Кокаинът за 15 млн. лв.,заловен в Бургас – част от огромна наркопратка на грузински мафиоти

0

Разследват приближен до Васил Божков пристанищен бос за укритата между банани дрога

Откритите в началото на седмицата от българските власти 170 килограма кокаин на бургаското пристанище, скрити в хладилни контейнери, в които са се съхранявали банани, са били част от огромна наркопратка от Еквадор към Европа, организирана от юноамериканския картел „Лос Чонерос“ съвместно с грузинска престъпна групировка, пуснала трайни корени у нас. Това е водещата версия, по която работят родните служби за сигурност след залавянето на кокаиновия товар на стойност около 15 милиона лева.

Рекордното за Бургас количество дрога беше открито на 25 март късно вечерта от отдела за борба с наркотрафика към Агенция „Митници“ след разтоварването на хладилен контейнер с банани, влезли у нас с кораб, плаващ под либерийски флаг. Бананите са поръчани от Еквадор от най-големия вносител на фруктови плодове в България – пловдивското дружество „Фрутария“. До този момент разследването не разполага с данни, че представители на фирмата са замесени в наркотрафика, но въпреки това се провеждат обиски в складовете на регистрираната в Пловдив компания. Обичайна практика на наркокартелите в Южна Америка е да прекарват по море тонове дрога в хладилни контейнери, скрита между плодове.
Запознат с течащото разследване разкрива, че сред заподозрените като съпричастни към наркоканала е бургаския сенчест бизнесмен и собственик на пристанище „Европа“ в морския град Николай Филипов,

приближен до хазартния бос Васил Божков – Черепа,

който е с 18 повдигнати обвинения за разнородни престъпления. До този момент Филипов не е задържан, но неофициално се твърди, че е поставен под наблюдение от МВР и предстои провеждането на полицейска акция срещу свързани с него лица от бургаския ъндърграунд. Николай Филипов, който е бивш съпруг на някогашната депутатка от „Атака“ Калина Крумова, беше арестуван през лятото на 2019 г. в рамките на разследване срещу престъпната дейност на Васил Божков и тогава в дома му бяха открити 1,5 млн. лв. в брой. Впоследствие обаче Филипов беше освободен, а прокуратурата така и не повдигна обвинения срещу него.
Смята се, че разтоварените в България 170 килограма кокаин са малка част от огромна наркопратка от Еквадор към Европа, зад която стои картела „Лос Чонерос“. През януари т.г. лидерът на картела Адолфо Масиас – Фито избяга от строго охраняем затвор, а впоследствие в Еквадор беше обявено извънредно положение, след като въоръжени наемници на Фито нахлуха в телевизионно студио по време на ефир и взеха за заложници журналистите.
„Преди да акостира за кратко на пристанището в Бургас, за да разтовари няколко контейнера, корабът под либерийски флаг е минал през Панама, Малта и Италия. На Апенините вероятно е била разтоварена по-голямата част от дрогата. Тепърва властите в Италия ще разследват какви контейнери са разтоварени на тяхна територия“, коментира неофициално полицейски източник на „Уикенд“. Според думите му,

кокаиновият кораб е отплавал от пристанището

на Николай Филипов в Бургас веднага след като е разтоварил бананите, а митническата проверка е установила кокаинови товари часове по-късно, когато корабът вече е бил в открито море. Плавателният съд е продължил към пристанището в Батуми, Грузия. Твърди се, че там корабът ще достави десетки хладилни контейнери с банани, предназначени за пазара в Русия. Съвсем наскоро Русия свали ембаргото за внос на банани от Еквадор, наложени преди година от режима на Путин заради намеренията на южноамериканската държава да предостави на Украйна старо съветско военно оборудване.
Според оперативна информация, с която родните служби за сигурност разполагат, наркоканала по море от Еквадор към Европа се контролира от

грузинците Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани,

които от години живеят и развиват солиден бизнес в България въпреки множеството постъпвали в страната от чужди разузнавания данни, че се занимават приоритетно с трафик на оръжия и дрога.
През 2009 г. Хергиани, Жордания и Кахиани бяха експулсирани от България заради заплаха за националната сигурност и постъпили данни в ДАНС, че триото контролира трафика на бял хероин от Афганистан към Европа. Впоследствие обаче грузинците бяха тихомълком амнистирани и се завърнаха в България, където и до ден днешен развиват разнороден бизнес, свързан с търговия на оръжия, покупко-продажба на луксозни имоти и спедиторски услуги. Неофициално се твърди, че групата все още притежава собственост и в търговския център „Парадайз“ в София, като бизнес интересите на бандата се защитавали от техен сънародник на име Давид.
Групата грузинци беше задържана в средата на януари 2020 г. в София в поръчкова лимузина „Ролс Ройс“ на стойност над 1 милион лева и тогава автимафиотите откриха в багажника на аристократичното возило 4 автомата „Калашников“ и 3 картечни пистолета. Тогава версията за задържането на грузинската въоръжена банда беше, че те са наети от хазартния бос Васил Божков да ликвидират партньорите му в „Ефбет“ – братята Цветомир и Боян Найденови, общоизвестни с прозвището Цеките, които свидетелстваха в прокуратурата за данъчни измами за стотици милиони левове, извършвани от лотарийните дружество на Черепа. Твърди се, че охранители на братя Найденови подали сигнал срещу грузинците, след като ги забелязали да се навъртат в близост до жилищната сграда „Диамант“ в столичния кв. „Изток“, където живеят Цеките.
Разправят, че

планът на наемниците бил да взривят бомба с дрон.

След арестите на грузинците и последвалото им освобождаване поради липса на доказателства, братя Найденви бронираха прозорците на апартаментите си.
Грузинската банда е сред заподозрените и за убийството на бившия съветник в ДАНС и силов застраховател Алексей Петров, който беше ликвидиран от наемен убиец по време на своя планинска разходка на 16 август м.г. Източник на „Уикенд“ от службите за сигурност твърди, че двама мъже от бившата съветска република, гравитиращи около Гиа Хергиани, дори са били привикани на разпит в полицията миналата есен, но тъй като нямало преки доказателства, уличаващи ги като съпричастни към екзекуцията на Трактора, са били освободени след 4-часова беседа с криминалистите.
Все пак оттогава групата грузинци е поставена под дискретно наблюдение от МВР и е твърде възможно акцията по залавянето на кокаиновата пратка на пристанището в Бургас да е била отдавна планирана от родните служби. Смята се, че през грузинците протича не само трафик на дрога и оръжия, но и огромно препиране на руски престъпни и дори държавни капитали не само в България, но и в цяла Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.