Задържаните у нас сводници от Лом искат да ги върнат в Италия

0

Четиримата българи от Лом искат да бъдат предадени на Италия, където са обвинени за трафик на хора, противозаконно лишаване от свобода и склоняване към проституция.

Те настояват пред Окръжния съд в Монтана да бъдат екстрадирани в Италия, за да съдействат на разследващите органи там и „да докажат невинността си“, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Монтана прокурор Лили Илиева.

Припомняме, че след издадени европейски заповеди за арест на 11 март в Лом бяха задърцани трима мъже и една жена, пише Bulnews.

Окръжната прокуратура в Монтана издаде мярка за задържане за 72 часа, а на 15 март Окръжният съд постанови постоянна мярка за задържане.

Властите в Италия отправиха и искане за екстрадиция на задържаните у нас в град Лече, където тече разследване. Според италианската прокуратура в града е действала организирана престъпна група от 22 души – 21 българи и един италианец, за които се твърди, че са доставяли жени от Северозападна България за проституция в Италия. Дейността на групата е била наблюдавана от полицията и прокуратурата в Италия в продължение на три години. Използвани са специални разузнавателни средства. Освен у нас, арести са направени и в град Лече. Там са задържани трима българи, за които се твърди, че са тартори на групата.

Задържаните в Лом хора твърдят, че нямат нищо общо с тази група.

Те искат да бъдат екстрадирани в Италия, за да докажат невинността си. По закон им се дава право от три дни, за да осмислят решението си и другата седмица съдът в Монтана ще се произнесе по исканията на властите в Италия за екстрадиция.

„Вече е получено уверение, че ако бъдат осъдени в Италия, те ще бъдат върнати в България за изтърпяване на наказанията си. Ако обвиненията се потвърдят, всеки от четиримата може да получи присъда до 30 години затвор според италианското законодателство“, обяви прокурор Илиева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.