Топкрадецът Вальо Пуйката арестуван на летището преди да отлети в Дубай

0

Пернишкият бандит фалшифицирал подписа на бившата си жена, че може да изведе в чужбина непълнолетния им син

Пернишкият кримигерой Валентин Кирилов – Вальо Пуйката е бил арестуван на летище „София“ при опит да отлети към Дубай, научи „Уикенд“ от свой източник в МВР. Задържането на 47-годишния бандит, подсъдим и разследван за няколко крупни касови обира и кражби на луксозни автомобили, се е състояло в края на месец февруари.

Любопитното е, че Пуйката е бил закопчан на летището не за поредно посегателство върху чуждо имущество, а тъй като е предоставил фалшиво пълномощно от бившата си съпруга, че може да изведе в чужбина непълнолетния им син. Преди 2 години Кирилов се раздели с половинката си и заживя с новата си приятелка, която също има дете от предишния си брак. В Перник се мълви, че екс съпругата на Вальо Пуйката се разделила с него не заради престъпния му занаят, а заради системен тормоз, оказван върху психиката, а и върху тялото й. Апашът редовно биел половинката си, като веднъж дори счупил ръката й.
В края на февруари Кирилов решил да отведе новата си изгора и двете деца на

луксозна 10-дневна почивка в Дубай,

но не сметнал за нужно да уведоми майката на сина си и да вземе пълномощно от нея с печат от нотариус, че детето може да пътува само с баща си извън страната. След като служителите на летището в София се усъмнили, че предоставеният от Пуйката документ е фалшифициран, бандитът сътворил грандиозен панаир пред смаяните погледи на останалите пасажери. В крайна сметка Кирилов е бил задържан и изведен с белезници на ръцете от летището, като впоследствие е прекарал 24 часа в килия на софийския арест. Синът на Пуйката е бил върнат на майка му, а срещу крадец №1 на Перник е образувано досъдебно производство за фалшивия документ. Ако бъде доказано, че Кирилов сам е фалшифицирал подписа на бившата си съпруга, той може да бъде осъден на до 2 години затвор.
Битовата драма с Вальо Пуйката обаче повдига друг въпрос – защо съда е разрешил на подсъдим по серия дела за кражби да напуска пределите на България. Обичайна съдебна практика е на знаковите бандити с висящи дела да не се разрешава да напускат страната заради опасност те да се укрият. Само

преди 4 месеца Пуйката беше арестуван

с крадено луксозно „Ауди“ S8 в  столичния кв. „Левски” от анимафиоти от отряд „Кобра“ след щуро преследване из тесните улички на квартала. При последвалото претърсване на автомобила на рецидивиста бяха открити специални технически и заглушителни устройства, използвани за кражби на луксозни коли, Срещу Кирилов и задържания с него автокрадец с прякор Войника беше повдигнато обвинение, но въпреки солидното крими досие на Пуйката и оперативни данни на МВР, че е сред босовете на автомафията в България, пернишкия бандит е бил тихомълком освободен от ареста без каквато и да е мярка за неотклонение. В Перник се мълви, че

Пуйката е платил рушвет от 10 000 лева на съдия

от Софийски районен съд, за да не му бъде отнет международния паспорт и да не му се налага забрана за задгранични пътувания.
Валентин Кирилов – Пуйката е с километрично досие, а миналото лято Върховния касационен съд окончателна го осъди на смехотворните 2 г. затвор за обири на сейфове на две фирми в Перник. Кирилов обаче не се озова в затвора, тъй като е лежал продължително време в ареста.
Сред най-дръзките престъпления на Пуйката се сочи банковият обир в Кърджали, състоял се в нощта на 4 срещу 5 януари 2013 г. Тогава петима маскирани и въоръжени мъже нахлуват в помещението за видеонаблюдение на банката,

закопчават с белезници двамата охранители,

залепват устите им с тиксо и ги свалят в мазето. След това започват да разбиват банковите касети една по една. Плячката на обирджиите обаче е нищожна – вместо да си тръгнат с милиони, каквато е предварителната им информация, те задигат само 4 хиляди евро. Живеещ в близост до банковия офис подава сигнал на тел. 112 в 1 часа след полунощ за необичаен шум. Изпратените да проверят сигнала полицаи виждат мъж с тъмни дрехи и качулка да пази пред банката.
Започва гонка и престрелка, но обирджиите успяват да се измъкнат. Заловен е единствено Славчо Мерегов – Мегера, спипан с шапка и с ръкавици в близост до обрания банков офис.
Впоследствие ченгетата все пак откриват улики срещу тартора на бандата обирджии Валентин Кирилов–

ДНК на Пуйката е извлечено от скоростния лост

на джип БМВ Х5, паркиран в Кърджали. Возилото се оказва откраднато и със сменени регистрационни табели. Въпреки това Пуйката оспорва експертизата и твърди, че е нагласен от собственик на охранителна фирма, с когото имал търкания от години. Заради уж разклатеното му здраве рецидивистът прекарва малко време зад решетките. Той е пуснат на свобода, тъй като имал двустранна дископатия, бъбречно-каменна болест и високо кръвно.
Познавачите на пернишкия ъндърграунд, както и криминалисти от града на стоманата разказват, че Валентин Кирилов е замесен в повечето от крупните обири над инкасо автомобили през последните години в България. За Пуйката се знае и че е сред босовете на автомафията, като в неговите морги в Перник от години се укриват и разфасоват крадени коли от София и цяла България.
С името на Вальо Пуйката се свързва и огнения атентат срещу апартамента на бившият шеф на полицията в Перник Валентин Бучински.
През зимата на 2015 г. входната врата на жилището на полицейския началник в София беше запалена умишлено, след като маскиран бандит я заля с бензин и напалм. Пожарът лумна минути преди полунощ, за щастие полицаят Бучински и семейството му все още не си били легнали. Разследването така и не установи самоличността на извършителя, но в миньорския град е публична тайна, че

поръчител на атентата е Вальо Пуйката,

който впоследствие се хвалел открито какво е сторил. Комисар Бучински дълго време беше шеф на столичното 4-то РПУ. През май 2015 г. той официално оглави ОДМВР-Перник и обяви, че ще се бори срещу наркобизнеса в града, автокражбите и посегателствата срещу личността. Сред първите пострадали от действията на Бучински беше именно Вальо Пуйката, тогава по заповед на полицейския началник в Перник ченгетата тарашиха автоморгите на гангстера и конфискуваха огромно количество крадени части за луксозни автомобили.
Преди броени месеци Валентин Кирилов беше основния заподозрян за обира на апартамента на кмета на Перник Станислав Владимиров – Станката. Жилището на Станката, помещаващо се на първия етаж на панелен блок в пернишкия квартал „Твърди ливади“, беше открито разбито от кмета на Перник седмица преди местните избори миналата есен. Според разказа на Станислав Владимиров,

апашите обърнали целия апартамент наопаки

и са си тръгнали с плячка от 200 лева и златна гривна, подарък от роднини за сватбата му.
„В дома си не държа нито пари, нито ценни неща. Апартаментът ни е малък – хол, кухня и спалня, живеем в стар блок, където съм прекарал целия си живот. Вкъщи имаме детски играчки, а не скъпи вещи…Иначе е публична тайна, че имам врагове – както политически, така и икономически. Очевидно мафията на Перник е побесняла. Не знам какво са се опитвали да намерят у дома. Може би някаква компрометираща информация, или пък пари?“, коментира тогава Станислав Владмиров.
Неофициално се мълви, че апартамента на Станката е бил тарашен заради умишлено пуснат слух от неговия конкурент за кметския стол – Кирил Леонов, че

кметът крие 1 млн. лв. в апартамента си,

които щели да послужат за покупката на гласове в пернишките села.
Смята се, че тараша в апартамента на Станислав Владимиров е организиран от Владимир Кирилов – Пуйката и Петър Стоименов – Пешо Железаро, като е твърде възможно двамата да не са проникнали лично в жилището, а да са ползвали подизпълнители. Отпечатъци на Пуйката и Железаро не бяха открити в ошушкания апартамент на Станката, но в Перник се мълви, че някои улики може да са били прикрити от местната полиция, чиито шефове не мелят брашно с Владимиров, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.