Обвинена в измама на пенсионер от Белозем плаче пред съда: Заплаши, че ще каже за нашата интимност

0

Атанаска Георгиева отказва да е измамила Стоян Минчев с близо 130 000 лв., дал й доброволно 2 хиляди и телефон

С братовчедка й Вида Колева се жалват от полицай, който ги заплашвал

Подсъдимата за измама за шестцифрена сума от белоземеца Стоян Минчев Атанаска Георгиева не успя да сдържи емоциите си и избухна в плач пред Окръжния съд в Пловдив. 

„Той ми се обаждаше по телефона и ме заплашваше, че ще направи обществено достояние нашата интимност. Просто ме е направил негова длъжница, като ми е давал по 100-150 лв. Само ме е опипвал, искаше да бъда с него“, каза през сълзи 26-годишната жена. Тя напълно отрече обвиненията си и днес разказа своята версия за познанството си с пенсионера от Белозем. Георгиева твърди, че Минчев я опипвал по гърдите, но отказа да сподели какво друго са правили, тъй като я било срам. „Моля ви, не ме карайте. Има неща, които не мога да ги кажа“, проплака тя. 

Според прокуратурата 26-годишната Атанаска, мъжът ѝ Стоян Петров и братовчедка ѝ Вида Колева, на 42 г.,  са измамили различни хора за големи суми пари. Най-фрапиращ е случаят с 68-годишния Стоян Минчев, който бил завлечен с близо 130 000 лв., като тримата имали различно участие и са подведени под отговорност за несъвпадащи помежду си суми. 

Възрастният мъж се запознал първо с по-младата братовчедка. Дал й пари на заем, но тя не могла да му ги върне и предложила да му ремонтират покрива, тъй като мъжът ѝ бил майстор. Петров отишъл с бригада, сложил 12 метра улуци и работата приключила. Продължили обаче да искат средства за материали, като убедили пенсионера да даде всичките си спестявания, да изтегли маса кредити, да купи телефони на изплащане и да продаде земите си. В един момент братовчедките дори имали пълномощно да се разпореждат с къщата му. След като разбрал какво го е сполетяло, Минчев претърпял инсулт, още се възстановява и трудно говори.

Според версията на Атанаска тя се запознала с белоземеца в китайски ресторант до Централна гара в Пловдив, когато с мъжа ѝ били разделени. Той почерпил детето ѝ със сок и двамата се заговорили. Раказали си един за друг, тя му споделила, че в момента живее на квартира с малкия. Разменили си номерата и Минчев започнал да ѝ звъни често, за да я кани на ресторант. „Съгласявах се, защото нямах мъж тогава. Веднъж нямах пари и ми се наложи да го помоля за 400 лв. Той искаше да ми помогне да си платя наема и ми ги даде“, разказа Георгиева. По думите ѝ тя предупредила мъжа, че няма да ги види обратно, но той нямал проблем, защото искал да са приятели. 

Мъжът на Атанаска Стоян Петров.
Мъжът на Атанаска Стоян Петров. Снимка: Никола Михайлов

Четете още

След време Стоян Петров поискал отново да се събере с жена си. Видели се в градинка до гарата и докато говорели, се засекли с Минчев. Щом разбрал, че адашът му е мъж на Атанаска, пенсионерът се ядосал и си поискал парите обратно. Разбрал, че съперникът му е майстор, и сам поискал ремонт. „След няколко дни отидохме с мъжа ми, той доброволно ни прие в къщата си, за да направи оглед. Разбраха се, съпругът ми купи материали и отидохме отново друг ден, за да ги сложи“, обясни Георгиева. Минчев останал доволен и след време изпратил 600 лв., за да си плати за свършеното. След това никой от тях не бил ходил да ремонтира повече.

По думите на Атанаска, пенсионерът продължил приятелските си отношения с нея. „Той ме подведе с неговите подаръци. Телефон ми взе на сметка и ми даде около 2000 лв. на части“, обясни 26-годишната жена. Всичко било доброволно от негова страна, без изнудване. 

Георгиева отишла при братовчедка си, която загубила деца в катастрофа, а няколко месеца по-късно мъжът ѝ се самоубил и била депресирана. Засекли случайно Минчев, след което той спрял да се обажда на по-младата, но поддържал контакти с Вида. „Само веднъж присъствах на една тяхна сделка, за да ѝ стана пълномощник. Господин Минчев каза пред нотариуса, че ме познава и че си е взел сумата от купувача“, заяви Атанаска. Според нея дядо Стоян бил подстрекаван да подава сигнал от сестра си и сина ѝ, с които не били в добри отношения. 

Съдът намери противоречия с предишните показания на Георгиева и ги прочете. Там тя обвинява Вида, че е карала Стоян да тегли кредити, като прехвърля вината за всичко на нея и мъжа си. „Не мога да потвърдя обясненията си срещу тях, защото не искам да вляза в грях. Няма кой да ме притисне и да се страхувам, вече ще си кажа истината“, заяви Атанаска пред магистратите. Тя обвини полицай на име Георги Иванов, че я измъчвал и притискал в ареста и затова дала тези обяснения. 

„По това дело аз не съм виновна. Имам достатъчно доказателства, че всичко беше доброволно“, каза Вида Колева. Тя твърди, че търсила да си купи земя, за да започне да работи, но отказа да даде други обяснения. „Бог да пази нашата България“, завърши изявлението си тя. 

Магистратите прочетоха и нейните показания, където пък се посочва Атанаска като виновна за кредитите на Минчев. „Чух много нагодени неща от Георги Иванов. Има много неверни думи“, обясни Колева и посочи, че е сменила предишните си адвокати, защото работили против нея. Стоян Петров пък отрече изобщо да е имал контакт с Минчев освен в първата им среща и двете пътувания за ремонта. Не знаел и пенсионерът да е пращал пари на жена му. 

Пред съда говори и 74-годишната Фидана Ковачева, която била измамена с 600 лв. и убедена да купи два мобилни телефона на изплащане за братовчедките. Парите били взети под претекст, че ще ѝ търсят квартира. Според Атанаска Георгиева обаче жилище е било открито, но възрастната жена отказала да живее там. От агенцията отказали да върнат сумата. А телефоните жената купила доброволно за децата на братовчедките.

Делото срещу Атанаска, Вида и Стоян ще продължи на 8 май. Тогава магистратите ще разпитват анонимен свидетел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.