Васил Божков броил 2 млн. лв. за убийствата на Манол Велев, хазартен бос и Алексей Петров?

0

Прокуратурата предаде на съд Черепа за серия от поръчкови убийства и опит за изнасилване, наемен килър е сред пропелите срещу него

Разследването срещу Васил Божков за поръчителство на серия от убийства над конкуренти в бизнеса и представители на родния ъндърграунд елит, стартирало през пролетта на 2020 г., най-после е приключило и Софийската градска прокуратура ще внесе в съда обвинителния акт срещу хазартния бос с искане за присъда от 20 години затвор. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение, в което се казва, че водещият следовател на отдел „Следствен“ на Софийската градска прокуратура е приключил разследването срещу Черепа на 29 март.

Васил Божков е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел извършването на убийства, изнасилване и принуда, също така за опити за убийство на две лица, за подбуждане към умъртвяване и за държане на наркотици.
Васил Божков ще бъде съден за това, че е поръчал убийствата на Манол Велев през 2007 г., на хазартния бизнесмен от Благоевград Йордан Динов през 2012 г., на Алексей Петров през 2015 г. и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария. Според разследването, Васил Божков е поръчал и платил

500 000 евро на украинеца Роман Логвиненко,

който организира неуспешния атентат с гранатомети срещу Алексей Петров на 29 октомври 2015 г. Тогава срещу някогашния командос бяха изстреляни два снаряда, но бронирания „Мерцедес“ спаси Трактора от сигурна смърт. Месеци по-късно за неуспешното покушение бе арестуван Роман Логвиненко, но наемните убийци от Украйна Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков съумяха да избягат от България и до ден днешен са в неизвестност. Миналата пролет пък осъденият и въдворен в Софийския затвор с 10-годишна присъда Логвиненко беше предсрочно освободен и само няколко седмици след като напусна тихомълком България, наемен убиец ликвидира Алексей Петров по време на негова планинска разходка на Витоша.
Според разследващите, екипът от наемни убийци от Украйна влязъл в България с посредничеството на Славчо Марков. 73-годишният днес адвокат е сочен и като човекът, който е осигурил гранатомети на украинските наемници. РПГ-тата са били откраднати още през 1998 г. от военно поделение.
В свое интервю пред Генка Шикерова преди няколко месеца Божков определи твърденията на прокуратурата като „пълна глупост” и заяви, че дори се е чул по телефона с Алексей Петров, който му казал, че изобщо не вярва да е замесен. „Аз добре знам кой е поръчителя, съжалявам, че те замесват и в това”, казал му Трактора.
Според разследващите, Васил Божков е поръчал и екзекуцията на дългогодишния си партньор в хазартния бизнес Манол Велев през 2007 г., след като двамата се скарали за собствеността на бинго зали и казина. Твърди се, че Черепа е

притискал Манол Велев да му прехвърли 50%

от собствеността на игрални домове от веригата „Сезам“ и след отказът на мъжът на Весела Лечева да го стори, последвала мократа поръчка. Нея Васил Божков възложил на охранителя си Веселин Балтов, който впоследствие бил богато възнаграден с 500 000 лева. Впоследствие, след като изпълнява мафиотската задача, Балтов е назначен за началник на охраната на Черепа.
Манол Велев беше прострелян в главата на 11 юли 2007 г. на излизане от офиса си на ул. „Мизия“ №3. Бизнесменът беше в кома цели 16 години, преди миналата пролет да издъхне. Весела Лечева веднага след стрелбата срещу мъжа си дава показания, че атентатът е поръчан от Васил Божков. Минути по-късно Черепа научава от своя къртица в МВР за твърденията на шампионката по стрелба и й звъни на мобилния телефон, за да й каже, че има нужда от психиатрична помощ, тъй като „много се е объркала“.
Началникът на охраната на Васил Божков – Веселин Балтов, е организатор на убийството на благоевградчанинът Йордан Динов, който беше

разстрелян с 6 куршума посред бял ден

на 4 април 2012 г. в идеалния център на София, досами сградата на Агенция „Митници”. 40-годишният мъж беше представител за България на регистрираната в Австрия букмейкърска къща „Скай спорт 365”. Месеци преди да бъде разстрелян, Динов започна да открива из цяла България „центрове за обслужване на клиенти”, в които на практика се приемаха залози за футболни мачове.  В този период в страната имаше няколко акции срещу нелегални залози на мачове, проведени от МВР, тъй като тогава законът преследваше даже интернет сайтове за залагания, регистрирани в държави от и извън Европейския съюз. На практика букмейкърските пунктове на Йордан Динов се явяваха единствената конкуренция на „Еврофутбол”. Благоевградчанинът символно наемаше помещения в непосредствена близост до пунктовете на  „Еврофутбол” и даваше по-високи коефициенти за мачове  от хазартната компания на Васил Божков. Преди да се стигне до убийството му, Йордан Динов неколкократно бе привикван в полицията, която го разследваше за „черно тото”. Случайно или не, но когато той бе застрелян с половин дузина куршуми, криминалистите се съсредоточиха върху факта, че в джоба на покойника е имало 40 000 лева.
Месец след убийството на Динов – на 6 юни 2012 г., бяха арестувани двама мъже, сочени като физическите му екзекутори. Странно, но тогава акцията беше проведена от Специализирания отряд за борба с тероризма, а не от ГДБОП или МВР. Арестуваните – 37-годишния Николай Станков – Дългия и 42-годишния Кирил Кирилов – Кики, бяха изправени пред съда и тогава се разбра, че те са били свързани със силова структура на Златомир Иванов – Златко Баретата. Според повдигнатото обвинение, Николай Станков е

застрелял на улицата Йордан Динов

предрешен с прошарена перука, след което е избягал с автомобил „Субару”, шофиран от съучастника му Кики. Дни по-късно убийците предали колата в пункт за унищожаване на стари автомобили. Двамата наемници прекараха близо 2 години в ареста, преди да бъдат тихомълком освободени през пролетта на 2014 г. без да им бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Причината да бъдат пуснати на свобода е, защото по закон не могат да бъдат държани повече от година в ареста, без да бъде внесен обвинителен акт в съда.
Според новите доказателства за тази екзекуция, килърите са получили 500 000 лева от началникът на охраната на Васил Божков – Веселин Балтов. Кирил Кирилов – Кики обаче не е сред обвиняемите с Черепа за убийството на Йордан Динов, което породи слуха, че той е приел ролята на защитен свидетел срещу милиардера от Велинград.
Васил Божков ще бъде съден и за поръчителство на убийството на живеещата в Швейцария българка Бойка Василева, което не се е състояло. Дамата не е публично известна и засега не е известно с какво си е навлякла омразата на хазартния бос.
Васил Божков ще бъде съден и за опит да изнасили бившата шефка на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова в собствения й кабинет. Неуспешният опит на Черепа да насили сексуално красивата блондинка, която към днешна дата е заместник-шеф на Комисията по финансов надзор (КФН), се е състоял в първите дни на януари 2020 г. Според твърденията на Филипова, които ще бъдат засекретени в съдебния процес заради запазването на личното й достойнство, Васил Божков опитал да остави плик, пълен с пари на бюрото й, които представлявали месечна такса „спокойствие“ по думите му. Филипова не проверила съдържанието на плика, но Черепа сам й казал, че е

донесъл 300 000 лева – по 10 бона подкуп на ден,

за да не пречи Комисията по хазарта на дейността на лотарийния и хазартен бизнес на Божков и за да не бъдат издавани лицензи на негови конкуренти.
След като Мария Филипова възмутено настояла Васил Божков да напусне кабинета й веднага, като си прибере рушвета, Черепа нагло й отвърнал, че може да заработи по друг начин банкнотите. След което си разкопчал панталона, извадил си пениса и силово придърпал красивата шефка на ДКК в обятията си. Божков

започнал да целува и опипва Мария Филипова,

като дори пробвал да скъса копчетата на ризата й и да я повали върху бюрото й, където да я обладае. Уплашената шефка на комисията по хазарта някак си успяла да се изтръгне от обятията му и да избяга от собствения си кабинет. Минута по-късно Черепа също напуснал кабинета, прибирайки преди това недокоснатия от Мария Филипова плик с рушвет от 300 000 лева.
Шефката на Държавната комисия по хазарта информирала веднага прокуратурата за неуспешния опит за изнасилване на Васил Божков и на практика именно нейния сигнал ускорил акцията на държавното обвинение срещу Черепа. Прокуратурата и МВР влязоха в офисите на хазартния могул на 30 януари 2020 г., но няколко дни по-рано Божков офейкал от страната, предупреден, че се готви задържането му.
Васил Божков се укриваше повече от 3 години в Дубай, преди да се прибере у нас на 20 август м.г. и да бъде задържан за кратко в ареста, след което беше въдворен под домашен арест. Срещу Васил Божков се водят още две досъдебни производства, които не са приключили. Едното от тях е за неплащането на над 300 млн. лв. данъци и такси от лотарийни и хазартни игри, а другото е за антиките. Неотдавна развенчания хазартен бос обяви, че влиза в политиката с нова партия – „Център”, която ще участва и на предсрочните парламентарни избори след няколко месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.