във форда на фабриката уж случайно със своя „фолксваген пасат“ След това изскачат и обсипват с куршуми колата на фабриката, грабват торбата, в която са парите, и изчезват за секунди. Плячката им е 47 хил.лв. При стрелбата на място е убит Демирев, другите двама пътници са тежко ранени. Полицията започва работа по разкриването на убийството, но достига до извършителите след повече от 2 години. Арестуван е организаторът на удара Мечката, който се е укрил в град Бурса в Турция.

Белезниците щракват на ръцете и на втория бандит – Георги Машев. Тинето обаче, за който е доказано, че е убил счетоводителя, е неоткриваем. Полицията го търси из цяла България, той е обявен за издирване и с червена бюлетина от Интерпол. Никой от познатите му обаче не знае къде се намира. Процесът срещу килърите стартира и Христов е осъден задочно на доживотен затвор. През това време той е в Испания, където също извършва престъпления. През 2007 г. е осъден там за фалшиви документи и неистински банкноти. 5 години по-късно е екстрадиран в България. Делото за грабежа и убийството е подновено, но Христов признава вината си и наказанието му е редуцирано на 14 години и 11 месеца затвор. Присъдата е произнесена от Хасковския окръжен съд на 7 март 2014 г.

Той излежава по-малко от 4 години и е пуснат предсрочно от затвора. Приспаднато е времето, в което е търкал наровете в Испания. На Тинето му остават само 3 г. да се радва на свободата. През лятото на 2021 г. Христов отива , на море за месец с любимата си жена Ева Кралева в къщата си в Лозенец. Малко по-късно той ще е мъртъв. Двамата са много щастливи, имат и дете.

Мъжът има транспортен бизнес, той често пътува до Испания.

Като че всичко започва да се нарежда в живота на 44-годишния мъж. До сутринта на 29 септември 2021 г. Както обикновено към 7.30 ч. Тинето отива на фитнес. Той поддържа формата си и не пропуска да се занимава със спорт. На входа на стадион „Георги Аспарухов“ телефонът му звъни и той се спира да поговори. Внезапно, се появява „фалксваген“, който се приближава към стоящия Христов. След секунди засвистяват куршумите. Тинето е пронизан 4 пъти в торса и един път в ръката, уцелен е и мобилният му телефон. Килърът слиза и за всеки случай стреля -един път контролно в главата на жертвата. След това се мята на колата и изчезва от мястото, което по това време е безлюдно. По-късно автомобилът е намерен наблизо опожарен в него не е открито нищо, което да доведе до разкриване на убиеца.

15 мин. по-късно на трупа се натъкват деца, тръгнали на тренировка по художествена гимнастика, които се обаждат на тел. 112. След минути мястото е отцепено от пристигналите веднага няколко патрулки. Пристига и цялото ръководство на столичната полиция начело с директора старши комисар Калоян Милтенов, който обявява, че жертвата има много криминални регистрации. Проверени са всички записи от камери за видеонаблюдение в района. Колата на килъра е засечена, но не се вижда кой седи вътре. Случайни свидетели на стрелбата също няма. Криминалистите започват работа по всички възможни версии, но доказателства така и не са намерени. Основната е, че Тинето се е забъркал с криминални структури в Испания, където преди години е направил опит за убийство и откъдето вероятно е дошла поръчката. В

България той не е засичан във връзки с мутри, няма данни да е част от организирана престъпна група. Мнението на разследващите обаче дали убиецът е професионалист се разделиха. „Абсолютно умишлено и подготвено деяние. Човекът е следен. Знаело се е, че по това време ще бъде тук. Напълно е възможно това -деяние да е извършено от негов партньор в престъпленията, може и да е от негова жертва или близък на жертва“, каза криминалистът Иван Савов, който твърдеше, че килърът не е професионалист. „Ако беше такъв, със сигурност, нямаше да има толкова изстрели. По-скоро деянието е извършено с нотка на злоба и лично отношение. Това че лицето на жертвата е било покрито с чанта, говори, че извършителят сам е бил отвратен от стореното.

Няма нищо неясно от гледна точка на мотивите. Този човек, въпреки че е излязъл от затвора, най-вероятно не се е занимавал с благотворителна дейност“, заяви той. По думите му мястото на убийството е подходящо, защото съвсем наблизо се намира оградата на комплекса и шосето, на което човек спокойно може да паркира автомобил, с който да избяга. На друго мнение беше криминалният психолог проф. Калин Гайдаров. „Нещата са били добре организирани, всичко е преценено и премислено. Хората, които са извършили това убийство, със сигурност са професионалисти в тази област“, заяви той. „Организираната престъпност в България действа по един и същ начин. Техните взаимоотношения са специфични, изградени върху други правила. Действано е решително, очевидно човекът е бил готов да извърши това престъпление със съответната подготовка“, коментира професорът.

Досега тежкото престъпление все още не е разкрито. Полицаи смятат, че най-вероятно то ще остане едно от многото поръчкови разстрели, при които никога няма да се разбере кои са поръчителите и изпълнителите, пише „Галерия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.