Касоразбивач №1 надупчен с 24 куршума

0

В колата му се возела любовницата му – ученичка

През 2009 г. гангстерските престрелки по улиците на големите градове вече са рядкост, те остават в миналото, бандитите вече са бизнесмени със скъпи костюми. Между някои от тях остават обаче сметки за разчистване. Жертвите не подозират за дебнещите ги килъри и затова са лесни мишени. Такъв е и легендарният люлински касоразбивач Джиджи. Той се движи без охрана, сигурен, че няма кой да му посегне, припомня в. „Галерия“ в рубриката „Тъмно минало“.

Кариерата на Йордан Цонков – Джиджи започва още в края на 80-те го­дини на миналия век. Първоначално кра­де от домове, като постепенно се специализира в отварянето на сейфове и от повече от 10 г. е про­чут като ка­соразбивач номер едно у нас. В последните години от жи­вота си Джиджи е тартор на всички крадци в София. Той не само ги познава и обучава, а и дава разрешение за всека по-сериозен удар.

Всяка информация за бо­гат офис, който може да бъде опразнен, минава първо през Цонков, който решава кой и кога да извър­ши обира. Самият Джиджи участвал лично само при много едри случаи и когато смятал, че няма риск сле­дите да доведат до него.

Той е известен и с това, че с част от спечелените от обири пари си купил почти всич­ки апартаменти в един вход на блок в столичния квартал „Люлин“. В тези жилища живеели близки и роднини на крадеца.

Последно Джи­джи е арестуван през 2008 година.

Тогава полицаи­те събират дока­зателства, че Цо­нков е участвал в обир на над 120 000 лева в различна валута от каса в офис на фирма за мобилни технологии.

След ареста му обаче, съдът преценява, че няма нужда да го оставя зад решетките, и го пуска под гаранция от 3000 лева. Джи­джи започва да живее, както винаги досега, но той не знае, че смъртната му присъда вече е подписана. Около час след полунощ на 22 януари 2009 г. 44-годишният касоразбивач прибира както обикновено любовни­цата си Теодора, която все още е ученичка. Двамата се возят в суперлуксозния мерцедес S-класа и се уго­варят кога да се видят на следващия ден.

Когато ли­музината минава покрай блок 914 в „Люлин“, зад тях изскача друга кола. От от­ворения й прозорец се подава дуло на калашник, което бълва огън. Докато Джиджи се опомни, откос надупчва на повече от 10 места луксозното немско возило. Ранен, но жив Цон­ков скача върху педала на газта и завива в сляпата улица край блока.

Заради високата скорост и светка­вичната маневра той губи контрол върху мерцедеса и го забива в паркиран стар москвич. При удара лиму­зината отскача, блъска ми­кробус, почти отсича ме­тална улична лампа и се забива под 45 градуса в трети автомобил — „Опел Астра“. След катастрофата килърът слиза от колата си и пуска още един автома­тичен откос от по-близко разстояние, за да е сигу­рен, че Джиджи няма да оживее. Като по чудо след дъжда от куршуми напълно невредима, само с няколко одрасквания от катастро­фата, се отървава ученич­ката, която се вози в кола­та на Цонков. По-малко от минута след покушението охранители от близък мага­зин се притичват на помощ и измъкват Теодора от ка­тастрофиралата лимузина.

Момичето е в шок и не спира да пищи. 

За Джиджи вече е късно да му се оказва помощ – той е издъхнал, надупчен на 24 честа от автомата. По-късно съдебни медици вадят от тялото му 9 куршума. Часове преди дръзкото убийство на Цонков се разиграва друг екшън, който мнозина дълго време погрешно свързват със смъртта на касоразбивача. На връщане от Института по психология на МВР в бус на ГДБОП умира Пламен Куцаров, арестуван като участник в отвличане. Става дума за похищението на автокрадеца Киро Цигането от „Люлин“. След като антимафиотите го качват с белезници в бус, арестантът се задушава, припада и на път за „Пирогов“ умира. 

Пет часа по-късно проехтяват изстрелите в „Люлин“. Още в първите часове основната версия на полицаите е, че Джиджи е екзекутиран заради отвличането на Киро Цигането. Антимафиоти имат данни, че Цонков е осигурил колата за похищението, а водещият преговорите Куцаров е бил в контакт с касоразбивача и двамата са очистени, за да се прекъсне връзката с похитителите и да не ги издадат.

Тази версия пропада след арестите на групата за отвличания „Наглите“ година и половина по-късно. 

Всички останали версии за убийството на Джиджи са свързани с обирите му. Криминалисти смятат, че някой от подчинените му крадци е решил да заеме мястото му. 

През август 2013 г. се появява следа. МВР и прокуратурата се хвалят за разбита банда за убийства, получила прозвището „Килърите 2“. 

В ареста са 15 души, а като тартори на групата се сочат Валентин Янев – Вальо Бореца и Мартин Антов. Според криминалисти тази банда стои зад убийството на Джиджи, ромския бос Кочо Михайлов – Дебелия и лихваря Цветан Панков от монтанското село Капитановци. 

Пред спецпрокуратурата проговоря един от групата на Джиджи – Николай Генов – Тавата. Той разказва, че убийството на Цонков е извършено лично от Янев и Антов, заради открадната от бандата на Джиджи пратка от 70 кила хероин през януари 2008 г.

Дрогата е на кюрди и е предназначена за Холандия. 

Джиджи научава от митничар, че камион с турска регистрация, по документи превозващ платове, ще влезе в България. Цонков организира засада на пратката край Сливница.

В „удара“ участват Ванко Волуешки, Валери Дабата, Митко Горнобанския, Таци и Николай Стойков – Куфара- 

Камионът, управляван от от турчин, е спрян от бандата, облечена с полицейски униформи, край бившия мотел „Божур“. Шофьорът е пребит, вързан и захвърлен в полето край София, а камионът е закаран в предварително нает склад в района на Волуяк. Групата прибира пакетите с чист хероин и изчезва. Месеци по-късно в крими средите се разчува, че са отмъкнати 70 кг хероин от Джиджи. 

Той обаче не успява да пласира у нас толкова голямо количество наркотик, като за една година продава едва 5 кг. 

Но за главата му вече е обявена награда – кюрдите и техните хора нагоре по веригата  – косовари, търсят мъст. Така Цонков е предаден от свои хора – Бореца и Антов, които се съгласяват да го ликвидират, недоволни от факта, че не са получили нито лев от сделките с хероина. 

Тази версия обаче също не беше доказана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.