8 години затвор за Мама Айше, убила брутално 2-годишната си доведена дъщеря Севда

0

8 години затвор е присъдата на Анка Михайлова от Пловдив за убийството на осиновената й дъщеря Севда. Детето почина на година и 10 месеца, след като майката му нанесла жесток удар в главата и му причинила черепно-мозъчна травма. Момиченцето беше в кома над 2 седмици, преди да умре.

Окръжният съд призна Михайлова за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. Наказанието е подписано с особеното мнение на младши съдията Иванка Гоцева, която смята за доказано обвинението в умишлено убийство, което беше повдигнато на майката от прокуратурата. Осиновителката ще трябва да плати и 8645,25 за направените в хода на делото експертизи.

Анка Михайлова не можела да има деца, което било причина да се раздели с мъжа си. След това подала документи за осиновяване и така взела Севда. Разпитаните по делото свидетели твърдяха, че тя се е грижела много добре за момиченцето и го обичала много. Късно вечерта на 23 септември 2022 г. обаче съседите чули викове за помощ и откарали Анка и Севда в Спешното. Детето било със спукана глава и в кръв. Лекарите открили още много травми по тялото му, включително и следи от ухапвания. Версията на Анка е, че момичето е паднало от леглото на пода, който бил с плочки. При първите си разпити казала, че е хапело бебето, за да го свести. Част от белезите  по тялото на Севда обаче били стари и според съдебния лекар д-р Павел Тимонов става дума за синдром на малтретираното дете.

„Пред близките си Михайлова е демонстрирала любов и грижи към детето, но разпитаните свидетели казаха, че тя е била затворен човек и никого не е допускала в дома си. А именно там тя системно е малтретирала бебето, така го е наказвала за непослушание, като че ли е възможно дете на година и 10 месеца да не скача и да стои кротко“, заяви прокурорът по делото Светослава Пенчева и настоя за 18 години затвор. 

 Адвокатите  на Анка Димитър Будаков и Хари Харалампиев пледираха тя да бъде оправдана или поне да бъде осъдена за убийство по непредпазливост. В крайна сметка второто се случи, но те заявиха, че ще обжалват присъдата. 

Младши съдията Иванка Гоцева e на мнение, че става дума за умишлено убийство.
Младши съдията Иванка Гоцева e на мнение, че става дума за умишлено убийство. Снимка: Никола Михайлов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.