300 000 българи се друсат, 30% от учениците са посягали към дрога

0

„В няколко последователни доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва цифрата от 300 000 души в България, които употребяват различни психоактивни вещества, без в тях да попада алкохола“.

Това съобщи в Хасково на среща – разговор с тема различните зависимости Желяз Турлаков, съосновател на Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства „Кошер“.

Дискусията бе по инициатива на Окръжния съд в Хасково, а в нея участие взеха директори, психолози и педагогически съветници към училищата в областта, допълва БТА.

По отношение на наркотичните зависимости притеснителното е, че според изготвен през 2019 г. доклад

България е на една от челните позиции в употребата на психоактивни вещества в ранна възраст, поясни Турлаков пред аудиторията. По негови думи има отлив от „ренесансовите“ наркотици като хероин и кокаин за сметка на новите синтетични вещества, базирани на псевдоефедрин, за които все още няма добре разработени и утвърдени методики за лечение.

Тези нови наркотици по силата на своето действие могат „да зарибят“ и да развият зависимост у употребяващите ги до степен на нужда от спешно лечение. Освен това за разлика от класическата дрога, при която съотношението на употреба от мъже и жени е било 3:1, при новите вещества тя е вече 1:1.

Друга статистика, която Турлаков цитира, е, че 30% от учениците у нас са посягали към дрога. Утре предстоят анонимни анкети с възпитаници на учебни заведения от Хасково, стартира и съвместна национална кампания с Българския червен кръст (БЧК) за превенция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.