Делото срещу Митьо Очите изчезна!

0

Димитър Желязков е под гаранция от 20 бона

Процесът за организираната престъпна група на несебърския бос не е нито в София, нито в Бургас

Делото срещу Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, за тартор на организирана престъпна група изчезна! Процесът не се гледа нито в София, нито в Бургас, където се смяташе, че е преместен. Това разбра „България Днес“ от свои източници и в двете съдилища.

Процесът срещу Желязков и компания прави фалстарт, след фалстарт и не може да тръгне вече няколко години. Първо в спецсъда не се случва нищо, после делото е разпределено в Софийският градски съд, но на грешен съдия, а накрая уж столичните магистрати го изпратиха в Окръжния съд в Бургас, но се оказа, че там го няма. Тук изниква въпросът къде отиде делото срещу Желязков.

Повече от година знаковото дело се гледа от съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, а преди месеци мегапроцесът бе пренасочен към съдия Лилия Георгиева, защото се оказа, че има сериозна грешка. Именно на съдия Георгиева се падна делото преди години, още когато съществуваше Специализираният наказателен съд. По закон само тя можеше да продължи да гледа казуса, но в началото това бе сгрешено. Въпреки, че Темида поправи грешката и делото се върна в ръцете на съдия Лидия Георгиева, спънките не спряха дотам.

Всичко уж беше добре, докато съдийката не си направи самоотвод. Тогава делото се падна на съдия Иво Хинов, който от своя страна пък го е изпратил в Бургас. Тази маневра и това, че един от най-знаковите процеси в последните години се приземи на територията на Митьо Очите, притеснява изключително много запознати със случая. Източници на „България Днес“ от Окръжния съд в Бургас твърдят, че процесът няма да се гледа там, но не знаят къде. От цялата дандания в крайна сметка излиза, че делото е потънало вдън земя. Никой не знае къде е! Дали се е загубило някъде по веригата, или все още се мъдри къде да се гледа не е ясно.

Очите и компания винаги са били в полезрението на ченгетата, но истинските им проблеми с правосъдието започнаха преди години след екшън в заведението „4you“. Тогава спецсъдът подпука цялата наказателна бригада. Впоследствие Желязков бе спипан в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано при спецакция у нас бяха задържани други ъндърграунд герои, които по-късно осъмнаха с обвинения, че са част от кримибандата, ръководена от Желязков. Митьо Очите и още 12 души са погнати, че са били част от престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Желязков е обвинен за ръководител на групата, която според прокуратурата е действала в периода 2013-2018 г.

В началото на 2020 г. започна и процесът в спецнаказателния съд, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е до под кривата круша, даже по-зле, всичко започна от самия старт. Новите съдии в Бургас тепърва ще се запознават с всички документи, касаещи процеса, което ще отнеме доста време.

В самото начало нещата уж тръгнаха. Преди близо 4 години процесът започна нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов – Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Йорданов и Симеонов се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. По едно време изненадващо Йорданов и Симеонов оттеглиха голяма част от показанията си. Впоследствие беше открит и конфликт на интереси и делото отново бе прекършено в зародиш.

Малко преди миналата Коледа несебърският бос бе освободен от домашен арест и пуснат под гаранция от 20 бона. Оттогава Желязков най-свободно си бръмчи из Несебър.

 Престрелката с Божо Кравата

Престрелка, ранени и убийство в ресторанта на Божидар Кузманов – Божо Кравата разтриса Слънчев бряг. Действието се развива пред погледите на десетки ужасени чуждестранни туристи на 8 юни 2016 г. в ресторанта „4you“. Сблъсъкът е между бандите на Очите и Кравата. Част от групата на Желязков влиза в ресторанта, друга остава отвън.

Божо Кравата се измъква без драскотина от престрелката
Божо Кравата се измъква без драскотина от престрелката

Очите със свои гардове се насочва към Божо Кравата и хората му, но сериозно подценява ситуацията. Вместо да ступат конкуренцията в ръкопашен бой, той и хората му получават дъжд от куршуми. Очите е тежко ранен и се бори за живота си, а гардът му Александър Алексиев – Сашо Водолаза, е убит. Лекарите спасяват живота на Очите, но той остава с хроничен проблем в областта на уретера. Органите след това решават да демонстрират сила срещу двете групировки, но не успяват да пожънат кой знае какъв успех.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.