Каплата, който отвлече и уби Янек, оправдан в поредно бандитско дело

0

Съдиите в Кюстендил не вярват, че бодигардът на Галеви е запалил два автомобила, за да мъсти на Енергото

Дупнишкият бандит Васил Капланов – Каплата, който през лятото на 2020 г. отвлече и уби съгражданина си Янек Миланов заради стара негова любовна връзка със съпругата му, но зверството му така и не беше разкрито от МВР и прокуратурата, беше окончателно оневинен и по друго разбойническо дело.

Окръжния съд в Кюстендил оневини 50-годишния бодигард на дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов (вече покойник) за извършен от него палеж на два автомобила, собственост на юристката на енергоразпределителното дружество в региона. Година по-рано Каплата беше оневинен и от Районния съд в Кюстендил и след този окончателно приключил процес

в досието му все още ще пише „неосъждан“.

На 26 януари 2018 г. в 1 часа след полунощ неизвестен мъж залива с бензин автомобил „Пежо“ в Кюстендил, а огъня се прехвърля и върху съседното „Субару“. Возилата са собственост на юристката на „ЧЕЗ“, която дни по-рано влиза в ожесточен скандал с Васил Капланов – Каплата заради претенциите на бандита, че са му завишени сметките за електричество. Разследването впоследствие ще установи, че преди да се стигне до палежа на автомобилите, Каплата водил 4 дела срещу енергоразпределителното дружество в Дупница, по които се е явявала юристката с опожарените возила. Камера за

видеонаблюдение уличава бодигарда на Галеви

по специфичната му походка, а също и показанията на защитен свидетел, както и клетката на мобилния му телефон. Съдиите в Кюстендил обаче приемат, че видеозаписите са негодни, тъй като от тях не се вижда ясно лицето на Капланов, поставят под съмнение и показанията на свидетелят, както и още други десетки косвени улики. Съдиите и на двете инстанции приемат за вярна версията на Каплата, че е бил в Кюстендил по време на опожаряването на колите за среща с жена, чието име обаче не може да посочи, тъй като тя била омъжена.
Оправдателната присъда на Васил Капланов – Каплата е поредна за него и сина му Никола, тръгнал по утъпканата от татко му бандитска пътека. Преди година баща и син бяха оневинени за заплахи, отправяни към близки на безследно изчезналия Янек Миланов, както и за посегателства върху автомобила му. Срещу Каплата бяха образувани няколко проверки след изчезването на Янек, които обаче очаквано завършиха без повдигане на обвинителни актове.
Все пак бодигардът на Галеви беше осъден на 1 година затвор от Окръжния съд в Кюстендил преди месеци заради заплахи да убие председателят на мотоклуба в Дупница Димитър Недев, един от организаторите на доброволческата издирвателна акция „Къде е Янек“. След като за случая с изчезването на Янек се разшумя в цялата страна, полицията в Дупница се принуди да арестува основния заподозрян за похищението му Васил Капланов. Последваха

няколко смъртни заплахи към Недев,

при това отправяни директно от Каплата и то пред семейството на рокера. На първа инстанция съда оправда Каплата, а на втора той беше съден на 1 година затвор. Присъдата обаче не е окончателна и се обжалва от 50-годишния бандит.
Янек Миланов изчезна безследно на 31 юли 2020 г., само 4 дни, след като се прибира от Франция. Във фаталния ден, в който изчезнал, той седнал с приятели и съседи пред блока в ж.к „Бистрица“. Телефонът му звънял. Малко след това – след 23 ч, наблизо спряло БМВ Х6, шофирано от Васил Капланов – Каплата. Охранителят на Галеви искал да се срещне с Янек, тъй като научил, че завърналия се от Франция мъж е имал

интимни отношения с жена му Петя.

В Дупница се мълви, че някой показал на Васил Капланов аматьорско порно, заснето преди години от Янек с невярната му съпруга и това буквално подлудило охранителят на Галеви.
Въпреки множеството показания, че Янек се е качил в джипа на Каплата, полицията в Дупница игнорира цяла седмица сигналите, подадени от брата на Миланов, че той е отвлечен и че има опасност за живота му. Едва на втората седмица след изчезването на Янек криминалистите се активизираха, но мащабното издирване на останките му из Дупнишкия регион и претърсването даже на водоемите от стотици полицаи и следови кучета, не дадоха резултат. За никого в Дупница не е тайна, че Янек е убит веднага след отвличането си още във вечерта на 31 юли 2020 г., след което Каплата се е отървал от трупа му.
Капланов все пак беше арестуван, но след като изкара изветно време в килия, беше освободен поради липса на доказателства. Съдът не вярва на свидетел със защитена самоличност, който признава в показанията си, че пред него Васил Капланов се е заканвал, че Янек Миланов ще изчезне и ще бъде „скрит“ завинаги, тъй като е имал любовна афера със съпругата му Петя.
„Синът на Каплата – Никола, също беше наясно, че майка му е имала извънбрачна авантюра с Янек Миланов, тъй като баща му лично му разказал. Никола зае страната на баща си и поддържа и до днес сложни отношения с майка си Петя“, твърди свидетелят със защитена самоличност.
Той разказва в разпит пред съдия, че през лятото на 2019 г. Янек Миланов се засякъл случайно в дупнишкото заведение „Колата“ с Васил Капланов – Каплата и с неговия син Никола. От съседната маса Каплата сочел демонстративно с пръст Янек и на висок глас обяснявал на сина си:

„Ето го любовникът на майка ти!“.

Накрая Каплата изпратил сина си до масата на Янек, за да заснеме отблизо лицето му с мобилния телефон.
Според други разпитани свидетели, след този случай последвали няколко инцидента с имущество на Янек. Неизвестен стрелял с пистолет по прозореца на жилището му, на два пъти пукали гумите на колата му. Зад всички тези нападения заподозрян, но оправдан от съда е Никола, синът на Васил Капланов. Според съдиите, които произнесоха оправдателна присъда на Малката Капла ще през 2022 г., събраните доказателства и свидетелските показания не доказват по категоричен начин, че той е извършител на серията от вандалски посегателства срещу автомобила и жилището на Янек.
Почти 5 години след похищението над Янек полицията отдавна не разследва активно крими престъплението, а Васил Капланов – Каплата отново ходи като шериф из улиците на Дупница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.