Експерт предупреди: Фалшификатори плъзват покрай еврото!

0

След приемането ни в еврозоната фалшификатори от цял свят могат да се прицелят в България. Това предупреди пред „Телеграф“ шефът на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Винаги, когато има смяна на парите, фалшификаторите се мобилизират, защото в първите два-три месеца много хора не познават новата валута и лесно могат да бъдат измамени. Затова е важно МВР и ДАНС да следят за подобни измами, посочи Николов.

Съгласно законопроекта за еврото, който бе огласен от финансовото министерство преди ден, смяната на левовете с евро ще се прави в БНБ, банките и пощите. Николов призова да се организират и мобилни пунктове за обмяна на пари, които да обикалят по-малките населени места, където няма нито банкови офиси, нито поща. Такива пунктове биха могли да бъдат създадени както от пощите, така и от банките.

Правила

Законът за еврото описва правилата, по които ще се извършва закръгляването на цените. За да няма злоупотреби от страна на търговците, цените в първите месеци ще се изписват и в евро, и в левове.

Въпросът обаче е какво ще стане след това. Според Богомил Николов цените може да се закръгляват както нагоре, така и надолу. Ние сме малко късметлии с този фиксиран валутен курс, посочи той. И даде пример с вендинг машините или автомивките с монети.

Ако например сега, за да си измиеш колата в автомивка, трябва да пуснеш монета от 2 лева, след смяната на парите е вероятно цената да стане само едно евро, просто за улеснение, защото има такава монета. Така клиентът ще си спести два цента, колкото би трябвало да даде допълнително, ако цената в левове се превърне в евро съгласно фиксирания курс.

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален – в рамките на 0,1-0,2%.

Това коментира в „Здравей, България” по NOVA икономистът Петър Ганев. Финансовият анализатор Преслав Райков също заяви, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава”, заяви Райков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.