Убийствата на прехода: Разстрелват Тинко Зърнаря пред очите на внучето му

0

През годините след Десети Варна стана един от центровете на престрелки, взривове и поръчкови убийства. Такъв е и разстрелът на един от знаковите хотелиери извършен пред очите на внучето му.

Името на Тинко Георгиев е известно във Варна и околията. Бизнесменът се занимава със зърнен бизнес в Добрич, има и хотели по морето. 64-годишният мъж живее баровски, държи цял автопарк от скъпи коли и е ценител на женската красота. Това му изиграва лоша шега през 2009 г., когато се оплака в полицията, че е измамен от 23-годишната Виолета Рангелова.

Той хвърлил око на момичето

и даже го назначил за управител на хотела си „Грин Парк“ на Златни пясъци, въпреки че Виолета имала само основно образование. Постепенно отношенията им от приятелски прераснали в интимни и младата любовница се осмелила да поиска пари за апартамент. По-късно Зърнаря ще каже, че момичето го е измамило със 197 000 лева и ще се оплаче в полицията. Заведено било дело срещу Рангелова, която се сдобила с мечтания имот на ул. „Поп Харитон“. Сделката била сключена пред нотариус със собственик на агенция за недвижими имоти, като била посочена сумата от 29 000 евро. Квитанцията се пазела в дома на Тинко, но според думите му изчезнала, докато бил в ареста по дело, на което обвиненията срещу него отпаднали.

Бизнесменът заподозрял, че Виолета го е ограбила, но нямал никакви доказателства. Според обвинението срещу нея за измама в особено големи размери, тя взела пачките назаем и обещала да ги върне, защото майка й имала фирма за внос на коли от Холандия. Така и не го направила обаче. В съдебната зала обаче става ясно, че Георгиев няма документ, че е дал парите, а Виолета посочила други хора за свои заемодатели. По това време апартаментът на любовницата му не е най-големият проблем на Зърнаря. През 90-те години на миналия век той купува бивше туристическо общежитие „Владислав Варненчек“ в „Златните пясъци“ и го превръща в елитен хотел, чиито годишен оборот гони 1 милион лева. Бизнесменът сключва и договор за 340 000 евро с най-големия туроператор, обслужващ скандинавския пазар. Именно от този хотел, оценяван на 15 млн. лв. започват и големите му проблеми. Внезапно Георгиев продава печелившия обект, който е купен от офшорка, регистрирана в Кипър. Няколко години по-късно той подава сигнал в полицията, че е бил рекетиран и под натиск и заплахи е трябвало да се раздели с „Владислав Варненчек“. Като човека, който стои зад изнудването, Зърнаря посочва висаджийския бос в морската столица Иво Гела, който е бил един от най-близките хора на боса Георги Илиев. Няма обаче никакви доказателства, че той е участвал в рекета, от който се оплаква бизнесменът. „Дойдоха, заплашиха децата ми, после ме принудиха да разписвам документи под дулото на оръжие. Държаха ме под ключ във вила в покрайнините на Варна. Под претекст, че ме пазят, от руски мафиоти, които ме преследвали уж заради дългове. По

това време обаче аз нямах финансови проблеми и не съм се обръщал към никого за помощ“, разказа Тинко Георгиев, след като подава жалба до антимафиотите. За да не пострада семейството му, той се съгласява на продажбата за 1,8 млн.лв.

В нотариалния акт от 8 декември 2004 г. е записано, че е платено в брой, бизнесменът обаче твърди, че не е получил парите. След жалбата му в ГДБОП случаят е прехвърлен към антимафиотите във

Варна, а след няколко години разследването е прекратено поради липса на данни за престъпление. Решението е обжалвано в Апелативната прокуратура, прехвърлено е за разследване в Русе, след това – в Бургас. В крайна сметка след години борба Зърнаря си връща имота, но не му се радва дълго. На 16 декември 2015 г. на вратата на дома му на варненската ул. „Хан Крум“ се звъни. Часът наближа 17:00, триетажната къща е на метри от Дирекцията на МВР в морската столица. Пред дома стои мъж с брада и мустаци, облечен в палто, с шапка с козирка, когото камера заснела. Когато врата се отваря, той нахлува в къщата и стреля няколко пъти в главата на Зърнаря. Най-вероятно

пистолетът е бил със заглушител

защото никой от съседите не чува гърмежите. В стаята, където станало убийството, било внучето на

Тинко и бавачката му. Жената не могла да даде читаво описание на килъра, за да бъде направен фоторобот. В началото на кариерата си бизнесменът ходел с охрана, но няколко години преди убийството освободил двамата си бодигардове

В къщата била и 30-години по-младата съпруга на Тинко – Татяна, която е подала сигнала за тежкото престъпление в полицията.

След убийството се чуха гласове, че тя може да е замесена в зверството, но всички познати на семейството твърдяха, че това е невъзможно. Въпреки разликата във възрастта, тя държала на мъжа си, когото гледала известно време на легло след тежка катастрофа в Турция. Колата им се преобърнала и висяла над някаква пропаст. Жената успяла да излезе, но Зърнаря останал затиснат. Обикаляла магистралата и крещяла за помощ, докато не дошли да го спасят. Разследващите работят по няколко версии за разстрела — бизнес или лични отношения, конкуренти, парични задължения. Нито по една от тях обаче не се намира следа, която да води към килъра, пише „Галерия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.