Паскала се крие в Истанбул,натрупал от контрабанданад 500 милиона лева

0

• Върви слух, че не закачат трафикант №1, тъй като бил информатор на ДЕА
• Митичният господар на митниците притежава къща край Босфора

Митичният контрабанден бос Николай Николов – Паскала, заради когото ДАНС и КПКОНПИ проведоха обиски и разпити „по неотложност“ на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов, е офейкал от България броени дни преди зрелищната полицейска акция, научи „Уикенд“.

Паскала е напуснал България на 31 март заедно със сина си Николай и още няколко свои приближени, като според запознати се е установил в Истанбул, където притежава престижен имот край Босфора. Според запознати, имението било закупен още преди десетина година от руснаци за над 10 милиона евро. То се водило собственост на офшорна компания, контролирана от господаря на контрабандата. Засега не е известно дали 63-годишния бос на контрабандата е бил предупреден от своя къртица в службите за сигурност за предстоящата акция, или е планирал пролетната си ваканция в турския мегаполис.
Според полицейски източник на „Уикенд“, Паскала се е покрил след сигнал, дошъл преди около месец от митническите власти в Румъния до службите за сигурност в България, че през ГКПП „Дунав мост“ минава мащабна контрабанда с тирове на цигари и горива, като папиросите впоследствие излизат през Унгария и захранват нелегалните пазари в Германия, а горивата се пласират в Румъния.
Твърди се, че само за последната година и половина контрабандната мрежа на Николай Николов – Паскал е съумяла да прекара към Европейския съюз около 600 тира с цигари, произведени в България и в Турция, както и около 300 цистерни с горива. Износът на горива с цистерни бил оформян през Министерството на земеделието и храните като дизелово гориво за фермерски нужди в България, за което не се дължало акциз. В тази схема Паскал си партнира с бившия шеф на митницата в Свиленград Стефан Марашев и с Илиян Стефанов – Истимарото. Домът на Марашев в Свиленград беше обискиран от антимафиоти в сряда, докато в София течаха претърсвания в Агенция „Митници“.
63-годишният Николай Николов – Паскала е бивш съдружник на разстреляния контрабандист Иван Тодоров, като след убийството на Доктора роденият през 1961 г. екс митничар поема изцяло контрабандната империя. Твърди се, че Паскала прекарва от близо 30 години през границите всичко, но не се занимава с наркотици. В ъндърграунда отдавна се носи слуха, че Паскал дължи дълголетието си на контрабандист, тъй като е агент на американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration – DEA) и още преди десетилетие постигнал сделка с US агентите да снася информация за трафика на наркотици и контрабандата на акцизни стоки по протежения на т.нар. „Балкански път“ от Югозападна Азия към Западна Европа.
Името на Николай Николов – Паскала беше осветено през 2015 г. след акция на ГДБОП на митница „Капитан Андреево”. При разследването се оказа, че зад контрабандния канал на цигари през турската граница стои известният хасковски контрабандист.
През годините турските власти многократно са подавали информация за канала на Паскал, но родните митничари са скривали и унищожавали регистрационните номера на камионите. Този факт лъсна по време на мащабната акция за разбиване на контрабандния канал на ГКПП „Капитан Андреево“ през 2015 г., която обаче не засегна бизнеса на Паскала. Смята се, че богатството на Николай Николов надхвърля 500 млн. лв. То обаче е надлежно скрито в офшорни компании и разхвърлено на подставени лица. Освен в Истанбул, тариката има доста имоти и в Гърция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.